Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Den gamle stavens historie
24.12.2015 00:25
Sett deg godt til rette, så skal jeg fortelle historien min  

Jeg ble skåret av en hasselbusk en gang for så lenge siden at jeg ikke kan huske det. Det er ikke noe igjen av barken jeg hadde den gangen. Den er slitt av.

Det var en gjeter som skar meg. Han trengte støtte og hjelp når han skulle passe sauene utenfor Betlehem. Jeg hadde en viktig jobb. Noen ganger lente han seg på meg når han skulle hvile i solsteken midt på dagen. Han brukte meg som hodepute om natten, og han brukte meg til å jage vekk både bjørn og løver når de forsøkte på å ta sauene hans. Han het Josva. Jeg var med ham i mange år.

En kveld, mens bålet flammet høyt og vi kunne høre ulvene ule i det fjerne, skjedde det noe veldig rart. Hele himmelen var plutselig opplyst. Jeg har aldri sett noe lignende før eller senere. Gjeterne fikk visst en beskjed fra himmelen, det var noe om at en frelser var født. Han skulle ligge i høyet inne i Betlehem. Jeg hadde noen ganger fått stå i kroken når kona til Josva fikk barn, men de lå aldri i høy! Benjamin var igjen for å passe sauene, men Josva tok med seg de andre gjeterne, og de gikk inn i byen. Der fant de et lite barn. Det så helt vanlig ut, så vidt jeg kunne skjønne, men det var kanskje ikke helt vanlig at et nyfødt barn lå i høyet der dyra spiste. Josva sa til Josef, som var far til barnet i høyet, at han gjerne ville gi en gave til barnet, men han hadde ikke noe annet enn staven sin. Så jeg ble igjen i stallen da gjetere gikk tilbake til sauene.

Jeg ble med Josef og den lille familien på flukten til Egypt, og senere tok han meg med til Nasaret. Barnet i høyet vokste til, og han fikk bruke meg når han skulle ut i åsene rundt Nasaret på tur. Mange ganger pleide han å sette seg på bakken og så snakket han ut i luften. Jeg tror jeg vet hvem han snakket med.

Da han ble voksen, forlot han Nasaret, men jeg fikk være med. Jeg hadde opplevd mye allerede, og forstod at han var annerledes enn alle andre mennesker som fantes. Men han så helt vanlig ut. Det var bare det at når han tok i meg – så kilte det. Og jeg er en trestav. Men det kilte!

Jeg var med mange steder, han gikk mye, og snakket med mange. Noen var syke og fikk hjelp. Mange ville bare snakke. Jeg stod som regel i en krok da, men hørte jo det som ble sagt.

Sammen med barnet som nå var blitt mann fikk jeg være med på kryss og tvers i hele landet. Det var meg han lente seg på når han var sliten, det var meg han hvilte hodet mot når han sov ute om natten, for å unngå å få utøy i ørene. Det var meg han brukte når han skulle jage sinte hunder.

Men en kveld vi var i en hage, kom det soldater og tok ham. Han mistet meg på bakken, men en av vennene hans, han het Peter, kom og tok meg med. Fra den dagen tilhørte jeg ham. Jeg fikk være med på mye og så mange flere mirakler. Siden gikk jeg i arv i mange, mange år.

Du spør meg hvorfor jeg ikke er finere?

Hvorfor skulle jeg være fin? Da ville jeg jo ikke kunne gjøre jobben jeg skal gjøre. Hvis jeg hadde vært gullforgylt og vakker ville ingen våge å lene seg på meg. Slik jeg er kan jeg brukes. Nå eies jeg av en liten gjetergutt i Jordan. Han trenger meg når han skal lede sauene. Han bruker meg til å jage sinte hunder og han bruker meg til å lene seg på.

Jeg er bra nok til det jeg skal brukes til.

Hvorfor jeg ikke har gått i oppløsning i løpet av alle disse årene?

Jeg, som har blitt så mye berørt av Himmelen?! Hå nei!

Jeg har sett Himmelen i en krybbe med høy.
Jeg har sett Himmelen i bønn på en bergknatt.
Jeg har sett Himmelen gjøre at døve igjen kan høre.
jeg har sett Himmelen stilne stormen.
Jeg har sett Himmelen dø og leve igjen!

God jul!


Kjersti Marken

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.