Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Nytt nummer av Pilegrimen er på vei!
02.04.2016 12:10
Det lenge etterlengtede første nummer i 2016 av bladet Pilegrimen er nå ferdig trykket og er på vei til postkassene til alle våre medlemmer


Her finner du stoff om pilegrimssaker som du aldri har hørt om, her møter du mennesker som forteller fantastiske historier, andre som forteller om vandringer som du kanskje kjenner igjen eller hørt om. Her er det god mat, mye kulturhistorie og kirkehistorie, mye maritimt, og først og fremst; mye om pilegrimer.

Gled deg til noen fruktbare, lærerike og avkoplende timer i godstolen!


Hele redaksjonen var på reise i Afrika i tre uker i januar, og det bidro til at første nummer kommer ut senere enn planlagt.

Vi snakker selvsagt om medlemsturen vår til Etiopia, og en stor del av bladet er viet til nettopp denne begivenhetsrike turen. Vi har flere artikler med ulike vinklinger fra flere skribenter, og mange gode bilder. Deltakerne ble oppfordret til å sende oss de beste bildene sine fra turen, og vi har satt sammen egne sider med noen av disse bildene.  


Etter Etiopia-turen ble redaksjonen med på en tur til Nairobi i Kenya, hvor vi blant annet besøkte farmen til Karen Blixen med mange minner fra hennes storhetstid som forfatter og eier av en kaffeplantasje. Med brenneriutstyret nesten intakt, selv i dag. Kaffebrenneriet_til_Karen_B.jpg - 70.12 KB

Bladet rakk ikke ut til påske, men vi synes likevel at det passer å ha med en beretning om spansk påskefeiring, nærmere bestemt i den andalusiske byen Granada. Her tar Bente Berg oss med på prosesjoner og messer gjennom hele påskeuken, og hun gir et fint bilde av kultur og tradisjoner i dette området.  

Sidsel Mamen fortalte med stor begeistring om sin vandring langs Nativity Trail fra Nasaret til Betlehem på årets første Åpent hus på Pilegrimskontoret. Hun gjorde rede for den politiske konflikten, om reaksjoner og frustrasjoner hos mange palestinere som de møtte, men fortalte også om stor glede, åpenhet og vennskap.

Det er ikke daglig kost at det diktes og komponeres en egen pilegrimsmesse her i landet. Anne Kristin Aasmundtveit står for teksten, og hun forteller om dette arbeidet sammen med komponisten Jon Kleveland. Messen skal urfremføres i Kristiansand frikirke i juni, og blir deretter fremført under pilegrimsstevnet i Røldal første helg i juli.  

Eivind Luthen har oppdatert oss på fremdriften av bygging av Klåstadskipet, og han forteller om en ny modell i bronse av en av Tønsbergs gamle kirker. Han har også fortalt historien om gallionsfiguren som kom hjem igjen til Tønsberg.

Og han gir oss stadig noen drypp av pilegrimshistorien, denne gangen tar han oss med til den viktige pilegrimsbyen Canterbury.

Vestfold fylkeskommune har overtatt koordineringen av det videre arbeidet med pilegrimsleden gjennom fylket. Målet er å utvikle pilegrimsleden i samarbeid med frivillige aktører, kirken, kommunene, Vestfoldmuseene og nasjonale myndigheter. Cathrine S Engebretsen har fortalt om det videre arbeidet.

I dette nummeret kan vi også lese om to fargerike Askeladden-skikkelser som gir caminoen sjel og innhold. Pilegrimene flest elsker tempelridder Tomás og healeren Don Jesus Jato. Tempelridderen driver et fjellherberge på Manjarin i fjellområdet Irago, den andre driver Refugio Ave Fenix i Villafranca.

Presten Don Elias Valiña i den vesle landsbyen O Cebreiro ble en gang tauet inn, og måtte forklare seg hvorfor han malte gule piler langs veiene. Politiet mistenkte han for å stå i ledtog med ETA. De kunne ikke ta mer feil!

Og når vi snakker om Camino Frances: Mange er nysgjerrige på mulighetene for å vandre i Spania om vinteren. Vi har med noen betraktninger om det i dette nummeret, selv om problemstillingen neppe er aktuell akkurat nå som vi går mot en deilig spansk vår.

Vi har viet den nye pilegrimssatsingen i Nord-Norge en del oppmerksomhet, blant annet med å presentere tilbudet om to ulike seilaser fra Bodø til Trondheim. Kanskje for dem som ikke får blitt med på seilingen med Mathilde i juli – eller som ønsker å få med seg begge deler?

Vi har også med en fyldig reportasje fra et meget fruktbart pilegrimsseminar som ble holdt i Bodø i mars.


Reiselivsmannen Nils Krister Larsen har skrevet mange pilegrimsrefleksjoner, og disse tar vanligvis ikke utgangspunkt i hans store verden, men tvert imot nærmiljøet i og rundt Bergen. Men hans tanker når mye lengre, og du er velkommen til å henge deg på.

Og sist, men absolutt ikke minst har vi med en artikkel om apostelen Jakob, som er brukt og misbrukt gjennom lang tid.  Vi tenker på maurerdreperen i middelalderens Spania, men også Franco som gjerne fremstilte seg som helgenen for å fremme sin egen form for nasjonalisme.

Artikkelen er et utdrag av Lene Louise Løvens masteroppgave, og tar også for seg den historiske utviklingen av pilegrimsvandringen mot Santiago de Compostela.  


Du som er medlem har, som sagt, mye å glede deg til!
Og dere som ikke er medlemmer kan jo gjøre noe med saken!

ToBeNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.