Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Jakobsåret 2015
08.01.2016 00:28
Mye har vi arrangert, og mye har vi vært med på. Her er en grov oversikt over virksomheten i Pilegrimsfellesskapet St Jakob i året som gikk

Vi driver selvsagt med pilegrimsvandring, og mange har vandret – både her og der, og kanskje ble det årets – eller livets eventyr for noen? Vår forening arrangerer ikke egne vandringer, men mye av vårt engasjement går ut på å veilede og hjelpe pilegrimer til deres egne opplevelser. Alene eller sammen med andre. 

Pilegrimskontoret besøkes hyppig gjennom hele året, og mange får også hjelp via telefon eller e-post. Noen vet helt klart hva de vil ha hjelp til, andre vil forhøre seg om alternative muligheter for pilegrimsvandring, eller bare ta en prat. Og noen oppsøker kontoret for å fortelle om en fantastisk tur, eller kanskje beklage seg over noe. Alle er like velkomne!

Ordningen med frivillige vakter på kontorsjef Eivind Luthens fridager har fungert bra. Anne-Sissel Bergum har vært fast kontorhjelp, og de dagene det ikke har passet for henne har andre trådt til.

Hva var viktigst for Pilegrimsfellesskapet St Jakob i 2015? De fleste av våre pilegrimer som deltok på sommerens tokt med Mathilde langs kysten vet nok hva de vil svare. Andre vil trekke frem andre ting, mange har sine spesielle historier, og det er bra at vi har litt bredde på tilbudene.

Seilasen med Mathilde startet fra Stavanger 29 juni. Målet var Selje, og vi brukte to uker på turen. Det ble to etapper med Bergen som mellomstasjon. Man meldte seg på første eller andre del, og noen få var med på begge etappene.  Nye inntrykk og gode opplevelser sto i kø langs hele denne delen av Kystleden, og humøret var på topp!

Mye sol og varme første uken, og litt mer ruskevær den andre. På grunn av sterk vind gikk vi innaskjærs til Florø og lå der ett døgn. Og dermed fikk vi med oss Seljumannamessa på Kinn.  

Den prisbelønte dokumentarfilmen Walking the Camino - six ways to Santiago  ble vist i slutten av mars på Stabekk kino. Filmen viste seg å være meget popilær,  og er en av de filmene som det er solgt mest billetter til på Stabekk kino. Ekstra stoler måtte bæres inn, og totalt var det 120 betalende pilegrimer til stede.

I slutten av april arrangerte Eivind Luthen en reise til Armenia. Denne reisen var preget av hundreårsmarkeringen for katastrofen som rammet Armenia i dagens Øst-Tyrkia under første verdenskrig. Dagene var preget av festligheter, konserter, utstillinger og høytidelige prosesjoner. Vi nordmenn var spesielt velkommen, takket være Fridtjof Nansens store innsats for armenerne etter første verdenskrig.

Og vi, de norske pilegrimene, fungerte nesten som stedfortredene representanter for Norge, siden norske styresmakter holdt seg borte fra markeringen.


I Son har de i flere år hatt et fellesskap av pilegrimer, kalt Pilegrimslauget. De valgte i høst å organisere seg som en lokalforening under vår hovedforening, og er nær knyttet til den nye, flotte kulturkirken.

Dette er allerede en godt sammensveiset gjeng, og medlemmene har vandret om lag 15 000 km sammen eller hver for seg, stort sett i Spania og Frankrike med Santiago i kikkerten. De er også aktive i lokalmiljøet, med årlige vandringer fra Son til Vestby kirke, og med å fortelle om pilegrimsvandring i lag og foreninger.

Vi hadde et kort og effektivt årsmøte påfulgt av en lang og hyggelig prat med ost og kjeks og vin og kaffe før vi tok oss god tid til å høre om vandringer langs Camino Portugues fra Porto til Santiago de Compostela.

Og denne gangen ble det dobbel dose, det var to grupper av våre medlemmer som vandret denne veien i fjor.


