Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


En praktfull naturguide
12.02.2016 16:15
Hvor mye kunnskap har vi egentlig om naturen rundt oss? Denne boken gir oss både kunnskapen og mystikken, historien og historiene. Og de flotteste naturbildene du kan tenke deg!


Trond Øigarden er biolog, fotograf og pilegrim. En meget spennende kombinasjon, og når vi legger til at han også har en mesterlig penn så må det bli en bok av det.

Og for en bok! En vakker perle, med flotte bilder, og et vell av god og nyttig informasjon. Jeg nevnte bildene først, for de fikk lov å styre i alle fall mitt streiftog gjennom denne boken. Og siden jeg selv er mer enn gjennomsnittelig opptatt av naturen rundt meg ble det mange gode møter med gamle venner.

For min del gjelder det først og fremt plantenes verden, men jeg gleder meg like mye over dyrebilder og ikke minst de tilhørende beskrivelsene, eller rettere: historiene!

Nå står ikke Trond Øigarden alene som fotograf til denne boken. Han har fått god hjelp av flere andre fotografer som har bidratt vesentlig til å gi boken dens fremragende bildekvalitet. Jeg vil spesielt nevne Bjørn Aksel Bjerke.

Forfatteren har selvsagt måtte gjøre et utvalg blant alt det spennende og vakre som vi kan støte på under vår vandring. Og hva kan ha spesiell interesse for pilegrimer? Når det gjelder planter så tar Øigarden utgangspunkt i navn. Han starter med jomfru Maria, og han favner vidt. Når han tar med lokale Maria-navn blir det slikkelig mangfold, og samtidig en spennende reise inn i dialekter og lokale tradisjoner.
Det er overraskende mange blomster med lokale Maria-navn, og Øigarden har tydeligvis klart å spore opp de fleste. Og hva ble ikke blomstene brukt til – i god tro og overtro? Og hvilke historier kunne man ikke få ut av blomstenes utseende? Marikåpens blader som skiller ut væske med helbredende virkning hører til de kjente historiene, men her får vi vite mye mer om Maria-blomstene. F eks hvor marinøkkel og marianøkleblom har sine navn fra. Med tydelige tegninger som forklarer sammenhengene.

Selvfølgelig er også Hellig-Olav tatt med, først og fremst knyttet til den vakre, staselige olavsstaken, men det finnes også lokale navn på andre blomster som peker på helgenkongen. Øigarden har også tatt med kløverblomstene som et eksempel på dette, og tar samtidig med bladformen, trekløveret, som et symbol på den kristne treenigheten. Og da er vi inne på en lang rekke blomster som har fått en plass i boken på grunn av sin tilknytning til kirkelige høytider og pilegrimstradisjoner. Her hører selvsagt hasselbusken hjemme, pilegrimenes foretrukne emne for vandringsstav. Forfatteren har også tatt med et kapittel om vakre øye-blomster, altså Guds øye.

Når Øigarden går over til faunaen hever han blikket og ser på fuglene under himmelen. Og dette gjør han med stor innsikt og begeistring over mange sider.

Det store antall fugler som omtales er valgt ut fordi det knyttes legender eller historier til dem, og mange fugler er også tatt med fordi de er omtalt i Bibelen. Den mest kjente er nok duen, som et symbol på Den hellige ånd,

men vi finner også omtale av en rekke andre bibelske fugler; ugle, ravn, ørn, hegre, skarv, pelikan, måke, spurv. Trond Øigarden har noe godt å si om dem alle, og han har gravd frem mange gode historier, enten de er sanne eller ikke. Vi har også mange fugler som er knyttet til diktning og bildekunst. Og pilegrimsfalken (vandrefalken) er selvsagt med.

Jeg synes at det er litt morsomt at forfatteren også har tatt med noen fisker og insekter. Ja, hvorfor ikke? Sommerfugler, maur og edderkopper er jo blant de mange dyrene som en pilegrim blir godt kjent med på sin vandring. Og så kan vi glede oss over at han har med selve Jakobssymbolet, kamskjellet.

Et overraskende lite kapittel om pattedyr har en spesiell vinkling; sett fra kirkebenkene i Valdres. Vi møter kun ett eneste pattedyr ute i Guds fri natur, nemlig flaggermusen. Det vil si, her bor den i kirketårnet. Kanskje poenget er at det finnes nok av dyrebilder og historier fra før? I alle fall; Øigardens definisjon av ”dyr” er kanskje litt spesiell, men jeg liker den! 

Naturguide for pilegrimer - Trond ØigardenGjennom hele boken er det et stort utvalg av vers og regler, bibelsitater og anekdoter, og den avsluttes med salmer og sanger som har spesiell tilknytning til naturen. Jeg synes at dette skaper en fint supplement til de praktfulle bildene og alle de spennende beretningene.

Behøver jeg å tilføye at jeg anbefaler boken?
ToBe 

Trond Øigarden:
Naturguide for pilegrimer. Blomster, fugler og dyr i kristen tradisjon
Novus forlag 2015
175 sider
Kr 295Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.