Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimen er i trykken!
07.03.2015 22:10
Årets første nummer av vårt innholdsrike blad er snart på vei til deg. Det vil si: hvis du er medlem

Redaksjonen har avsluttet arbeidet med årets første nummer av medlemsbladet vårt. Igjen har vi opplevd hvordan bladet i løpet av tre uker utvikler seg fra 48 nesten tomme sider til et produkt med innhold og mening – og selvsagt også meninger. Spennet er kanskje større enn noen gang, og i alle fall i tid spenner vi nær sagt uendelig.

Vi går tilbake til Big Bang og reflekterer over begrepet "Gudspartikkelen", og om vi ikke finner så mange pilegrimer akkurat der, så er det noe gjenkjennelig med dem som søker – og til slutt finner.


Det gjorde de i CERN i Genève, og der starter også en pilegrimsvei for sveitsere og andre i nærheten som ønsker å gå via le Puy til Santiago de Compostela og kanskje videre til Finisterre. Det blir noe symbolsk og meningsfullt over denne pilegrimsveien som strekker seg fra Gudspartikkelen til Verdens ende via området for noen av verdens eldste fossile funn – det gir stoff til mange tanker som vi gjerne deler med våre lesere.

Som vanlig har vi med flere vandrehistorier, denne gangen følger vi tre damer langs en del av Camino Norte, og vi forteller om vandring i Det hellige land. Den erfarne pilegrimen Brandon Wilson forteller om sin vandring langs Olavsleden fra Selånger i Sverige til Nidaros, og denne historien har vi gjengitt på originalspråket.

Vi minner også om at pilegrimsveien gjennom Østfold er 10 år i år, og oppfordrer til å bruke denne pilegrimsveien, som ligger i nærmiljøet for mange av oss. Denne gangen tar vi også med en oversikt over de viktigste langvandringene i Norge denne sommeren: til Nidaros, Stavanger, Røldal, St Thomaskirken og til Selja. Alle disse blir også nærmere beskrevet her på nettsiden om kort tid.

Vi har dessuten tatt med en dybdebetraktning om helligstedene og deres betydning for pilegrimer, skrevet av Harald Olsen. Vi har skrevet om byggingen av Klåstadskipet som kanskje en gang tar oss med på pilegrimsseilas, vi har noe om planene om en ny hospice-vandring, har med litt pilegrimsstoff om Bergen, en beretning om et besøk i verdens eldste Olavskirke og arbeidet med et nytt pilegrimskontor i Santiago.
Den forferdelige historien om utryddelsen av en stor del av det armenske folket har også fått oppmerksomhet i bladet. Denne prosessen, som startet for alvor våren 1915 skal markeres i april, og Eivind Luthen leder en norsk gruppe som skal delta i minnemarkeringen (Det er fortsatt mulig å melde seg på). Nordmenn er spesielt velkomne i dette landet etter den store innsatsen som to av våre landsmenn, Fridtjof Nansen og Bodil Biørn, gjorde for dette folket. Eivind har også skrevet en refleksjon om holocaust og det som skjedde med norske jøder under krigen.

Eivind Luthen har igjen vært på reise, og det betyr interessante artikler i Pilegrimen. Han har gått i Martin Luthers fotspor i Wittenberg og området rundt, og der har han gjort nye oppdagelser om reformatoren. Han forteller også historien om den gamle rundkirken i Tønsberg, og tar oss med på en tur til det gamle pilegrimsmålet Stavanger. Han har også skrevet ned gamle erindringer fra flere besøk på hotell Baron i Aleppo, der hele områder med gamle kulturskatter nå er nesten totalt ødelagt på grunn av borgerkrigen i Syria.

Til slutt kan vi nevne at vi har med noen synspunkter på den offentlige pilegrimssatsingen, og spesielt den nye straegiske næringsplanen for pilegrimer. Vi har også med tre bokomtaler, blant annet en ny gudiebok for Gudbrandsdalsveien. Det er også med påminnelser om vår sommerlige seiltur med Mathilde, og det nært forestående årsmøtet.

Og hvis du har telt nøye vil du kanskje se at vi denne gang har 29 artikler som dekker et meget bredt og spennende spekter av pilegrimssaker.

Du som er medlem vil få bladet i postkassen om en ukes tid. Dvs: Hvis vi har din rette adresse. Og hvis du har flyttet er det kanskje på tide å melde adresseendring? Og hva med deg som ikke er medlem men likevel ønsker å lese bladet? Du kan selvsagt dra på besøk til ett av våre mange medlemmer, eller du kan besøke oss på Pilegrimkontoret og kjøpe et løst nummer der. Men det enkleste er jo å melde seg inn i foreningen.

Forresten - Forsiden viser ikke tareskogen nede i dypet langs Kystleden. Hvis du er i tvil får du svar når du snart får medlemsbladet i hånden.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.