Først var det fem som i mai fulgte den vanligste pilegrimsveien som går inne i landet, den andre gruppen på tre damer gikk i oktober og valgte en av de to kystrutene, og den gikk nærmest helt nede i fjæresteinene. Det er alltid hyggelig å treffe pilegrimsvenner på årsmøtene i Kampen menighetshus.

Mye pilegrimsprat og flere vandrehistorier ble det også på våre månedlige Åpent hus på Pilegrimskontoret. I februar hadde vi besøk av Astrid Rønsen, som fortalte om Hospiceforums vandring fra Oslo til Nidaros forrige sommer. I april presenterte Ellen Rykkja Gilbert og Bjørn Ivar Austevik Voll sin nye bok om pilegrimsveien til Trondheim, i mai fortalte Knut Andersen om pilegrimsveien gjennom Lier og om St Hallvard
 
Vi har en fin tradisjon med at vår styreleder Trond Muri forteller fra sin årlige vandring basert på Julemysteriet, med Betlehem som mål – om noen år. Denne gang gikk han i påsken pluss noen dager ekstra. Årets etappe gikk fra Thessaloniki til Istanbul, og vi fikk høre mange fine historier godt krydret med bilder.

På Åpent hus i september var det sommerens pilegrimsseilas med Mathilde som var tema, med visning av video fra begge etappene. I oktober var det Etiopia-kveld med invitasjon til turen som går av stabelen om noen får dager. Novembermøtet hadde Camino del Norte som tema, og det Marit Søholt Stokes som fortalte om den vandringen hun og to venninner gjennomførte forrige året.

På Pilegrimskontoret har vi vekket opp en gammel tradisjon fra vårt tidligere liv i Kirkegaten, nemlig et hyggelig førjulstreff. Nå holdt vi dette for annen gang på det nye stedet, og vi snakket selvsagt mye om pilegrimsvandring.

Denne kvelden hadde vi besøk av Lise Foss, hun er journalist og forfatter og Italia-elsker til fingerspissene. Hun har skrevet bok om den italienske delen av Via Francigena, den snart 1000 år gamle pilegrimsveien fra Canterbury til Roma. Vi fikk også flere andre glimt fra pilegrimsvandringer dette året. Vår faste kontormedarbeider Anne-Sissel Bergum fortalte om sitt livs opplevelse på vandring fra Roncesvalles til Santiago og videre til Finisterre tidligere i høst.


Apropos bøker: Det er tydeligvis et stort marked – eller et behov – for pilegrimsbøker for tiden. Vi omtalte en lang rekke av disse bøkene her på nettsiden eller i bladet vårt, Pilegrimen. Vi nevnte den nye norske guideboken Oslo – Trondheim og Via Francigena, men må også ta med en ny guidebok for Camino Frances oversatt til norsk. Og ikke minst den etterlengtede engelskspråklige guideboken for vandring fra Oslo til Trondheim.

Blant det store utvalget av pilegrimsbøker som beretter om egne vandringer eller tar opp historiske temaer vil vi spesielt nevne Caminominner, skrevet av Bente Berg og Gunnar Hokstad. De er etter hvert blitt lommekjent på de spanske pilegrimsveiene, og har gitt ut seks spesielle guidehefter som dekker ulike caminoer. I året som gikk kom de med en bok full av gode historier fra caminoene, og med mange flotte bilder. Virkelig en praktbok som hører naturlig hjemme i bokhyllen til alle pilegrimer!

Vår forening var med på pilegrimsstafetten som denne gang gikk fra Nidaros til Roma. De forskjellige pilegrimsmiljøene i Norge hadde sine ansvarsområder, og vi sto for etappen fra Jakobskirken i Oslo til Larvik hvor pilegrimsstaven som fungerte som stafettpinne ble fraktet videre over havet til Danmark. Det var også mange nordmenn som fulgte staven enkelte etapper frem til Roma.

