Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Snart kommer Pilegrimen!
11.12.2014 12:19
Årets siste nummer av medlemsbladet er nå klar for utsendelse. Gled deg!Alt tyder på at du har bladet i postkassen i god tid før jul. Det vil si: Dersom du er medlem, og den saken er det enkelt å gjøre noe med. Hvis du melder deg inn nå får du selvsagt dette nummeret som bonus når du betaler kontingenten for 2015. Alternativt kan du ta trikken eller toget til Pilegrimskontoret i Oslo og kjøpe et enkelt eksemplar. Tungvint, men ikke umulig!

Vi som koker sammen disse bladene mener at nettopp dette nummeret av Pilegrimen er historiens beste, og det sier ikke så lite. I alle fall er det en bredde på stoffet som overgår alt vi tidligere har produsert, med over 30 artikler over like mange ulike temaer. Bladet er på 48 flotte sider, og det betyr at de fleste artiklene er korte og konsentrerte.


Maritime pilegrimer
Vi kan jo starte med å regne opp de maritime innslagene, med mye stoff om de to padlepilegrimene Lars Verket og Frank Johansen. Begge er omtalt tidligere, og begge fortjener en ny omtale i bladet. Lars padlet fra Tønsberg og var på god vei til Selja da han måtte kaste inn årene, så å si. Kolssyke Frank hadde Santiago som mål da han startet sin padletur fra Drammen, og han kom frem!

Ellers har vi med en spennende historisk artikkel om arbeidet med Kvitsjøkanalen mellom St Petersburg og nordover til Kvitsjøen, og det mest interessante for oss: Beskrivelse av historiske steder og en rekke pilegrimsmål langs kanalen og de store russiske sjøene.
Vi som var med til Solovki for 2 år siden kan knytte dette til vår egen historie, og så kan vi jo fundere på om vi vil melde oss på en seiltur gjennom denne kanalen med Klåstadskipet som nå er under bygging.

Vår egen kystled er sentralt også denne gang. Vi inviterer til historiens første pilegrimsseilas siden middelalderen nordover langs kysten til Selja, og vi har et intervju med riksantikvar Jørn Holme om denne pilegrimsveien og andre pilegrimsspørsmål. Vi besøker samtidig et lite kultursenter på Selje og forteller om den norske munken Ole i Nederland som ønsker seg et kloster på Selja.


Vi har ikke glemt jordnære vandringer og reiser 
Fortellinger fra pilegrimsvandring og reiser er alltid viktig stoff i et blad som Pilegrimen. Tiden er nå inne til å fortelle om høstens pilegrimsreise til Øst-Tyrkia, og det er ikke mindre enn tre skribenter som forteller hver sin historie med ulike vinklinger.
Dessuten har tre kvinner markert at de er på terskelen til pensjonisttilværelsen med å vandre Camino Portugues. Vi har også med en historie om et pilegrimsmål som er ukjent for de fleste av oss, havnebyen Portobelo i Panama.

Fra vårt eget land har vi med status for Vestfoldveien, og vi kan lese om en årlig tradisjon med pilegrimsvandring til Røldal for brukere av psykisk helsevern i Telemark. Ingrid Meslo forteller om sin virksomhet som herbergevert, og vi har et intervju med Ingeborg Bø på pilegrimssenteret Lia gård i Østerdalen.

Roma, sigøynerne og gamle Gudrid
Den lengste artikkelen denne gang handler om vandringer i Roma, og der følger vi i Martin Luthers pilegrimsspor fra år 1511. Dette er bare begynnelsen om dette teamet. Vi kan nesten helt sikkert love at det blir mer om reformatoren og hans pilegrimsvandring i neste nummer. Vi nærmer oss reformasjonsjubileet, og ser muligheter for å markere det i pilegrimssammenheng

Men tilbake til dette nummeret: Redaktør Eivind Luthen har en pilegrimsbetraktning hvor han blant annet stiller spørsmål om sigøynernes vandringer kan betraktes som pilegrimsvandring, og kopler seg inn på både Frans av Assisi, islandske sagaer og russiske og ungarsk pilegrimstradisjoner.Dessuten beretter han om en gammel, men ganske ukjent skikk for de fleste av oss, tatovering av pilegrimer.
Videre forteller redaktør Luthen historien om Gudrid den vidfarne, han har skrevet en omtale av filmen ”Drømmen om veien” og informerer om neste års store pilegrimsstafett fra Nidaros til Roma og videre til Jerusalem.

Tidligere styreleder i vår forening, Eivind Strømman forteller om vårt lands minst kjente helgen, den hellige Trifon, om hans virksomhet i de helt nordligste områdene, og om klosteret i Hurdal som er viet til han.


Var det alt?
Nei, det er faktisk plass til enda mer, og selvsagt har vi stoff om vår egen forening. Vi prøver på en pen og hyggelig måte å oppfordre medlemmene til å betale sin kontingent, og ønsker selvsagt flere medlemmer. Dessuten har vi denne gangen en nærmere presentasjon av to frivillige medarbeidere som bidrar vesentlig til virksomheten i vår egen forening.
Vi ser også fremover og inviterer til to turer neste år – i tillegg til seilturen langs en del av Kystleden. Disse turene går til Armenia og Georgia, og arrangeres av King Tours med Eivind Luthen som guide.

Så nå vet du litt om hva du kan glede deg til. Og forresten: Har du overveid å gi bort Pilegrimen i julegave – kanskje til en du kjenner som bør komme seg opp av sofaen og ut på pilegrimsveien? Ta kontakt med Pilegrimskontoret! 

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.