Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Åpent hus med soningene
10.10.2014 22:59
Det er mørk kveld i Oslo, men to fakkelbokser lyser opp et velkjent pilegrimsmerke på en stentrapp ikke langt fra Slottsparken


Vi er langt unna Dovrefjell, og enda lenger unna Caminoen. Men pilegrimer kan møtes nesten hvor som helst, for eksempel her på Pilegrimskontoret i Huitfeldtsgate.

Vi hadde kjøpt inn noen ekstra stoler, og de kom godt med, for kontoret ble nesten fylt - også denne gang.


Noen gulvplasser var fortsatt ledig, samt kanten av Eivinds skrivebord og kanskje ett og annet fang. Det er noen nye ansikter hver gang, samtidig som mange hører til det faste klientellet, og dette er jo en fin kombinasjon. Så blir vi som pleier å være med på disse kveldene også kjent med nye – og omvendt.

Temaet denne gangen var en orientering om hva som skjer med ”pilegrimslauget” i Son (medregnet Vestby), og Per Gunnar Larsen førte ordet på vegne av gruppen. Dette er en meget aktiv pilegrimsgruppe som er i sterk vekst.

Gruppens deltakere er ikke først og fremst opptatt av hvor langt de vandrer, men bare så det er nevnt: de har loggført 6500 km langs pilegrimsveiene siden 2011! Og her er det sterk konsentrasjon om Spania og Frankrike! To av soningene, Marianne og Trond, kom hjem fra en lang og fin Spania-vandring for bare noen dager siden.


Hele gruppen er aktivt med i byggingen av den nye arbeidskirken i Son, og pilegrimsinteressen vokste faktisk frem i nettopp dette miljøet. TV-filmen Veien til Santiago bidro sterkt til å vekke denne interessen. De merker også en økende interesse i hele distriktet, og reiser rundt og holder pilegrimsforedrag på steder som Hobøl, Våler og Moss.

I Moss ble det for øvrig arrangert en stor fellesvandring tidligere i høst, med flere hundre deltakere. De siste årene har det også vært arrangert en fellesvandring fra Son til Vestby kirke. Denne vandringen starter på Pilegrimsgården (Peterstiftelsen) på Breivik, litt sør for Son sentrum.

Pilegrimsgruppen samarbeider meget tett med både kommunen, Kirken og Pilegrimsgården om disse vandringene, og opplever at det er stor interesse for pilegrimsvandring i alle leirene. Når den nye kirken innvies i november regner pilegrimene med at de får et fast treffsted der, og ser frem til å invitere andre pilegrimer til Son.

Malvin Nordstrand viste en bildeserie fra seks soningers vandring fra St Jean til Santiago i 2012. Det vil si, halvparten av vandrerne ble bare med de første dagene, men resten gikk helt frem. Vi fikk en beskrivelse av en vandring med gråt og glede, spennende møter med andre mennesker fra mange land og sterke historier om menneskeskjebner.

Og så opplevde vi også denne onsdagskvelden at mange av de fremmøtte hadde egne opplevelser om akkurat de samme bratte bakkene, de samme herbergene, den samme maten – ja, til og med de samme menneskene langs denne spesielle vandreveien, Camino Frances. Og her går det altså et par hundre tusen pilegrimer hvert år. Stadig flere av dem er norske. 

Apent_hus_8_okt_-_4.jpg - 64.26 KB

 
Men det skjedde litt mer i Huitfeldts gate 11 denne kvelden. Karen Berit Moen valgte å feire fødselsdagen sin sammen med pilegrimslauget fra Son og oss andre. Eivind sørget for en liten gave til henne, og hun ble behørig fotografert sammen med kontorsjefen og nåværende og tidligere styreledere, Trond Muri og Eivind Strømman
.
Ellers ble det fortalt litt om virksomheten i Pilegrimsfellesskapet St Jakob, og alle ble invitert til neste Åpent hus, 12 november. Da skal vi fortelle fra vår eventyrlige ekspedisjon til Øst-Tyrkia


Her er et lite utsnitt av Malvins mange bilder fra Spania-vandringen i 2012:Utsikt mot AtapuercaEn hyggelig restaurant med et fint navnTrond og Per Gunnar klar for sightseeing i BurgosPå vei ned til landsbyen HontanasBratt bakke ned fra fjellet Alto de Mostelares. Foran venter Mesetaen, som varer i nesten 200 km


En bro på vei ut fra Carrion de los Condes

Nå vet vi hvor gnomene kommer fra: LeonTrond på vei over slettelandetBroen over elven Rio Gea ut av byen Sahagun

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.