Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Velkommen til Armenia
06.01.2015 14:24
I 2013 hadde vi en meget vellykket medlemstur til Armenia. I dagene 18-26 april inviterer King Tours og Eivind Luthen til en ny Armenia-tur. Og at det nettopp skjer i 2015 er ingen tilfeldighet


Denne reisen til Armenia vil være preget av hundreårsmarkeringen for katastrofen som rammet Armenia i dagens Øst-Tyrkia under første verdenskrig. Dagene vil preges av festligheter, konserter, utstillinger og høytidelige prosesjoner. Vi som nordmenn vil føle oss spesielt velkommen, takket være Fridtjof Nansens store innsats for armenerne.

Armenia er et av landene i Kaukasus, inneklemt mellom Georgia, Tyrkia, Aserbajdsjan og Iran. Landet er kanskje mest kjent for nordmenn gjennom Nansens innsats for et selvstendig Armenia og hjelpearbeidet til gjenlevende etter de tyrkiske myndigheters folkemord på 2 millioner armenere.

Landet valgte selvstendighet da Sovjet staten ble oppløst i 1991. Landet har tre millioner innbyggere, mens mer enn 10 millioner er spredt rundt i hele verden, også i Norge.

Armenia er et land på størrelse med Hedmark fylke. Det er fattig på naturressurser, og landet rangeres som et av de dårligste i verden hva økonomi angår. Likevel ser det sakte, men sikkert ut som det bedrer seg. Det er takket være tilskudd fra armenere rundt om i verden. I dag utgjør Armenia bare 1/10 av det som utgjorde det gamle Stor-Armenia.Armenia har mange forskjellig landskapstyper, fra frodig landbruk til nakent høyfjell. Korn dyrkes selv i store høyder, og frukt, grønnsaker og vindruer er viktige produkter. De er meget stolte av sin utmerkete ”konjakk” under varemerket Ararat.

Det er utrolig hva dette lille landet kan diske opp med av historie og kultur. Et selvstendig kongerike ble grunnlagt 2500 f.Kr. av herskere som mener de nedstammer fra Noah. Religion, krig og folkeforflytninger preger området. Ikke så underlig egentlig, der det ligger i Sør-Kaukasus på en landstripe mellom Det Kaspiske hav og Svartehavet som en landbro til og fra Europa.


Landet var det første som tok kristendommen, og det har bevart sin kristne arv tross alle angrep og okkupasjonsmakter. Den nasjonale bevisstheten er sterk og Kirken er en viktig del av den. Derfor skal vi se mange kirker og klostre; elegante, mektige, ruvende og til tider bærere av både religiøs og politisk makt. Noen av dem har viktige relikvier og gjenstander fra Kristi liv, mange er mål for pilegrimsferder.

Som sagt; vi skal besøke mange religiøse monumenter, like mye for beliggenheten som for arkitekturen. Kirkekunst krever interesse og forståelse, og beliggenheten går rett i hjertet på fjellglade nordmenn. Oppe i bortgjemte daler klamrer mosegrodde klosteranlegg seg til fjellsidene – noen er også bygd inne i selve fjellet. Med store og dominerende naboer som Iran, Russland og Tyrkia kan en undres over hvordan befolkningen har klart å holde på sine fargerike særpreg og skikker. Som handelsmenn langs «Silkeveien» har armenere blitt viden kjent og respektert.

Armensk er et av verdens ni alfabeter som på tross av sin begrensede befolkning har overlevd frem til i dag. Armenerne er tydelig stolte av sin opprinnelse og kultur, uten å være påtrengende.

En forskjell som er tydelig mellom Norge og Armenia er hvordan familien er midtpunktet. På tross av sitt moderne levesett har Armenia klart å ta vare på dette. På besøk hjemme hos folk kommer det stadig innom venner og familie.

Sammen med så mange av de andre sovjetrepublikkene erklærte Armenia seg uavhengig i 1990 og ble internasjonalt anerkjent året etter. Et av de første landene til å anerkjenne deres suverenitet var faktisk Tyrkia, uten at dette førte til et noe mer forsonlig forhold dem i mellom.

 
Reiseprogram

Dag 1: På reise
Vi flyr fra Gardermoen og lander om natten i Jerevan. Vi blir mottatt på flyplassen og fraktes videre til hotellet i Jerevan.


