Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Nytt nummer av Pilegrimen på vei
17.06.2015 12:07
48 sider med spennende og aktuelt pilegrimsstoff er nå på vei til våre medlemmer. Her er det artikler med både bredde og dybde, mye historie og mange historier. Gled deg!


Dette kartet viser noe av den geografiske bredden som dette nummeret av Pilegrimen dekker, og vi kan jo legge til at tidsspennet er på 2000 år – minst!Mange pilegrimer som vandrer i Syd-Europa oppdager at de går på gamle romerske veier, og noen lurer på hvor disse veiene egentlig gikk og hvor omfattende det gamle veisystemet var. Vi prøver å svare på dette, men venter til neste nummer med å kople disse historiske veiene til dagens pilegrimsveier.

Vi har også tatt noen tilbakeblikk til bibelske områder, nærmere bestemt menighetene som ble etablert i Tyrkia. Anne Kristin Aasmundtveit har skrevet tre artikler om en pilegrimsreise i Paulus’ fotspor mellom Antiokia og Efesos. Vi lager en liten føljetong som starter i dette nummeret og varer frem til jul.

Og da har vi koplingen til vår styreleder Trond Muri og hans årvisse Betlehemsvandring. Årets etappe, den ellevte, foretok han i påsken og noen dager etterpå. Pilegrimen følger selvsagt opp hans årlige vandringer som denne gang gikk fra Thessaloniki til Istanbul. Deler av denne gikk også i Paulus’ fotspor, men i motsatt retning. Han fulgte delvis den eldste romerveien utenfor Italia, Via Egnetia.

Mange referanser til romertiden har vi også i to camino-beskrivelser fra Spania, og vi snakker denne gang om  tilførselsveier til Via de la Plata. Gunnar Hokstad forteller fra Camino Mozarabe og Bente Berg forteller om en vandring på Via Augusta som grunnlag for hennes og Gunnars guidebok om denne strekningen. Og hvis du ikke straks ser for deg hvor i geografien disse caminoene går, så får du svar ganske snart når Pilegrimen dumper ned i postkassen din.

Mange referanser til både romertiden og middelalderen finner vi i den nye boken om en av Europas eldste pilegrimsveier, Via Francigena, skrevet av Lise Foss.  Vi har også med en begeistret omtale av den nye norske guideboken som dekker pilegrimsveien mellom Oslo og Nidaros, skrevet av to unge entusiaster: Bjørn Ivar Voll og Ellen Rykkja Gilbert.

Da har vi beveget oss nordover til vårt eget nærområde, men før vi konsentrerer oss helt om vårt eget land kan vi nevne at vi har med en beretning om en vandring langs den nylig forlengede Hærvejen på Jylland, altså fra Hirtshals til Viborg. Det er Svein Ingebretsen som forteller om denne danske vårvandringen.


Fra vår hjemlige krok av verden har vi denne gangen med to vinklinger rettet mot pilegrimsbyen Bergen. Nils Krister Larsen reflekterer over hva han egentlig søker når han rusler rundt i denne byen med pilegrimsøyne. Kanskje uten at han vet det får han svar av Alf Tore Hommedal som forteller om nettopp Bergen som pilegrimsby, først og fremst knyttet til St Sunniva.  

Bergen er mellomhavn for sommerens tokt med Mathilde, og den snart forestående seilasen markeres tydelig, ikke minst med et fint bilde på forsiden av bladet. Det er også tatt med flere småstykker og litt poesi med maritim vinkling denne gangen

Jimmy Ginsby, svensk tekstforfatter, oversetter og trubadur – og nær venn av vår forening, har skrevet en refleksjon om ”Att vandra är att skapa liv”, Eivind Luthen har skrevet om pilegrimsmusikk i et meget vidt spekter fra Draumkvedet til Henning Kvitnes, og han forteller også om apostelen Jakob i Eidfjord kirke, Wivian Bekkelund har fortalt om et interessant funn på et jorde på Toten, og Per Gunnar Larsen beretter om pilegrimsgruppen som er knyttet til den nye kulturkirken i Son.

 

Selvsagt har vi fortalt om den store pilegrimsstafetten som nå er på vei gjennom Europa til Roma og videre til Jerusalem, og i den forbindelse minner vi om at det nå er mulig å vandre helt til Larvik. Stafettpilegrimene fikk riktignok skyss med et gammelt (egentlig ganske nytt) vikingskip fra Veierland til Engø, underveis stoppet de opp for å hedre to åndsmennesker som ligger begravet på Veierland.

Vi har ikke viet så mye plass til vår egen organisasjon denne gang, men har tatt en prat med Anne-Sissel Bergum som mange har hatt kontakt med på Pilegrimskontoret. Hun har de siste månedene betjent kontoret de fleste fredagene og enkelte andre dager.

Men dette var likevel ikke alt! I dette nummeret har vi fått et intervju med den personen som fikk sparket i gang den moderne pilegrimsvirksomheten i vårt land. Det var ikke riksantikvaren, og heller ikke biskopen i Nidaros. Og hvis du tror at det var Eivind Luthen, så er heller ikke det helt korrekt. Nei, det var en mann som heter Odd Kjærem og som var ansatt hos fylkesmannen i Oppland det året det hele startet, i 1992. Nå er dette også blitt en del av vårt lands pilegrimshistorie.

Da har vi visst fått med alt for denne gang. Her er det mye å glede seg til for dere som er medlemmer. Og for alle dere andre kan vi gjenta: Enten kan du oppsøke Pilegrimskontoret og spørre om det tilfeldigvis finnes et eksemplar igjen som du kan få kjøpe, eller du kan rett og slett melde deg inn i Pilegrimsfellesskapet St Jakob.

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.