Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Langvandring til Nidaros – et ti-års minne
21.06.2015 22:53
Årets langvandrere fra Oslo til Nidaros startet sin vandring i går. Det var nøyaktig ti år siden starten av den første organiserte langvandringen langs denne pilegrimsveien


2005 var erklært som Friluftslivets år. Norsk kulturarv og Pilegrimsutvalget i Nidaros hadde det året fått som hovedprosjekt å organisere de første langvandringene til Nidaros i moderne tid.

I invitasjonen sto det bl a:
Vårt håp er at vandringen i sommer vil skape begeistring for pilegrimsveiene som Norges kulturvei nr 1, både som regionale og lokale turveier. Vårt mangfoldige kulturlandskap gir enestående muligheter til å bli kjent med kulturarven vår – og ikke minst til å finne stillhet og ro som pilegrim og vandrer. - Vi arbeider for at det skal bli lettere for folk å ta i bruk pilegrimsveiene – for det er gjennom bruk at veiene får liv.

Rolf Synnes var pilegrimsprest i Nidaros, og arbeidet aktivt med å få i gang disse vandringene. Det var planlagt vandringer både langs den nordre delen av Østerdalsleden, langs Romboleden og St Olavsleden på norsk side og langs Nordleden. Jeg vet ikke om alle disse vandringene ble gjennomført.

          
Klare for start 20 juni 2005: Tine, Hedwig og Astrid gikk østlig rute sammen med meg. Ole, Rolf og Eiler fulgte den vestlige.

Vår vandring fra Oslo ble organisert med etappeansvarlige vandringsledere hele veien, og Rolf og jeg ledet hver vår lille gruppe ut av byen. Hans gruppe på tre personer gikk den vestlige ruten over Ringerike, min gruppe på fire fulgte den østlige. Med ett unntak hadde samtlige pilegrimer valgt å følge bare en del av vandringen mot Nidaros, og andre kom til etter hvert. Etter et par dagers vandring ble vi forsterket med Anna Kristine og Tor. Det var bare en av pilegrimene som gikk hele veien, Astrid Sandaker fra Hobøl. Hun ble 76 underveis, og imponerte stort med sin utholdenhet og styrke, særlig med tanke på at hun nylig hadde fjernet mavesekken i en kreftoperasjon. Hun måtte småspise hele tiden for å få energi til vandringen.

Vi ble godt mottatt og vakte oppmerksomhet underveis, også på den delen av vandringen som jeg hadde ansvaret for. Vi ble tatt hånd om av flere gode pilegrimsvenner underveis, som Tron Hummelvoll i Eidsvoll. Morten Dahler var en dyktig kokk for oss noen dager og Eivind Luthen dukket opp for å hilse på langvandrerne. Kirsti Kraft fra NRK laget en serie radioprogram om vår vandring. 
 

Morten Dahler serverer middag
Kirsti Kraft fra NRK intervjuer Tine

Dagen før start var noen av oss med på pilegrimsdag i Oslo med gudstjeneste og tale av daværende kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland. I Hamar  var det pilegrimsdager da vi kom dit, og pilegrimsprest Arne Bakken hadde laget et fint opplegg for oss med refleksjoner knyttet til naturen ved Mjøsas bredd. Og så ble vi invitert på kaffe og kaker på biskopens terrasse - riktig nok uten biskop Rosemarie.


På Øyer ble vi invitert til haveselskap på Skåden gård, og det ble en fin avslutning på min del av vandringen. Jeg syntes at vi  var en fin gjeng som hadde vandret sammen, og etter min mening var antallet vandrere akkurat passe.   

Etter at jeg sa farvel til min gruppe overtok andre stafettpinnen. Siden den gang er det hvert år blitt arrangert nye langvandringer, og kanskje årets vandrere tenker over at de er ti-års jubilanter?

ToBe
 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.