Dag 2: Til de sentrale kirkestedene Echmiadzin og Zvartnots
 
 
Echmiadzin er Armenias svar på Vatikanet. Stedet byr på mange gamle kirker og er på Unescos verdensarvliste. I årene 180-340 var Echmiadzin landets hovedstad. På denne tid så Gregor Opplyseren en lysstråle falle til jorden, et signal om å bygge Armenias første moderkirke, nettopp her på tuftene av et hedensk tempel. Blant kirkens relikvier er lansen som en romersk soldat stakk i siden på Kristus da han hang på korset.
 

På veien avlegger vi et lite besøk til Zvartnots-katedralen fra det 8 århundre. Katedralen som er helt rund, ligger dessverre i ruiner, men monumentet regnes fremdeles som et arkitektonisk mesterverk og fremstår som symbolet på den armenske kirke fremfor noe. Vi fortsetter så mot St. Hripsime-kirken. I dag er det åndelig senter for den armenske apostoliske kirken.
Vi overnatter i Jerevan.Dag 3: Klostre, festninger og utsikt til Ararat

Etter frokost forlater vi Jerevan. Veien fører oss gjennom Ararat-platået hvor klosterfestningen Khor Virap plutselig dukker opp. Herfra får vi et flott utsyn mot det bibelske Araratfjellet. I den fruktbare dalen går grensa mot Tyrkia, hvor soldater patruljerer langs piggtrådene. Selv om fjellet ligger i Tyrkia, er det et nasjonalsymbol for Armenia, og en finner det på Armenias riksvåpen. Det er også ofte avbildet av armenske kunstnere på bilder, inngraveringer og ikke minst på backgammonbrett. Ifølge Første Mosebok strandet Noahs ark i dette fjellområdet etter syndefloden. Det fortelles at da Noah hadde fortøyd skipet gikk han ut av skipet og plantet en vingård.


Khor Virap er knyttet til St. Gregor. Stedet byr på nok en legende om strenge konger, fromme kristne kvinner (som gjerne var prinsesser) og helbredelse og frelse ved å la seg kristne. Khor Virap er trolig det mest besøkte pilegrimsmålet i Armenia.

Vi kjører videre østover gjennom en fruktbar dal, og passerer fargerike salgsboder med grønnsaker som de lokale bøndene selger. Etter to timers kjøring kommer vi inn i en verden av rennende elver, skummende fosser, huler og snødekte fjelltopper i Vayots Dzor-provinsen. Vi gjør en liten stopp i landsbyen Areni og avlegger besøk på en familiedrevet vingård. Vinsmaking hører med. Det er verdt å merke seg at vinproduksjonen i denne del av verden går langt tilbake i tid, kanskje så mye som 8000 år.

Snart etter når vi frem til det vesle Noravank-klosteret. Det er et smykke av en bygning og ligger idyllisk til i en trang dal der ørnene svever over oss. Kirken er spesielt berømt for et relieff som viser et bilde av Gud og en due (den Hellige Ånd).

Lunsj spiser vi i en grotte-kafé like ved som drives av hyggelige verter som tydeligvis bekjenner seg til zoroastrismen. Legg merke til hvor rent og ordentlig det er i området. Det har noe med zoroastrenes naturforståelse å gjøre. Naturens elementer; ild, luft, jord og vann er hellige.

Selim-passasjen var en viktig etappe langs Silkeveien. Vi utforsker et karavaneherberge som regnes for å være den beste bevarte i sitt slag i hele verden.

Utsikten over fjell-landet er storslagent. Etter Selim-passet kommer vi ned til Armenias største innsjø, Sevansjøen. Litt overraskende stopper vi ved en kirkegård, Noraduz. Gamle armenske gravstøtter står spredt ut over, dekorert med spennende bilder og symboler. Flere av dem er fra 500-tallet. Noen eldre koner dukker sikkert opp for å selge oss hjemmestrikkete vanter.
Vi overnatter på "Hotell Blue Sevan».


Dag 4: Høyfjellsjø og idylliske landsbyer

Sevan-sjøen kalles ”Armenias blå øye”. Denne innsjøen befinner seg på 2000 meters høyde og er en av de største høytliggende innsjøer i verden. Vi klatrer opp steintrapper ut på en bergfull halvøy med noen gamle kirker – og blendende utsikt over sjøen. De grønne dalsidene er med på å gjøre innsjøen til en idyll. Hit kom kulturpersonligheter og politikere fra det gamle Sovjet på ferie. Gjestehusene deres står fortsatt. 
 
