Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Til Betlehem! Til Betlehem!
04.04.2016 19:25
Et pilegrimsfølge farer i full fart gjennom Lilleasia, fra den gamle byen Bysants hvor noen nettopp var i gang med å bygge en stor katedral og til byen Khalkedon hvor det ble holdt et stort kirkemøte for ikke så mange år siden


Pilegrimene tar seg tid til en liten stopp der før de haster videre gjennom Frygia og sydover til Pamfylia. Hele tiden roper en av englene, eller kanskje gjeteren Josva eller vismannen Kaspar eller noen andre i pilegrimsfølget: ”Til Betlehem, til Betlehem” For det er dit de er på vei!

1500 års vandring i historien
Nå har de kommet til den 19. dagen. Den lille jenta Elisabet startet i leketøysavdelingen på Steen og Strøm i Oslo for omtrent 1500 år siden, og nå reiser de baklengs i tiden i full fart. Engleklokken viste år 495 da de forlot Bysants, nå går den stadig bakover, og i løpet av denne dagen nærmer de seg året 322 og den viktige kystbyen Myra.

Og dermed er vi ved 1000 kroners-spørsmålet: Hva er viktig med denne byen? Kan det ha noe å gjøre med hele temaet for Trond Muris vandring bakover i tiden?  Eller hva med ordene som har surret i bakhodet hans nesten hver eneste dag (og kanskje mange netter)?  Til Betlehem! Til Betlehem!  

Ja visst, vi snakker selvsagt om biskop Nicolaus, han som hjalp den fattige jenta og ga henne en pengegave i hemmelighet, slik at hun kunne gifte seg med han hun var så glad i. Og så fortsatte han med dette, altså gi bort gaver. Han kastet dem inn gjennom vinduene til folk. Lenge etter ble han kåret til helgen, og fikk navnet Sankt Nicolaus. Dette ble selvsagt forenklet til Nils og Klaus i andre land, og noen her hjemme fant på å kalle han for ”Nisse”.

Så der har vi koplingen mellom Myra og Trond Muri og Betlehem og Julemysteriet!

Tilbake til nåtiden
Hvis du ikke har fulgt med på denne merkelige føljetongen, kan jeg gi deg litt mer facts, slik at forvirringen blir total!

Vår betlehemsvandrer Trond Muri har nå lagt ut på sin 12. etappe på sin vei bakover i tiden frem til år 0. Han har slått sammen noen dagsetapper, og har, som nevnt, kommet til dag 19 etter at han startet fra Steen og Strøm, akkurat som Elisabet i den fantastiske historien til Jostein Gaarder.


I fjor forlot han Hellas, og kom frem til Bysants, eller Istanbul som vi kaller byen i dag. Der plasserte han den gang staven sin på Walnut Shell Hotel, og på lørdag kveld ble det en høytidelig overlevering av staven sammen med te, småkaker og Turkish Delight.

Trond var eneste gjest, alle de andre hadde avbestilt på grunn av urolighetene i landet.


Årets vandring er litt spesiell for vår kjære styreleder. Han ble pensjonist etter mange års lærerjobb fra 1 april, og fra nå av står han mer fritt når det gjelder valg av tidspunkt for vandringen.

Han lot i hvert fall ikke gresset gro under de nye joggeskoene før han satte i gang med sin noe spesielle fritidssyssel, allerede andre dagen som pensjonist dro han sydover.Trond Muri følger Jostein Gaarders bok Julemysteriet så langt det er mulig. Og han går på sine egne føtter hver eneste meter! Forfatteren har jo ikke gått hele veien selv, og boken kan ikke brukes som guidebok. Trond har derfor måttet ta mange avgjørelser underveis om hvor han skal gå, og Jostein Gaarder følger spent med hvert år for å høre hvordan Trond klarer seg. Og ja, hittil har det gått bra. Overraskende bra!  

Årets vandring
Vi har laget et poeng av at Betlehemsvandringen i år kommer frem til Myra, biskop Nicolaus’ by, og det ville jo passe bra. Men Trond har gjort noe så uvanlig som å kuttet ned på lengden. Han planlegger nå å gå til byen Burdur, et stykke inne i landet på vei til Myra. Mange nordmenn har besøkt Antalya, og denne byen ligger ikke så langt fra Burdur.


Han har satt av tre uker, og skal gå 60 mil i stort sett fjellandskap. Så kan dere selv regne ut hvor langt han må gå hver dag.  


Første vandringsdag

I går, første vandringsdag, startet han pent med ”bare” 28 km. Han skrev selv om den første dagen:

Gikk forbi Hagia Sofia til Eminonu og tok båt til Kadikoy. Bydelen er nevnt i Julemysteriet (Khalkedon). Der ble det største kirkemøte i den kristne kirkes historie avhodt i år 451. Jeg var innom messe i to ortodokse kirker og fant et sted jeg kunne få stempel i pilegrimspasset. Hele dagen har jeg vandret på strandpromenade langs parkanlegg. Mange familier på søndagspiknick. Har sett og luktet mye god grillmat.

Egentlig var planen å gå 36 km til Tuzla. Brandon Wilson gikk dit i boka The templar trail, men han startet tidligere på morgenen og hadde kort stopp i Kadicoy. Jeg har kontakt med han på Facebook. Jeg kom til Pendik i 18-tiden, og fant hotellrom med frokost til kr. 360.

Kjenner under føttene at jeg har gått på asfalt hele dagen. I tillegg er siste modell av Assics Nimbus joggesko smalere enn tidligere, så det er jeg ikke helt fornøyd med. Kuttet ut middag i dag. Spiste matpakke hjemmefra. Men en kveldstur med kafe-besøk med min favorittkake ble det. Den heter Trilece, og jeg har spist den både i Albania, Hellas og Tyrkia.


Vi ønsker alt godt for Betlehemsvandrerens videre vandring i Tyrkia. Om noen dager blir det nok en oppdatering her på nettsiden for dere som ikke følger hans vandring på Facebook.

ToBe

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.