Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Åpent hus med hospicevandringen
16.02.2015 12:53
Sist sommer arrangerte Hospiceforum Norge en pilegrimsvandring fra Oslo til Nidaros, og underveis fikk de mange medvandrere. På siste Åpent hus fikk vi et fint bilde av hva som skjedde


Det norske helsevesenet blir stadig mer basert på stykkprisbetaling og rask hjemsending av pasienter - eventuelt til oppfølging på kommuneplan. Dette er helt uakseptabelt for dødssyke pasienter som trenger langvarig og nær oppfølging.

Hospiceforum Norge vil gjøre noe med dette, og sist torsdag fortalte den frivillige lederen Astrid Rønsen om pilegrimsvandringen og hele hospiceprosjektet. En flott og sterk kveld med en meget lydhør og interessert forsamling som fylte Pilegrimskontoret!
Hospiceforum Norge er en frivillig organisasjon som arbeider for en meningsfull og god avslutning på livet. I dag er det bare fire hospicer i Norge. Astrid Rønsen så klare paralleller til pilegrimstradisjoner i middelalderen, og begrepet hospice stammer derfra.

Det handlet om omsorg for syke mennesker og mennesker i nød, og dette lever videre i hospicebevegelsen som er en gammel grasrotbevegelse i hele verden. Hospes er et gammelt uttrykk for et bånd mellom vertskap og gjest.

Det handler ikke om behandling av lege eller profesjonell pleie, men om medmenneskelighet, det å ha tid for hverandre – praktisering av omsorg med hjertet.


For Astrid startet det med en drøm for ganske nøyaktig ett år siden. Utfordringen var: Hvordan skal vi gjøre dette arbeidet kjent blant folk flest? Og svaret kom gjennom drømmen: Iverksett pilegrimsvandring med oppdrag!

Astrid var usikker på hva dette skulle bety, og om det var mulig å gjennomføre. Hun oppsøkte Eivind Luthen på Pilegrimskontoret, og hennes ideer ble ”vasket i Luthens lut”. Han stilte en rekke kritiske spørsmål til hennes motiver og planer, hennes personlige forhold til saken osv. Og han avsluttet med å si: "Dette er en meget god sak, dette klarer du!"


Og slik ble det!  Astrid satte i gang planleggingen, pilegrimsvandringen ble skikkelig presentert på Hospiceforums egen nettside og på Facebook, og det ble registrert en voldsom respons. Lene Ertner, erfaring fra hospice som frivillig, sa at hun ville følge med hele veien, og mange andre ville gå en del av veien til Nidaros.

Høyskolen i Gjøvik var støttespillere, og underveis ble vandringen viet oppmerksomhet fra lokale medier og regionavisen GD. Dette førte til spontan medvandring fra en lang rekke foreninger og mange enkeltpersoner. Flere hospicepasienter fulgte også vandringen på Facebook og mobil.


Astrid og Lene kalte dette en aksjonsvandring, med hovedpoeng å skape forståelse og engasjement for hospicetanken. Og dette klarte de virkelig! Siden vi snakket om 2014 var det naturlig med en stopp på Eidsvoll, og der traff pilegrimene helseminister Bent Høie personlig.

Selv om vandringen hadde et alvorlig tema: Omsorg for døende, var det glede og engasjement som preget hele pilegrimsferden nordover. Her skulle det ikke være noen sutring, og det gjaldt også pilegrimenes egne ben – som etter hvert ble meget vonde. I Sel landet de midt oppe i Dansefestivalen, og ble umiddelbart dratt med i dansen. Og Astrid fikk låne mikrofonen for å spre sitt budskap.


Astrid fortalte at hun hadde aldri trodd at Gudbrandsdalen var så vakker, sett fra pilegrimsveien.  Vandrerne hadde skaffet seg knalloransje t-trøyer som lyste opp i landskapet, og som en kombinasjon av lue og skjerf hadde de egne ”hals over hodet”- plagg i kledelig lilla.

Selve pilegrimsvandringen ble en stor opplevelse, og de fikk også kjenne på sorgen over at vandringen nærmet seg slutten. De hadde tatt mange pauser underveis, og brukte i alt 39 dager på vandringen.

Vi fikk del i et dikt av Kolbein Falkeid som var til glede og oppmuntring for hospicevandrerne:

Døden er ikke så skremmende som før.
Folk jeg var glad i
har gått foran og kvistet løype
De var skogskarer og fjellvante.
Jeg finner nok fram.

Planene om en ny vandring i år er godt i gang. Denne gangen er det Vestveien som skal følges, med besøk på flere av hospicene underveis.

Selvsagt blir det også en tur innom Granavollen, og senterleder Jane Dahl Sogn var på plass denne kvelden og kunne allerede nå ønske Astrid og de andre vandrerne velkommen til sitt ”rike”.

ToBe
Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.