Bussen fører oss nordover, over et nytt fjellpass og opp i landskapet kalt «det sveitsiske Armenia». Skogkledde åser og fjell sammen med grønne beitemarker. Små landsbyer fargelegger terrenget. Dilijan er en idyllisk fjellandsby. Steinhus med treverandaer preger bebyggelsen.

Vi kan rusle rundt og kikke inn i bygningene, på folkelivet og de små forretningene som selger kunsthåndverk. Der er også mange interessante severdigheter i nærheten av Dilijan.  En av dem er Goshavank-klosteret hvor du vil se et av de fineste eksemplene på armenske steinkors. Her vil vi besøke en armensk steinkorsmaker, en gammel tradisjon som har overlevd til i dag.
 
Vi overnatter på hotellet Dzoraget.


Dag 5: Fjelltur med verneverdig kunst

På morgenen besøker vi Odzun-kirken som stammer fra det sjuende århundre. Det er også unike gravmonumenter i nærheten.  Øst-og vestveggen av monumentet er dekorert med scener fra Bibelen og fra kristningen av Armenia.

Øverst i den ene dalsiden besøker vi det gamle lærdomssete for armenerne, klosteret Haghpat. Arkitekturen og steinhoggerarbeidet har gjort stedet verneverdig på Unescos liste. Utsikten over den grønne, buktende dalen under oss er verdt mange bilder. Her i fjellene vokste også de berømte brødrene Mikojan opp – en av dem ble konstruktøren for Mig-jagerflyene. Den andre satt i det sovjetiske politbyrået gjennom mange ti-år.

Overnatting i Jerevan.


Dag 6: En viktig dag i Jerevan

Hovedstaden Jerevan ligger vakkert til, omgitt av frukthager med storslått utsikt til det 5165 meter høye Ararat-fjellet i Tyrkia. Som kulturelt og historisk senter kommer dette godt frem gjennom byens 20 museer. Jerevan er en av verdens eldste byer og har ca en million innbyggere. I dag er Jerevan en moderne by med fin balanse mellom den pulserende urbane livsstilen og sansen for historie.

Etter frokost skal vi gjøre oss kjent med byen og de viktigste severdighetene, og du får bl.a. oppleve republikkplassen. Her ligger det statlige historiske museum, postkontor, Hotell Armenia og en rekke butikker og utenlandske banker. Dette er også områder hvor folk samles under større begivenheter og festivaler, og her stiller de militære styrker seg opp for å markere uavhengighetsdagen. Vi får med oss det nydelige operahuset som mottok en pris i 1937 for sin enestående arkitektoniske design. I dag er dette hjemmet til det armenske filharmoniske orkester. Armenerne må kunne kalles bokens folk. Byens store bibliotek er stedet hvor Matenadaran oppbevares, en samling på 12.000 armenske håndskrifter og bøker, de eldste fra 400-tallet.

Kaskaden er utvilsomt den største severdigheten i Jerevan. Dette store anlegget ligger i en skråning nord for Operaplassen og er en blanding av betongtrapper, hager, fontener og kunstsenter. Utendørs er det dekorert som et parkanlegg med noen karakteristiske statuer av den colombianske kunstneren Fernando Botero. Innendørs ligger et kunstsenter, hvor det også er rulletrapper hvis man ikke har lyst til å gå alle betongtrappene til topps av anlegget.

Kaskaden ble påbegynt under sovjettiden, men stod ikke ferdig før en rik amerikansk armener betalte for en fullstendig renovasjon på 2000-tallet. Fra toppen av Kaskaden har man fantastisk utsikt over Jerevan med Ararat i bakgrunnen.

Vi skal også stoppe ved den nye fine statuen av Fridtjof Nansen. Vi skal også kjøre langs Baghramyan-avenyen, hvor du vil se parlamentet, presidentpalasset og det nasjonale vitenskapsakademiet. Vi stopper også i Seiersparken ved Moder Armenia-monumentet og derfra får du en fin panoramautsikt over byen.


Like i nærheten venter et sterkt besøk på Folkemordmuseet. I tillegg til museet finnes et stort minnesmerke, en spiss søyle som symboliserer armenernes nasjonale gjenfødelse, omringet av tolv “betongklosser” til minne om de mistede provinsene i Tyrkia, samt en “evig flamme”. Mellom museet og minnesmerket går det en lang vegg dekorert med en oversikt over landsbyer hvor det ble utført massakrer, samt navn på folk som prøvde å hjelpe armenerne.

