Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Julekirken i Barcelona
29.12.2014 12:35
Denne høsten besøkte jeg Sagrada Família i Barcelona, Antoni Gaudis mesterverk av en kirke. Det var en opplevelse som jeg gjerne deler med mange


Jeg må innrømme at jeg i utgangspunktet ikke var så entusiastisk for et besøk i Gaudis kirke. Jeg hadde nok en forestilling av et forskrudd verk konstruert av en eksentrisk person, noe som ikke fristet meg noe særlig. Prisen for å se herligheten var dessuten høy, men jeg ga meg siden jeg var med i en gruppe som sammen skulle få en omvisning.

Og hva skjedde? Jeg slo nesten saltomortale – ja, jeg falt fullstendig! For alt det vakre, det originale det overdådige. Lyset, symbolikken, formene, hele kirken som nesten så ut til å være forankret i himmelen. Og med hjelp av en de dyktigste og mest engasjerte guidene jeg noen gang har opplevd ble besøket i kirken en sann åpenbaring.

Det er flere innganger til kirken, men for de fleste er det naturlig å gå inn fra øst, fra soloppgangens side. Her er det to store dører, og rett i synsfeltet over den kraftige søylen mellom dørene ser vi den hellige familien som har gitt navn til hele kirken. I motsetning til hva vi er vant til er ikke Jesus lagt i en krybbe, men løftes av Maria opp av et vaskefat, klar til å tørkes med et stort håndkle. En glad Josef betrakter barnet som bades, og på hver sin side ser vi en okse og et esel som ser med forundring på det som skjer.  

Dette må være julekirken fremfor noen andre, for hvis man hever blikket så ser man hele juleevangeliet spre seg oppover østveggen. Det er som et stort fjell med klipper, huler og avsatser, alt dekket med et frodig løvverk. Når jeg ser godt etter inne mellom bladverket trer det frem noen bokstaver som kan tydes som: Gloria in excelsis deo, et in terra pax” altså: Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden – og det var jo nettopp den sangen som lød julenatt.

Videre oppover ser jeg den himmelske hærskare som spiller på harpe og tromme, fløyte, gitar, fiolin og obo. Og noen bare synger; barn og voksne, menn og kvinner. Ingen har vinger og ingen har glorie.

Så er det kanskje ikke engler? Eller kanskje englene ikke hadde vinger eller glorier? Kanskje de så ut som oss, kanskje det er vi som synger til Guds ære? Jeg tror at det var noe av Gaudis poeng.


     

Selvsagt er gjeterne på plass, og de vise mennene med sine gaver til Jesus.

Utsmykningen fortsetter oppover, helt opp mot himmelen. Søylen som bærer den hellige familien ender høyt oppe i livets tre, en grønn julegran, pyntet med hvite fredsduer. I toppen av treet er det ingen stjerne, men et kors, og over alt står det skrevet igjen og igjen, ett ord: Sanctus - "hellig". Rundt om på de andre tårnene er to andre ord spredd ut: Hosanna og Excelsis.


Vestfasaden er også utrolig spennende og innholdsrik. Her er det påske og pinse og himmelfart som er tema. Den korsfestede Jesus henger høyt oppe i skyggen inne i en dyster og samtidig vakker paviljong reist av tynne buer som kan minne om ribben. Men her er ser vi også den glade pinsefesten, Den hellige ånds komme og Kirkens fødsel.

Innvendig er kirken minst like fantastisk. Lyset veller inn og spiller i en mengde farver, ja det ser faktisk lysere ut inne enn ute. Søylene som bærer taket og mengden av tårn og spir er lange og påfallende spinkle, og man får virkelig følelsen av at de strekker seg mot himmelen. Det er brukt mange ulike stensorter, noe som bidrar til et fantastisk liv. Alteret er enkelt, men vakkert, og opplyst av en gullglitrende himling. Høyest oppe nærmest aner vi et intenst, gyllent lys, Guds øye som ser ned på oss menneskene. Vokter oss, opplyser oss og holder liv i oss.

Guiden fortalte med innlevelse både om Gaudis fantastiske kreativitet, hans faglige dyktighet og hans sterke tro. En kombinasjon av alt dette måtte jo føre til noe stort. Kirken ble påbegynt i 1883, men er langt fra ferdig. Gaudi døde i 1926, og etter planen skal kirken stå ferdig 100 år etter mesterens død, altså i 2026.

Arbeidet med å bygge kirken videre fortsetter etter Gaudis ideer og beregninger. Kirken har i dag 8 tårn, men etter Gaudis plan skal det være 18.


De ti tårnene som gjenstår å bygges blir mye høyere enn dagens, og vil gjøre Sagrada Familia til verdens høyeste kirke. Finansieringen er interessant, den videre utbyggingen baserer seg på billettinntektene fra oss som besøker kirken. Da gjør det kanskje ikke så mye at noen syntes at prisen er litt høy?

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.