Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Påskevandrer som sikter mot Betlehem
01.04.2015 11:11
Trond Muri bruker påskeferien og vel så det til sin ellevte etappe i følge med Julemysteriet. Målet er Betlehem – om noen år

Vi bruker å følge vår styreleder på hans årlige vandringer her på nettsiden. Hans spesielle pilegrimside, å vandre fra Oslo til Betlehem med Jostein Gaarders bok Julemysteriet som guidebok er både spektakulær og spennende. Nå er han i gang med sin ellevte etappe, noen dager i Hellas før han krysser grensen til Tyrkia, med Istanbul som mål. 

Et sammendrag for dere som ikke har fulgt med på historien:
I boken Julemysteriet forteller Jostein Gaarder om en magisk julekalender hvor det hver dag i adventstiden dukker opp en historie om den lille jenta Elisabet. Det starter i leketøysavdelingen i Steen og Strøm i Oslo hvor Elisabet følger etter et lekelam som plutselig rømmer fra butikken og begynner å springe. 

Lammet og jenta fortsetter å løpe gjennom Oslo og ut av byen – og videre og videre helt til Betlehem. Hver dag kommer det en ny pilegrim som vil delta på ferden, det kan være en engel eller en hyrde eller en vismann.

Samtidig går historiens klokke baklengs, og for hver dag kommer de omtrent hundre år bakover i tiden. Så kan vi jo lure på hvilket år de endelig er fremme i Betlehem. 

Trond Muri startet sin vandring på det samme stedet, altså i leketøysavdelingen i Steen og Strøm en sommerdag i 2005. Siden har han gått en etappe hvert år, og de fleste årene har han vandret to kapitler i boken. I fjor fulgte han kapittel 17, fra Albania og over fjellet via Makedonia og ned til Thessaloniki i Hellas. Han etterlater seg pilegrimsstaven på det stedet han avslutter vandringen, og henter den igjen når han fortsetter neste år. Dermed kan han med hånden på hjertet si at han har gått hver eneste meter fra Oslo.

Snart kommer vi til året 495
Den 18. dagen i den magiske julekalenderen når pilegrimsfølget til Elisabet og bjellelammet den store og viktige byen Konstantinopel i året 495. Dette er hovedstaden i det østromerske riket, og her ser de en vakker basilika som ble bygd til Guds ære av keiser Konstantin over hundre år tidligere.

Engelen Serafiel, som kjenner historien både forlengs og baklengs, forteller at det ikke er lenge før denne kirken skal brenne, og at det skal reises en ny og mye større kirke på stedet, det er den vakre Sofiakirken som skal stå der i mange hundre år.

Tronds planer for årets vandring
Dette er altså Tronds mål i år: Konstantinopel, eller Istanbul som er et mer riktig navn i dag. Han er nøye med å følge den veien som er beskrevet i Julemysteriet, og boken hører selvsagt med i bagasjen hans.

En del av vandringen i fjor gikk på den gamle romerske veien Via Egnatia, og denne veien skal han følge videre i år.

En del av denne veien fulgte også Paulus på sin andre misjonsreise som endte nettopp i Thessaloniki. Her grunnla han en menighet, og i morgen kommer Trond til en annen kjent bibelsk by, Filippi. Han prøver underveis å finne steder hvor Paulus var på sin reise den gang for snart 2000 år siden. 

Hele vandringen denne gang er på 650 km, tilsvarende avstanden fra Oslo til Trondheim. Trond har planlagt å klare dette på snaut tre uker, og håper dessuten på en hviledag i Istanbul. Det betyr at han må gå gjennomsnittlig 34 km hver dag. Han fortalte før start at han jobber mye med planlegging på forhånd, men tar likevel hver dag og hver natt som den kommer, uten forhåndsbestilling av overnatting.    


  


En sen, men sterk start
Takket være forsinkelser på flyet fra Oslo til Istanbul ble starten fra Thessaloniki utsatt ett døgn, dvs fra søndag til mandag. Første dag ble det en del stigning i sol og varme til innsjøen Koronia, og videre til Apollonia hvor han overnattet etter et bedre måltid. Lengde første dag var 33 km.

Tirsdag startet han før solen sto opp og vandret lenge på asfalt langs en trafikkert vei i solsteken. Han gikk i 12 timer, og lengden ble på hele 45 km. Trond avslutter dagens rapport på Facebook slik: "Jeg hadde ikke normal gange da jeg etter dusj gikk ut for å spise. Det første gnagsåret er på plass på hælen."

Tronds venner på Facebook kan følge hans personlige opplevelser fra dag til dag, og der legger han også ut mange bilder. Vi tar sikte på å gi en oppsummering her etter påske. Han regner med å være fremme 17 april

ToBeNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.