Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Guidebøker og kart på Pilegrimskontoret
06.07.2014 08:34
På Pilegrimskontoret i Oslo har vi et godt utvalg av guidebøker og kart - enten du skal gå i Norge eller på pilegrimsveiene til Santiago


Caminovandring
Den beste guideboken for Camino Frances er på dansk, skrevet av Henrik Tarp: Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Boken, som ble oppdatert i 2012, tar for seg den spanske delen av caminoen, og har med en rekke nyttige opplysninger om severdigheter, overnattingssteder osv. Boken er relativt stor, men mange vil mene at innholdet veier opp for dette.

En enklere og lettere løsning er en praktisk plastmappe med kart over caminoene og et utvalg av herberger underveis.

Denne dekker Camino Frances, Camino Aragones, Camino del Norte, Camino Porugues og Via de la Plata. Dessuten er de fleste mindre caminoene tatt med på kartet.

Bente Berg og Gunnar Hokstad, som utgjør Jakobskontoret i Trondheim har gitt ut de eneste guidebøkene for Spania-vandrere på norsk. Det har hittil blitt seks hefter, det siste kom ut i 2013. Dette heftet beskriver Via Augusta, den 179 km lange pilegrimsveien fra havnebyen Cadiz til Sevilla. Dette er en gammel pilegrimsvei som nylig er blitt gjenopprettet. Fra Sevilla kan man fortsette langs Via de la Plata til Santiago de Compostela – en strekning på nærmere 1000 km. 

Via de la Plata var det første pilegrimsheftet fra Jakobskontoret. Det kom ut i 2009, og deretter har nye hefter kommet i rask rekkefølge. Camino Madrid og Camino Primitivo, altså den opprinnelige pilegrimsveien fra Oviedo til Santiago, i dag et alternativ til siste del av Camino Norte. I 2012 ga Jakobskontoret ut to guidehefter. Det ene dekker Camino el Salvador, en kort strekning på 120 km mellom Leon og Oviedo, og det andre dreier seg om Camino Real de Invierno – Vinterveien fra Ponferrada til Santiago utenom O’Cebreiro.

Vi må også nevne Topo-serien med guidebøker for den franske delen av veien til Santiago, altså vandringen langs GR 65 fra le Puy til Roncevaux (Roncevalles). Denne strekningen på ca 800 km er inndelt i tre etapper med hvert sitt hefte. Teksten er på fransk, men har gode kart og lettfattelige symboler. 

Pilegrimskontoret har vi også en rekke brosjyrer og oversiktskart til gratis utdeling. Disse omhandler pilegrimsveiene i Spania og enkelte områder av spesiell interesse, f eks Covarrubias.
Vandring i Norge
Vi har naturligvis guidebøker for vandring i Norge. Guidebøkene som dekker Hamar – Nidaros og Halden – Oslo begynner å bli noen år gamle, men er fortsatt nyttige. Guideboken for strekningen Tønsberg – Oslo – Hamar er imidlertid utsolgt. Vi har også guideboken for pilegrimsvandring i Valdres og oversiktskart over Olavsveiene til Nidaros.

Når det gjelder utenlandske guidebøker er dessverre utvalget ganske tynt nettopp nå. Alison Rajus engelske guidebok fra 2001 for veiene fra Oslo til Nidaros er utsolgt.

Vi venter en oppdatert utgave til neste år. Nylig ble det imidlertid utgitt et guidehefte for pilegrimsveien gjennom Gudbrandsdalen fra Brøttum til Dovre på både norsk og engelsk.

Det er nettopp utgitt en ny tysk guidebok: Olavsweg – Pilgern in Norwegen, og vi regner med å ha den tilgjengelig på Pilegrimskontoret om noen få dager.


Annen litteratur
Pilegrimskontoret har trolig den største samlingen av pilegrimslitteratur i Norge. Det gjelder særlig omtale av en lang rekke pilegrimsmål og pilegrimsveier, men også bøker innen geografi, historie, kultur og teologi. Du er velkommen innom for å ta en nærmere titt. 

Pilegrimspass
Vi må selvsagt også nevne at de fleste henvendelsene nå om dagen gjelder pilegrimspass. Vi har det tradisjonelle passet, ”Credencial” som passer godt for vandring i andre land. For norske vandrere har vi det nye kystpilegrimspasset som er utarbeidet i samarbeid med Selje kommune. Dette kan brukes både til lands og til vanns, altså også for tradisjonell pilegrimsvandring.

Som sagt mange ganger tidligere: En naturlig start på pilegrimsvandringen skjer på Pilegrimskontoret i Oslo.

ToBe

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.