Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimssommeren på Hadeland
25.09.2015 22:09
I juli varslet vi om en spesielt aktiv olsok-uke på Hadeland. Nå har det riktignok rent en god del vann både i Tyrifjorden og Mjøsa siden olsok, men vi vil likevel rapportere litt om den omfattende olsokfeiringen - og hva som har skjedd senereHadelandsrunden har blitt et tradisjonelt arrangementet som binder kirkene sammen i en trekant Jevnaker – Lunner – Granavollen og tilbake til Jevnaker. Det startet søndag 26 juli med 10 kilometers vandring fra Jevnaker til Lunner kirke. Der ble det servert rømmegrøt før kveldsgudstjeneste.

To dager etter vandret 34 pilegrimer videre fra Lunner kirke til Søsterkirkene på Granavollen. Hele 50 kunne glede seg over pilegrimsgraut, og mange var med på sen kveldsbønn i Nikolaikirken med etterfølgende olsokvake.


 På selve olsokdagen var det tett program. Litt lenger nord var det sommerkonsert i Biri kirke og olsokgudstjeneste med blåserkonsert i Nykirke i Snertingdal. På Toten var det olsokmesse på Dyste med både solosang og klarinettspill. På Hadeland ble det først holdt bønn i Nikolaikirken, og litt senere på dagen var det olsokvandring fra Grini til Granavollen, med grøt i Kommunehuset og olsokmesse i den intime Mariakirken. Og lengre sør var det samtidig middelaldergudstjeneste i Bønsnes kirke.

Men det var ikke slutten på programmet! Dagen etter, dvs 30 juli var det bekransning av Vinje-graven med opplesning av noen av hans dikt, og deretter ble det omvisning på presteenkesetet Sjo.

Gleder seg: Trond Hem Stenersen, Kari Røken Alm, Kari Berg, Karin Bøe, Jane Dahl Sogn og Yngve Skaland gleder seg til olsokfeiring.Olsok-uken ble avsluttet først den påfølgende søndagen med en 17 kilometers vandring fra Granavollen til Jevnaker, og dermed var vandringssirkelen (eller trekanten) sluttet for i år. Etter ankomst til Jevnaker holdt pilegrimene en avsluttende gudstjeneste i kirken. Og litt senere på kvelden ble det holdt konsert med Trio Vivezza i Mariakirken på Granavollen.

Foto: Eivind Marcelino, Avisen Hadeland

To Trivelige Torsdager
I august arrangerte pilegrimssenteret i samarbeid med menigheten to foredragskvelder i det gamle kommunehuset på Granavollen. Den første torsdagen var det to historiske konger som var tema: Halvdan Svarte og Olav den hellige. Den andre torsdagen ble folket invitert til vesper i Stallkapellet før senterleder Jane Dahl Sogn fortalte og viste bilder fra sommerens pilegrimsaktiviteter på Hadeland. Og siden dette området har rike grauttradisjoner var dette også et tema den siste torsdagskvelden på Granavollen. Og selvfølgelig ble det servert graut!

Mange vandringer og mye liv på Hadeland
Denne sommeren har vi sett mange pilegrimer i vårt område. Først gikk stafetten Pilegrims Crossing Boarders, deretter tre andre stafetter: Pilegrim for Hospice, Klimapilegrimsstafetten og Nidarosstafetten. Vi må også fortelle at vi fikk besøk av ordfører Hans Seierstad i Østre Toten som tapte et veddemål og gikk hele leden til Nidaros, og vi hadde flere grupper langvandrere som skulle betjenes, blant annet en stor fra Nederland.

Under bygdedagen nylig var folk velkommen til en kaffeprat i pilegrimssenteret, og mange benyttet seg av det. Så det har vært mye liv her i sommer, og mer står for døren! Denne helgen, 26 - 27 september, arrangerer Pilegrimsfellesskapet Ringerike Hadeland Toten en vandring fra Sollihøgda til Norderhov.

Overnattinger langs Vestleden
Senterleder Jane på Granavollen bor selv på Jevnaker, og der har hun innredet en del av stabburet som pilegrimsherberge med enkel standard.

Ellers hadde NRKs regionsending for Hedmark og Oppland en reportasje i sommer om at den store tilstrømningen av pilegrimer trenger flere overnattingssteder. Jane kan fortelle at hun raskt fikk henvendelse om to nye steder etter NRK-omtalen.

Du kan følge den omfattende aktiviteten på pilegrimssenteret på Granavollen på deres Facebook-side

JDS/ToBe

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.