Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimen snart i boksen!
08.12.2015 13:35
48 sider med aktuelt og spennende stoff er nå klar for utsendelse! Og som vanlig sier vi til alle våre medlemmer: ”Gled dere”. Og til alle dere andre: ”Dere er også velkommen som medlemmer”


Her får du en smakebit fra det meget store spennet av artikler som er med i dette nummeret:

Kva med å snikre eit slik rom innanfor skålen? tenkte dei. Eller ta heile huset til kapell? Der og da var det ein stor tanke dette med kapell. Men dei klarte ikkje slå det frå seg heller.
Ganske folketomt er landskapet også, men det frir til nærvær og stillhet, og har en egen skjønnhet. Helligstedene, de gamle gravene, klostrene og kirkene er ikke museer, de byr på ekte fromhet, frodige fortellinger og legender fra en fjern fortid.
Vi smakte i alt 7-8 viner, noen av dem rett fra eikefat eller rett fra tanken hvor de lå til gjæring. En ny opplevelse for undertegnede. Den yngste vinen hadde kun ligget til gjæring i to dager, men luktet allerede som den skulle.

Egentlig er det snakk om Via Regia som binder sammen det østlige og vestlige Europa. Denne handelsruten er flere tusen år gammel og passerer Spania, Frankrike, Belgia, Tyskland, Polen, Belarus, Litauen og Ukraina.

Vi vet att det finns ett oerhört stort intresse att få vandra på historiska pilgrimsleder. Känna doften av historens vingslag från de som tidigare vandrat på dessa urgamla leder.

Jeg rusler inn i Kafe Irun. Interiøret er glamourpreget med sin overdådige, kitschy stilblanding, her er søyler, lysekroner i bronse, malerier, marmorbord - ingen ting er forandret siden stedet ble åpnet i 1888.

På mange måter inviterer vandrelivet til tette møter, pilegrimene kommer nær innpå hverandre, de går sammen, de spiser sammen og de sover på samme rom. Noen lengter etter en venn, en å dele vandringen med.

Om korsfarerkongen besøkte Santiago de Compostela er usikkert, men han slo vinterleir i nærheten. Men sikkert er det at nordmennene kom til Sintra, Lisboa, Alkasse, Sicilia, Jorsalland, Kypros og Konstantinopel.
Jeg ville til alle de stedene hvor jeg visste at det hadde bodd jøder; mennesker som brutalt var blitt revet ut av sine hjem og sendt til utryddelsesleirer. Ikke fordi de hadde gjort noe galt. Men fordi de var født jøder.

Vi delte ut tips og ideer til kortere eller lengre vandringer for barn og voksne, og hadde brosjyrer med  liturgier, bønner og velsignelser. Vi hadde to bord med ytre og indre vandring og fikk da også plass til mye informasjon om
pilegrimsvandringer mer generelt, både i Norge og Spania.

Tenk, her har pilegrimer gått i over 1000 år! Pilegrimer, mennesker i alle aldre og fra alle kanter av verden som man slår følge med et stykke av veien.
Lune havner, godt matfiske, vakre pianotoner og trivelige møter med øyfolket, skip med sjel og tjærelukt, fransk kjøkken, trygg skipper og dyktig mannskap, nå som sist. Med på seilasen har vi glade musikanter og vinlager.
Etter sigende var Mariabildet funnet i kjelleren til et større teppefirma. Vi spurte oss for i området, og det ble mye trasking gate opp og gate ned. Ofte ble vi sendt i feil retning.
Vi spilte musikk og dansa til hanen galte. Naboenes katter var med i dansen. Grisen nøffa til tonene av musikken. Han som sang var fra Italia og en var fra Argentina, det ble tango. Noen fra landsbyen kom og ble med i dansen. Dette er mitt nye liv, tenkte jeg og drog flere av damene med meg i dansen.
Jeg tok meg bort til en av balustradene - en av våre forfedre i Væringgarden hadde engang risset navnet sitt i marmoren; ”Halvdan var her...”  Kanskje kjedet han seg under den langtekkelige gudstjenesten mens han voktet keiserinnen og hennes hoffdamer?
Caminominner av Bente Berg og Gunnar Hokstad er en herlig blanding av oppskriftsbok, reklamefolder og reisehåndbok. Men den bør leses i god tid før man skal på tur – omfanget og størrelsen er ikke å anbefale å ta med i sekken.
I tillegg til de unike skipene ble det gjort tusenvis av spennende funn, keramikkrukker, antikke statuer, elfenbensikoner, beinrester etter kameler, hester og bjørner.

Er det ikke pilegrimene selv som definerer hva som er hellig for dem? Jeg vil selvsagt ha med alle middelalderkirkene i mitt område, men hvorfor er det bare gamle kirker som er hellige?
Einar er i ferd med å døy. Dag for dag kjem det uunngåelege nærmare. Og likevel er det ikkje døden som pregar han mest. Det er gleda over dei små og store mirakla kvardagen byr på.
Snart var jeg såleløs under begge skoene, kun den tynne innersålen og foret holdt noenlunde stand.

Kunstverkene til Igor Mitorajs var med å gjøre templene til en imaginasjon - et fata morgana der virkelighet og legender, kunst og ruiner, natur og mennesker fungerte sammen.
Men kanskje bør vi utvide toktet og like gjerne gjennomføre ”The grand tour”, det vil si gjøre en kursendring - fra St. Petersburg sørover hele veien til Svartehavet - til Miklagard?
Romersk ingeniørkunst, som imponerer med sine fantastiske bygninger, aquadukter og broer over hele Romerriket, viser også styrke i sine tekniske løsninger innen gruveindustrien.

Her hjemme møtes vi …
Den trygge pilegrimen, som har nesten alt.
Flyktningen som har mistet nesten alt.
Forferdelige opplevelser, med sår på sinnet.
Et uoverskuelig flyktningetog mot Norge
Hvordan hjelpe min neste? Hvordan gi nytt liv?
Er det plass i herberget?

ToBeNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.