Blant annet er Bodil Biørn fra Kragerø og Fridtjof Nansen hedret fordi de begge jobbet hardt for å hjelpe armenske flyktninger.

Nasjonalmuseet huser en fantastisk samling av funn fra over titusen år tilbake. Her er vogner laget i tre som er mer enn fire tusen år gamle, med likhetstrekk til det du ser på Vikingmuseet.
Overnatting i Jerevan.


Dag 7: Fridag i Jerevan
Ettermiddagen er til fri benyttelse. Noen vil slappe av. Jerevan er oversiktlig, her er lett å rusle rundt. Folk går i gatene nattetid, unge som gamle, og du kan gå alene over alt, det er helt trygt.

Et annet positivt trekk ved Jerevan er måten folk kommer sammen på kafeer og restauranter. Det bærer litt preg av Paris, det at folk samles ute, i stedet for å holde seg hjemme. Litt morsomt er det jo at flere av spisestedene også har meny på engelsk. 

Bruktmarkedet i Jerevan er viden kjent. Er det her suvenirene skal kjøpes? Noen vil kanskje slå seg sammen og besøke det berømte museet for manuskripter eller brandy-destilleriet?
 


Armensk konjakk hører til landets store stolthet. Den har blitt produsert siden 1887. Ordinære Brandies» er i alderen for tre, fire, fem, eller seks år, den myke smaken av brandy er basert på utvalgte merker av viner og rent kildevann, som bidrar til å skape en unik smak.De «Eldre Brandies» er 10, 15, 18, og 20 år har hver sin egen unike smak og spesifikke mørke gyldne farge.

En udokumentert anekdote hevder at under Jalta-konferansen, var Winston Churchill så imponert over den armenske brandyen at han ba Stalin sende han noen kasser hvert år. Under et møte på Vladimir Putins personlige villa i Sotsji i 2013, fikk den britiske statsministeren David Cameron en flaske med armensk konjakk som en gave.


Dag 8: Hellenistisk tempel og et fantastisk hulekloster    

Vi vil kjøre mot Garni og Geghard. Først besøker vi det førkristne tempelet i Garni, det dateres tilbake til det 1. århundre, og er et flott eksempel på gammel arkitektur fra den hellenistiske periode. Templet var viet til solguden Helios. En gang stod det her en mengde palasser og templer som tjente som sommerresidens for armenske konger.

Vi vil så fortsette mot Geghard hulekloster – et unikt eksempel på armensk middelalder-arkitektur som også er på Unescos liste! Noen bygninger ble hugget ut av berget. Akustikken inne er forbløffende: i noen områder kan lyden vare opp til 40 sekunder. Her inne i Geghardklosteret planlegges en halvtimes konsert med armensk kirkemusikk. I tillegg pleier våre reisegrupper å synge i hulekirken.

På utsiden av helligdommen kjøper vi armenernes hellige brød, det er rundt, søtt og dekorert. Alt er hjemmelaget av trivelige koner som påkaller din oppmerksomhet.

Tilbake til Jerevan passerer vi igjen Sevansjøen. Nærmere hovedstaden skjærer veien gjennom vulkansk materiale. «Vulkansk glass» (obsidian) dekker skråningene. Om kvelden er det avskjedsmiddag på en trivelig restaurant med armensk folklore dans/sang, og vi tar farvel med vårt armenske guide.                
Overnatting i Jerevan. 


Dag 9: Takk for oss!
Vi tar avskjed fra Jerevan og transporteres til flyplassen.Praktisk informasjon
Flyet går 1310 fra Gardermoen og lander i Jerevan  kl 0125.
Vi reiser fra Jerevan kl 1450, og lander på Gardermoen 1925.

Pris: 15 900 Nok for 9 dager. Da er alle utflukter og måltider inkludert. Vi bor på gode 4-stjerners hoteller i de store byene og gode turistklasse hoteller i Sevan og Dilijan. 

Ta kontakt med Eivind Luthen, Pilegrimskontoret
eller Jens Danielsson, King Tours
Adr: Brobacken 2C, S-443 30 Lerum
Tel: +46 431 830 89
Direct: +46 31 760 14 24
Mobil: +46 768 7966 15
www.kingtours.se

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.

