Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Klimapilegrim 2015
18.05.2015 00:06
Trusselen mot skaperverket er det dystre utgangspunktet, klimatoppmøtet i Paris er målet, og pilegrimenes miljøvandring er middelet. Du er velkommen til å være med!Mange har lenge visst at pilegrimsvandring er en av de mest klimavennlige virksomheter vi kan bedrive, og nå er dette faktum blitt videreført i et omfattende tiltak, Klimapilegrim 2015. Dette er en nasjonal, tverrkirkelig mobilisering for klimarettferdighet.

Det handler altså om pilegrimsvandring, og pilegrimene vandrer mot Paris med håp og tro på å påvirke prosessen mot en rettferdig internasjonal klimaavtale på klimatoppmøtet.


Gjennom pilegrimsvandringer over hele landet inviterer Klimapilegrim 2015 til refleksjon over vår relasjon til skaperverket, til Gud og til hverandre. Under vandringene mobiliseres det til vern av skaperverket ved å samle inn underskrifter.

Disse retter seg mot beslutningstakere i Norge og globalt om at vi trenger en rettferdig internasjonal klimaavtale i Paris for å bremse klimaendringene.

Klimapilegrim 2015 oppfordrer deg til å ta beina fatt og gå en pilegrimsvandring for klimarettferdighet. Pilegrimsferden går gjennom hele Norge. Den begynner på flere steder: Svalbard, Kirkenes og Selje 7. juni og beveger seg gjennom Nord-Norge via Trondheim under Olavsfestdagene 27. juli-1. august og når Oslo 16. august.

Det vil også være flere reiseruter som går langs kysten, blant annet Pilegrimsfellesskapet St Jakobs egen pilegrimsseilas med Mathilde.


Underveis vil det bli ulike arrangementer for å løfte frem behovet for en rettferdig klimapolitikk. Vi møter kirkene i Sverige ved grensen i Strømstad 22.august, hvor de tar over vandringen videre mot Paris. På nettsiden til Klimapilegrim 2015 er det en detaljert oversikt over de arrangementene som hittil er registrert. Du er velkommen til å være med!

Med Paris i sikte
I desember 2015 samles politikere fra alle verdens land i Paris på klimatoppmøtet for å bli enige om hvordan vi skal stanse klimaendringene. For å få til det er vi avhengige av at de rikeste landene i verden, deriblant Norge, går foran. Derfor ber Klimapilegrim 2015 om at norske myndigheter tar et større ansvar for å stanse klimaendringene.es

Klimaendringene truer skaperverket og livsgrunnlaget til mennesker over hele verden. Vi ser allerede at klimaet i verden er i endring og at konsekvensene av det er store. For å stanse klimaendringene trenger vi omfattende og raske kutt i verdens klimagassutslipp. I løpet av de nærmeste årene må verden redusere sitt forbruk av fossile brensler kraftig, og raskt bytte til fornybare energikilder. Derfor haster det med å få på plass en global klimaavtale, med klare mål for hvor mye landene skal kutte, og en rettferdig fordeling av kutt mellom land.

Kutte i våre egne utslipp
For å få til avtale i Paris som kan stanse klimaendringene må rike land som Norge bidra mer enn vi gjør i dag. Det er de rike landene i verden som har sluppet ut mest klimagasser, og som har størst kapasitet til å stanse klimaendringene. I Norge må vi kutte mer i våre egne utslipp og bidra med mer penger til klimatiltak i utviklingsland.Derfor har kirkene i Norge, sammen med kirkene i flere europeiske land og over hele verden, satt i gang Klimapilegrim 2015. Initiativtakere er Kirkens nødhjelp, Den norske kirke, Norges kristne råd, KFUK/KFUM, Nasjonalt pilegrimssenter, Samarbeid menighet og misjon og Changemaker.

Med i arbeidsgruppen for mobiliseringen sentralt er også Frikirkens klimautvalgt. Klimapilegrimsvandringen går gjennom nesten hele Norge, og fortsetter hele veien til Paris. Målet er å vise politikere i Norge og over hele verden at vi trenger en rettferdig klimaavtale i Paris og at det er mange som forventer at de tar ansvar for å stanse klimaendringene.

Du kan bidra!
Klimapilegrim 2015 oppfordrer deg til å ta beina fatt og gå en pilegrimsvandring for klimarettferdighet. I tillegg kan du være med å samle inn underskrifter med krav om at vi skal føre en rettferdig klimapolitikk, hvor Norge bidrar med mindre utslipp og mer penger til klimatiltak i utviklingsland.Eller kanskje du selv ønsker å arrangere klimapilegrimsvandring, friluftsgudstjeneste eller bare trenger idéer til å lage et arrangement under Klimapilegrim 2015? Det kan f eks være en  kort vandring på et par timer, kanskje i forlengelse av en gudstjeneste eller et annet arrangement. Det er utarbeidet bønner, salmer og tekster som kan brukes til dette. Du finner mange tips og ideer på nettsiden til Klimapilegrim 2015

Underskriftene fra Klimapilegrim 2015 inngår i en global kampanje for en rettferdig klimaavtale i Paris – ACT Now for Climate Justice. Gjennom denne kampanjen samles kirker og trossamfunn fra hele verden bak et felles krav til sine land og verdens ledere samlet, som vil merkes hele veien frem til klimatoppmøtet i Paris.Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.