Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Ny pilegrimsstafett er i gang
26.04.2015 23:29
Pilgrim Crossing Borders er en pilegrimsstafett som startet i Nidaros denne uken. Den går og går – helt til Roma, men den ender ikke der. Jerusalem er det endelige målet – om et halvt års tidPilegrimer fra en rekke land deltar; Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Italia, Australia, Canada, Sveits, Storbritannia, Irland, Spania, USA - og flere blir sikkert med underveis.

For fem år siden var vi i Norge med på den store stafetten til Santiago de Compostela. Da var det flere startpunkter og flere veier som ledet til målet. Denne gangen er det bare en vei som fører frem til Roma som er det første målet. Startpunkt er Nidaros, og endepunktet er altså Jerusalem.

Fra Roma skjer stafetten med fly til Tel Aviv og transport videre til Nasaret. Derfra blir det vandring gjennom Israel og palestinske områder frem til Jerusalem. 

Avstanden fra Nidaros til Roma utgjør godt og vel 3000 kilometer, og ankomst dit er planlagt til 14 oktober. Det er foreløpig ikke satt noen dato for ankomst til Jerusalem, men det snakkes om månedsskiftet oktober/november. 

”Stafettpinnen” er en spesiallaget pilegrimsstav som bæres hele veien sammen med en dagbok hvor vandrerne skriver en hilsen. Deltakerne har meldt seg på på forhånd for en etappe, men det er også mulig for flere å bli med underveis.


Vandringen langs pilegrimsveiene
Stafetten følger Gudbrandsdalsleden fra Trondheim til Oslo, og går langs den vestlige ruten om Ringerike. Videre går ferden nedover Vestfold til Larvik hvor staven med følge tar fergen til Hirtshals.

Så følges Hærvejen gjennom Jylland, og Ochsenweg til Hamburg. Fra den lille byen Stade vest for Hamburg følger stafetten Via Romea gjennom Tyskland, Østerrike og Nord-Italia til Roma. Dette er en historisk rute som ble beskrevet av abbed Albert von Stade allerede på 1200-tallet.

Det er satt av 37 dager til vandringen i Norge, 21 dager gjennom Jylland og 10 dager frem til Hamburg. Der blir det en markering som varer et par dager før stafetten fortsetter gjennom Tyskland i 52 dager. 25 august nås grensen til Østerrike som passeres på fire dager, deretter tar det 47 dager for å nå frem til Roma 14 oktober. 

Vandringen i Det hellige land er på 170 km og er planlagt å ta 10 dager.

Det legges opp til fysisk vandring mesteparten av veien, men det vil bli valgt transport med bil hvis det er nødvendig for å følge dagsprogrammet. 

Etappenorte Abt Alberts nach seinem Itinerar aus dem 13. Jahrhundert

Stort samarbeidsprosjekt
En lang rekke europeiske pilegrimsforeninger samarbeider for å få til denne stafetten, ikke minst gjelder dette tyske og italienske foreninger. I Norge er dette et samarbeidsprosjekt mellom Pilegrimsfellesskapene St Olav og St Jakob og de lokale foreningene.


Vår del av stafetten
Pilegrimsfellesskapet St Jakob har fått ansvaret for vandringen fra Oslo til Larvik sammen med Pilegrimsfellesskapet St Hallvard. Dette gjelder seks vandringsdager etter følgende program:

23 mai: Oslo - Lier
24 mai: Lier - Vissestad gård (i Re kommune)
25 mai: Vissestad - Løvøy
26 mai: Løvøy - Tønsberg
27 mai: Tønsberg - Sandefjord
28 mai: Sandefjord-Larvik

Vår forening inviterer våre medlemmer til å gå en etappe, og gjerne mer. Vi trenger også en supportbil under vandringen. Vi ordner med rimelig overnatting for inntil 15 personer. Kostnader hver dag er ca 300 kroner. Vi ser også gjerne at mange deltar i andre etapper, både i Norge og nedover i Europa.

Stafetten er i gang!
Som planlagt startet stafetten onsdag 22 april. Det hele ble innledet med en høytidelig utsendelsesgudstjeneste i Nidarosdomen. Det var musikk av Trondheimssolistene og vokalensemblet Scola Sanctae Sunnivae. Billedkunstneren Håkon Gullvåg donerte et bærbart alter til stafetten, og pilegrimsprest Einar Vegge bærer den midtre delen av alteret under den første etappen av stafetten.

Akkurat nå er de i Rennebu, på god vei til Oppdal. Det har vært både barmark og skiføre hittil, og så kan man jo lure på hva som møter pilegrimene over Dovrefjell.

 Følg med!
Det er godt mulig å følge stafetten dag for dag på bloggen som stadig oppdateres, også med mange bilder.

Du kan også lese om hele opplegget med et stort antall lenker.

Og det er dessuten gode muligheter for å lese mer om den gamle pilegrimsveien Via Romea fra Stade (ved Hamburg) til Roma.


Vi vil gjerne ha flere deltakere på de etappene som vi har ansvaret for mellom Oslo og Larvik, ta kontakt med Pilegrimskontoret på telefon 22 33 03 11. Og hvis du ønsker å delta i andre deler av stafetten finner du kontaktpersoner på den detaljerte planen for vandringen i Norge. 

ToBe
(Foto: Stein Thue)

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.