 
 
Reisen er arrangert av King Tours med Eivind Luthen som reiseguide. Han kjenner landet fra mange tidligere besøk. Med på turen er også en armensk engelsktalende guide

Velkommen til en god og spennende reiseopplevelse!

 

 

Litt om Armenias historie

Armenia som statsdannelse er en historie som går til før vår tidsregning. Gjennom historien har landet hatt varierende størrelser, med en topp rundt 80 f.Kr. når det strakte seg fra Kaukasus og ned til Middelhavet. Kongedømmet Armenia ble i tur erobret av Romerriket, det bysantinske riket, Persia og kalifatet. Fra 1500-tallet var Armenia en del av Det osmanske imperiet, og i begynnelsen av 1800-tallet kom landet under russisk styre.

Geografisk er Armenia ofte regnet for å ligge i Asia, men de politiske og kulturelle bånd til Europa betyr at det selv regner seg som et europeisk land. Armenias grenser har historien flyttet utallige ganger, og store grupper som anser seg selv som armenere er nå bosatt i nabolandene.

Landet er en del av den orientalske ortodokse kirken. Armenia var det første landet som vedtok kristendommen som sin offisielle religion, allerede år 301. Som grunnleggere av den armenske kirken er nevnt martyrer som Jude Thaddaeus og Bartolomeus, mens Gregor Illuminatoren  betraktes som første patriark.

Mens landet ble delt mellom Østromerriket og Persia bidro Gregor til å redde den armenske nasjonale enhet ved å delta i oppbygging av armenske alfabetet, og ved oversettelse av Bibelen og annen litteratur til morsmålet.


I 1915 startet det daværende Osmanske riket et folkemord på armenere. Dette betydde at anslagsvis 2 millioner armenere og andre kristne i Vest-Armenia, altså dagens Tyrkia, ble drept eller deportert, og at flere ble tvunget til å flykte.

Blant dem som talte armenernes sak var Fridtjof Nansen, og han har fremdeles status som nasjonalhelt. Til liten nytte brukte han mange krefter på å overtale Moskva til å la armenere få bosette seg i det de regnet som sitt hjemland.


Som et minne om han er Nansen i dag et vanlig fornavn for armenske menn. Mange armenere, særlig fra USA, har slått seg ned i forfedrenes land etter 1991
 
Overgrepene er aldri erkjent, ja de blir bevisst benektet fra tyrkernes side, og alle spor etter armenerne i Tyrkia er forsøkt slettet. Dette betyr at Armenia har et meget anstrengt forhold til sin nabo i vest. De opplever seg dypt sveket, ikke bare av overgripernes etterfølgere, men også av resten av verden. Jødene anerkjenner ikke denne historien, og armenerne har en oppfatning av at jødene ønsker et slags sympati-monopol. Norge ønsker et godt forhold til Tyrkia, og stiller seg nøytralt til armenernes holocaust. Våre myndigheter, som i andre internasjonale spørsmål viser stort engasjement på de svakes side, vasker her sine hender og sier: ”Norge har ikke planer om uttalelser eller vedtak som ville kunne tas til inntekt for et bestemt syn i folkemordspørsmålet” 

Dagens Armenia er egentlig bare i periferien av det historiske Armenia, som i tillegg til dagens areal også inkluderte deler av dagens østlige Tyrkia, med sentrum av den armenske nasjonen rundt innsjøen Van. Den første republikken Armenia ble proklamert 28. mai 1918 og under freden i Sevres i 1920 skulle landet bli selvstendig. Avtalen ble kansellert av den nye republikken Tyrkia inder Mustafa Kemal Ataturks ledelse.

I 1922 ble Armenia okkupert av de russiske bolsjevikene og landet ble delt mellom Tyrkia og Sovjetunionen. I 1936 ble den armenske sosialistiske sovjetrepublikken grunnlagt.

23 august 1990 erklærte Armenia seg fri fra Sovjetunionen, og den nye, frie republikken ble grunnlagt 21 september 1991. I 1988, tre år før den sovjetiske kollapsen, ville den autonome enklaven Nagorno-Karabakh bryte ut av den sovjetiske republikken Aserbajdsjan og slutte seg til Armenia, men dette ble avvist av de sovjetiske myndighetene. Opptøyene førte til en blodig væpnet konflikt som varte frem til 1994 da en våpenhvile trådte i kraft. Konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia er fortsatt ikke løst.

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.