Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Trond i Tyrkia
14.04.2015 00:54
Fredag krysset betlehemsvandreren grensen til Tyrkia. Han har nå gått i to uker, og er i gang med siste uken av årets etappe på sin lange vei fra Oslo til Betlehem


Helt siden han startet i Leketøysavdelingen på Steen og Strøm en deilig sommerdag i 2005 har Trond Muri satt sin ære i å gå hver eneste meter, men sist fredag ble han likevel tvunget til å sette seg inn i en bil.
Det var riktignok bare noen få meter, over grenseelven som skiller Hellas fra Tyrkia. Det er nemlig forbudt å krysse grensen til fots, så en brysk grensevakt plasserte han i en trailer over grensen. Men han kunne etterpå glede seg over at han kunne spasere forbi den lange bilkøen frem til selve passkontrollen.

Vi som er venner av Trond på Facebook har kunnet glede oss over hans daglige rapporter med en mengde bilder, men det er selvsagt ikke så greit for alle dere andre. Her kan vi røpe at han har gått noen fantastiske dagsetapper, den lengste var på 46 km, en annen dag ble det 45 km, men ellers ligger han stort sett på 30-35 km. Ikke dårlig det heller!

Han bor enkelt, litt som det faller seg, og har vent seg til at de dusjene som finnes stort sett bare har kaldt vann. Han starter før kl 7 om morgenen og spiser som regel frokost først etter en mils vei. Noen ganger blir det litt mat på et gatekjøkken, andre steder et festmåltid på en restaurant. I blant kjøper han litt mat i lokale butikker.

Trond følger Via Egnatia så langt det er mulig og naturlig. Han gikk en del av den samme veien som Paulus fulgte for mange, mange år siden – riktig nok i motsatt retning, men det begynner å bli en stund siden nå. Påskedag var han med på en gudstjeneste i en gresk kirke, men der henger de en uke etter og feiret palmesøndag den dagen.

Trond har prøvd å velge veier uten for mye trafikk. Dette har ført galt av sted et par ganger, og han har fått noen bortkastede kilometer på sølete småveier. Men han har kommet tett på lokalbefolkningen og har kunnet glede seg over froskekvekk og lyden av firfisler og bølgeskvulp.

Sist søndag gikk han uendelig lenge langs en nitrist motorvei, og kom i tanker om den lange Mesetaen på Caminoen i Spania. Været er skiftende; litt regn og mye sol og varme, og mye vind en av dagene. Han er naturlig nok sliten om kveldene, men orker likevel å legge ut en dagsrapport med bilder nesten hver dag.  

Det er lite turister i dette området, og de færreste forstår engelsk. Det betyr mye ensomhet, men også glede over møte med ei ung tysk jente på sykkel. En dag som han ”bare” gikk 30 km var han fremme kl 15 og kunne bevilge seg en klesvask. Forrige mandag bevilget han seg en hel fridag, også da med klesvask. Hva gjør ellers en betlehemsvandrer på en fridag? Trond svarer:

Var oppe før 7. Har drukket morgenkaffe, vasket klær, studert kart, vært på Facebook, studert gnagsårene, spist frokost, ryddet litt rot og ligget på senga og gjort ingenting Jeg har igjen å skrive dagbok og å lese et av dagens to stykker i boka "Vandre med Kristus-kransen". Hva skal jeg så finne på? Kanskje jeg må en tur på tavernaen. Det blir en lang dag.


Trond kom til Tekirdag ved  Marmarhavet i dag, og nå skal han følge kysten stort sett hele veien frem til Istanbul. Han er fremme på lørdag - eller kanskje allerede på fredag, med det tempoet han holder. Søndag reiser han hjem etter kort hvil i Istanbul - en dag eller to. 

3 juni skal vi få høre hans beretning på Åpent hus på Pilegrimskontoret.

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.