Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


En hedersmann har lagt ned pilegrimsstaven
08.10.2014 23:32
Anders Torgrim Halten er død. Han forlot oss plutselig, bare sovnet stille inn. Kanskje var det noe som kallet på han fra den andre siden?


Torgrim hadde nettopp kommet hjem fra et lengre opphold på sykehuset, han følte seg frisk, var full av energi og planer for fremtiden. På nytt kunne Torgrim fryde seg over livet, over å være hjemme igjen i Hasselbakken. 

Torgrim Halten tilhørte det antroposofiske miljøet i Norge. I hele sitt liv virket han som Steinerskolelærer, hans liv var dedikert til ungdommen, til det som bygget fremtiden. I det antroposofiske miljøet skinte han som en ”lysets ridder” for å sitere hans kolleger. Torgrim var en ekte humanist, klok, lærd og musikalsk. Hans pianospill gledet mange.

Men det er først og fremst som pilegrimen Torgrim vi kjenner han, og om ham har vi bare gode minner. Torgrim og hans livsledsager Kari-Anne gjennomførte for noen år siden pilegrimsvandring til Santiago de Compostela sammen, og dagen før han døde planla han en Kreta-reise med sin kjære Kari-Anne. Slik skulle det ikke bli. En større ferd ventet på Torgrim – den siste.

Vandringen til Santiago ble en minnerik opplevelse. Senere ville Torgrim gi noe tilbake til pilegrimssaken, og han bygde derfor et herberge i frukthaven. På den måten kunne han hjelpe vandrerne med overnatting langs pilegrimsveien gjennom Lier, og alle langvandrere ble tatt godt imot i herberget. ”Torgrim er vår mann i Lier” ble det sagt i pilegrimsmiljøet. ”Han er til å stole på”. Vi minnes han som en person det var lett å begeistre og som igjen begeistret dem som var rundt ham.

Huset i hagen ble reist med resirkulerte materialer fra gamle telemarksbygninger, og innredet på en hensiktsmessig måte. Alt ble gjort skikkelig og personlig – det var mye sjel i det vesle ”Hans og Grethe-huset”. Et eksempel til etterfølgelse. Ikke rart pilegrimsforeningen belønnet Torgrim med et pilegrimskunstverk under innvielsen av det lille herberget som ligger så vakkert til i frukthagen deres i Lier.

I mange år la Torgrim ned stor innsats for pilegrimssaken. Han var blant annet med å pakke medlemsbladene som skulle ut fire ganger i året, og åpnet hjemmet sitt for foreningsmøter.

Torgrim Halten vil bli savnet av mange, men han etterlater seg gode minner. Sorgen og savnet deler vi med Kari-Anne og barna.

Eivind Luthen

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.