Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsmøter i Oslo og Son
11.12.2015 23:33
Forrige fredag var det førjulstreff på Pilegrimskontoret, og noen dager etter møttes lokalforeningen i Son. Begge steder var det bra program og meget god stemning


Oslo
På kontoret vårt i Huitfeldts gate hadde vi vårt første førjulstreff i fjor på disse tider. Nå gjentok vi suksessen, og dermed har vi vel innført en tradisjon? Eller rettere: Vi har vekket opp en gammel tradisjon fra vårt tidligere liv i Kirkegaten.


Vi var drøyt 20 denne kvelden. Mange hadde med lekre matretter, og andre hadde med godt drikke, noe var importert fra fjerne land og riker. Kanskje spesielt til denne anledningen? Ja, hvorfor ikke? Det smakte i alle fall meget godt, alt sammen.

Og den gode stemningen som vi registrerte ved oppstarten av møtet ble slett ikke dårligere utover kvelden.

.

Vi snakket selvsagt mye om pilegrimsvandring, og denne kvelden hadde vi besøk av Lise Foss. Hun er journalist og forfatter og Italia-elsker til fingerspissene. Og ikke bare det; hun kjenner Italia som sin egen lomme, og hun elsker pilegrimene.

Hun har skrevet bok om Via Francigena, den snart 1000 år gamle pilegrimsveien fra Canterbury til Roma. Eller rettere: Hun har skrevet om den italienske delen av den lange pilegrimsveien. Det har blitt en praktfull bok som vi tidligere har omtalt her og i Pilegrimen.

Nå understreket hun dette med mange historier og en lang rad med flotte bilder.

Via Francigena følger delvis gamle romerveier, så det var virkelig mulig å trekke lange historiske linjer denne kvelden.  


Vi fikk også flere andre glimt fra pilegrimsvandringer. Vår faste kontormedarbeider Anne-Sissel Bergum fortalte om sitt livs opplevelse på vandring fra Roncesvalles til Santiago og videre til Finisterre tidligere i høst.

Og for henne som bruker mye tid i direkte kontakt med pilegrimer på kontoret ble sikkert disse erfaringene spesielt nyttige.


Son
Sist tirsdag møttes pilegrimsfolket på Son til et informativt og nyttig møte i den praktfulle kulturkirken. Det var et vidt spekter av temaer, alle knyttet til pilegrimsvandring.

Noen av soningene hadde vært i Irland, og en rekke fine bilder fra deres vandring på den grønne øya ble vist på lerret utover kvelden.

Dvs: Etter hvert ble det også vist bilder fra Frankrike og Spania, og de bildene inspirerte selvsagt også til vandring! Natur og vakre landskap er viktige deler av en pilegrims opplevelser langs caminoene!

Jeg fortalte litt om hva som skjer i vår aktive forening for tiden, og orienterte om de norske pilegrimsveiene.

Son-formannen Trond Kivijervi fortalte om foreningen, om tidligere langvandringer og planene fremover. Egentlig ble vel denne pilegrimsgruppen født ett eller annet sted langs den lange caminoen, og årstallet var vel 2012?

Vi hadde også en runde med spørsmål og erfaringer om pilegrimsvandring, for det meste konsentrert om de spanske veiene. Hvor der det best å gå? Skal vi prøve en ny camino? Når? Alene eller i gruppe? Lengder? Herberger? Disse spørsmålene er alltid aktuelle, og takk for det! Vi snakket også litt om hva vi bør ha med på denne nettsiden og om bladet vårt, Pilegrimen. Det var begeistring å spore for begge deler! 

Per Gunnar Larsen tok for seg Spanias pilegrimshistorie, og gikk grundig til verks. Dette var spennende! Og så fikk vi høre mer fra Irland og Frankrike.

Malvin Nordstrand vil gjerne ta en tur langs de mange irske pilegrimsveiene hvert år, han er virkelig bitt av irske basiller og er mer enn begeistret for det fantastiske landskapet.

På fredag hadde Lise Foss en personlig refleksjon rundt de sju nøkkelordene for pilegrimer, og denne kvelden i Son fikk vi høre Per Gunnars tanker rundt de samme nøkkelordene, det var en fin avslutning på en fin kveld.

Son-gruppen møtes igjen 26 januar. Da er det valg av utstyr som står på programmet. Vi sier vel møtt allerede nå!

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.