Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Tre år i Huitfeldts gate
02.05.2016 16:50
Nylig var det tre år siden den store innvielsesfesten for vårt nye kontor i Huitfeldts gate. Det har vist seg at den nye lokaliseringen passet som plommen i egget for pilegrimene


Slutten i Kirkegaten
I mange år hadde vi et stort lokale i Kirkegaten, sentralt plassert like ved domkirken, men det var lite gunstig at den lå i annen etasje i en gammel gård. Lokalene var store, men upraktiske og nedslitte, og da vi fikk varsel om utkastelse i forbindelse med rehabilitering av gården høsten 2012 var dette egentlig det sparket vi trengte for å se oss om etter et bedre lokale.

Over til Huitfeldts gate
Etter en del undersøkelser i markedet kom vi over et  meget passende lokale i Huitfeldts gate, særdeles sentralt og hyggelig plassert nær offentlige kommunkasjoner. Lokalet var en tidligere butikk som nå var brukt som lager for maskindeler. Det var skittent og slitt med grove stålhyller langs veggene, men nå skulle det firmaet ut, og vi fikk leie lokalet til en overkommelig pris.

Og det beste av alt: Lokalene hadde inngang rett fra gaten, og hadde to store utstillingsvinduer. Et stort, praktisk rom og to mindre bakrom passet også bra for oss. Det ene av disse kunne brukes som hvilerom, det andre som et lite kjøkken. Vi organiserte en dugnad, eller egentlig var det to som gikk parallelt. Noen kastet og vasket og malte i de nye lokalene. En stygg mur måtte slammes og pusses, og det ble lagt nytt gulvbelegg.


Ellen Haugvad i sving med klut og bøtte

Samtidig ble det pakket og kastet i stor skala i vårt gamle lokale. Eivind Luthens unike samling av pilegrimslitteratur ble gjennomgått med kritisk blikk, og mange bøker ble kastet. Det var like fullt en anselig mengde flyttekasser som ble fraktet gjennom byen til de nye lokalene.

Ingen av de gamle, slitte møblene ble med, heldigvis kunne vi overta et rikt utvalg av hyller, bord og stoler som var hele og fine – nettopp det vi trengte for vår virksomhet!


Vi holdt på som helter i to måneder inntil vi endelig kunne invitere til innvielsesfest 30 april 2013 i lyse og praktiske lokaler. Vi var 25 i alt på festen, og dermed var det omtrent fullt i de nye lokalene. Det vanket god mat og godt drikke, blomster og gaver, vennlige ord og gode ønsker om en lang og lykkelig pilegrimstilværelse i Huitfeldts gate.

Lisbeth Stigen tar seg av veggeneTre gode år
Så langt har alle håp og gode ønsker slått til. Driften av de nye lokalene ble litt annerledes enn tidligere. Nå ble det viktig for foreningen vår å holde kontoret åpent til faste tider, tidligere skjedde dette litt på lykke og fromme.

Gunn Alfredsen var den første som besøkte kontoret på den nye plassen


Vi var mange som fikk et eierforhold til dette, ikke minst gjennom en vaktordning med mange frivillige til betjening av kontoret de dagene kontorsjefen selv, Eivind Luthen, hadde annet program. Og det skjedde - og skjer - ofte! 

Det viktige for oss er å være til hjelp og oppmuntring for pilegrimer som ringer eller kommer innom. Vi ville fortelle og vi ville lytte, og dette har fungert akkurat slik vi ønsket i disse tre årene. Og vi vet at vi har mye å tilby, vi har guidebøker og kart for salg, vi har en lang rekke aktuelle brosjyrer til utdeling og vi har en unik boksamling om nettopp pilegrimstemaet.

Vi har prøvd å holde kontoret åpent fem dager i uken, og har klart det med noen få unntak. I desember sist år, en tradisjonelt sett lite aktiv pilegrimsmåned, ville vi redusere åpningstiden til fire dager i uken, men pågangen av pilegrimer viste seg å være så stor at vi valgte å opprettholde tilbudet.

Mange besøk
Pilegrimene kommer med mange ulike behov. Noen har planene klare, men trenger bare å få med seg pilegrimspass, andre vil vite mer om den veien de har tenkt å gå. Mange vil gå i Spania, og en god del foretrekker vårt eget land. Vi har besøk av mange utlendinger som ønsker nettopp det, å være pilegrim i Norge. 

Vi prøver å gi gode og riktige råd til alle, sjekker med kart og i bøker, ofte også på nettet.Alle kontormedarbeiderne har pilegrimserfaring, men naturligvis har ingen av oss vært alle de stedene som de besøkende ønsker informasjon om. Og her ser vi en utvikling de siste årene, nå kommer det i større grad erfarne pilegrimer som vil prøve nye veier, enten det gjelder Spania eller Norge, Italia, Frankrike osv. Ofte må vi svare at vi ikke vet mer enn de som spør, men vi kan ofte hjelpe til å finne informasjon.

Anne-Sissel Bergum tar mange av vaktene på kontoret


Selv om vi ikke alltid klarer å svare på alt, virker det som om pilegrimene som kommer innom er meget godt fornøyd. Mange ønsker bare å prate, noen vil fortelle om sine fantastiske opplevelser som de gjerne vil dele med andre som også har vært ute på vandring.

Det er ganske vanlig at besøkende pilegrimer som tilfeldigvis møtes på kontoret gir hverandre nyttig informasjon, og da kan jo vi andre også lære litt.


En gang jeg hadde vakt dumpet det en fyr tilfeldig innom. Han så seg nysgjerrig rundt og lurte på hva slags etablissement dette var. Det var ikke så vanskelig å gi han svar på det, og han spurte forundret hvem som finansierte et slikt kontor midt i Oslo.

Jeg svarte at vi ikke får noe offentlig støtte, at det er medlemmene våre som sørger for at vi kan yte denne servicen gratis til dem som kommer innom, og at vi selv jobber der gratis. Han var dypt imponert, ja han kunne nesten ikke tro at dette var mulig. Men slik er det! Takket være medlemmene våre!

Åpent hus
Vi ønsket at dette skal være et møtested for pilegrimsvenner, og fra første stund i Huitfeldts gate har vi arrangert Åpent hus en gang i måneden. Vi har tatt opp ulike temaer, hatt enkel servering, og som oftest får vi noen gode pilegrimshistorier. Det har som regel vært rundt 20 til stede, et passe tall for disse lokalene.

Styret i Pilegrimsfellesskapet St Jakob holder selvsagt de fleste styremøtene i våre egne lokaler, og iblant holdes det også andre møter der.

Det er godt at lokalene brukes! Vi ønsker at dette skal fortsette, og at alle skal kjenne seg velkomne i våre lokaler bak denne døren under de tre kamskjellene i Huitfeldts gate – i mange år fremover!
    
ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.