Egentlig skulle staven fraktes videre til Jerusalem, men det ble kansellert på grunn av uroligheter og usikkerhet   


Vi har som vanlig også formidlet informasjon om de ulike pilegrimsveiene og organiserte langvandringer i Norge, først og fremst her på nettsiden, men også i Pilegrimen. Og for første gang utga vi brosjyrer som dekket nettopp dette. Det er hyggelig å se at mange setter pris på disse brosjyrene. Vi har også delt ut og solgt en rekke andre brosjyrer, kart og guidebøker fra Pilegrimskontoret, og som alle tidligere år har vi solgt et stort antall pilegrimspass.  

Vi deltok på pilegrimskonferansen på Selje i juni, en markering av at det var 1000 år siden Olav Haraldssons ilandstigning her. Anne-Sissel Bergum deltok som vår representant, og hadde egen stand for Pilegrimsfellesskapet St Jakob.   

Vi har vært med på flere pilegrimsarrangementer i samarbeid med andre aktører. I januar var Eivind Luthen invitert til Granavollen pilegrimssenter for å fortelle om Draumkvedet. En rekke foreninger og menigheter har ønsket foredrag og informasjon, eller bedt om ledelse av lokale vandringer med innlagte foredrag.

I november var vi for første gang med på den årlige Trosopplærings-konferansen på Lillestrøm. Her presenterte vi opplegg og ideer for både ”indre” og ”ytre” vandring. Vi hadde med mye materiale for pilegrimsvandring både for konfirmanter, barn og voksne, og delte ut et stort antall brosjyrer som var laget spesielt for denne konferansen.


Disse brosjyrene finnes fortsatt tilgjengelig for dem som måtte være interessert. Det var i det hele tatt meget stor interesse for vår stand, og mange ville høre om pilegrimsvandring også for sin egen del. Et stort Spania-kart med så å si alle caminoene inntegnet vakte stor interesse.

Vi har ellers meget bra kontakt med det spanske turistkontoret, og inviteres gjerne til å presentere oss på ulike arrangementer. På Spania-dagen i Logen i mars hadde vi en egen stand med presentasjon av vår forening og pilegrimsvandring i Spania.

På slutten av året arrangerte vi en opplevelsesdag i vikingbyen Tønsberg med Eivind Luthen som vert og guide. Vi besøkte den flotte utstilingen på Haugar fylkesgalleri og fikk selvsagt en grundig innføring om både rundkirke og vikingskip. Og vi hadde en hyggelig kveld i den gamle redervillaen, Villa Møllebakken. 

Vår daglige leder Eivind Luthen reiser også mye på egen hånd, og ofte får jeg eller noen av våre venner være med på opplevelsene. Vi kan kort nevne: Romerbyen og vikingbyen York, poetenes og ølets Irland og Istanbul med sine spennende skipsskatter.

Og dessuten: Nordspania, og spesielt Rioja-distriktet på jakt etter god pilegrimsvin og stikkprøvekontroll av pilegrimsveier, og nå, ved årets slutt: En organisert rundtur i Luther-land med tanke på fremtidige pilegrimsturer dit.  

Vi må ikke glemme magasinet vårt, Pilegrimen. Mange skryter av det, og vi som lager bladet synes at det blir et lite hakk bedre for hvert nummer. Vi har hørt at flere har uttalt seg meget blomstrende om bladet, mange gleder seg til å lese det. Det morsomste som vi nylig hørte var at den påførte prisen på 100 kr burde vært oppjustert til det flerdoble.

I alle fall: Bladet har kommet ut fire ganger dette året også. Stort sett som planlagt, med unntak av at siste nummer ankom leserne litt sent. Hvert nummer har vært på 48 sider med aktuelle artikler innen et bredt spekter.


Og så - helt til slutt, var det nettsiden. Jeg pleier å ta med litt statistikk ved hvert årsskifte, og får vel gjøre det denne gang også. Det ble lagt ut 67 nyhetssaker dette året, en liten økning i forhold til året før. Gjennomsnittlig daglig besøk har vært 345, og totalt er det lastet ned 946.000 sider med en datamengde på 15,4 GB fra vårt nettsted.  
 
ToBeNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.