Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

The Eagle
has
landed

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vårt Land med serie om pilegrimer
30.06.2014 00:24
Serien starter i papiravisen i morgen, mandag, og vil omfatte pilegrimer, pilegrimsmål og pilegrimskultur. Men nettutgaven av avisen startet serien allerede i dag

Først ute var  Knut Olav Åmås som deltok i fjorårets organiserte vandring i Valdres. Han startet på det han trodde ville være et håpløst opplegg, men dette skulle bli den fineste sommeropplevelsen han noen gang har hatt. Planen var å gjenta denne vandringen i år, men nå reiser han i stedet til Scotland og Hebridene, med et besøk på pilegrimsøya Iona.

314032_NP.jpeg.jpgI fjor gikk de drøyt 16 mil fordelt på 8 dager, og de var innom 14 kirker. Han syntes at noen dager var slitsomme, men vandringen ga han mye. I Valdres vandrer de i stillhet, 10 – 12 timer hver dag, og det passet godt for Åmås. Han liker å gå med sine egne tanker.

Knut Olav Åmås forteller til Vårt Lands nettutgave at han ikke er religiøs, men at han opplevde både kirkebesøk og gudstjenester og daglige andakter som meningsfullt og viktig. Nå ser han frem til å fordype seg i de keltiske røttene i europeisk kristendom, og spesielt å besøke Iona som var selve utgangspunktet for  kristningen av vårt eget land.   

      
Mandag 30 juni:
– Man merker det særlig når man går langvandring, at det setter seg i kroppen. Man kommer ned på grunnplanet som handler om å spise, drikke, gå og sove, og får en rytme. Midt i det åpner det åndelige seg. Man får en berøring av at det indre og ytre hører sammen. I vår kultur har vi fjernet oss en god del fra kroppen. Men at kroppen og sjelen hører sammen og virker sammen, det tror jeg kommer gjennom erfaringen av å gå, sier Anne Kristin Aasmundtveit.Tirsdag 1 juli:
Eivind Luthen ser stor verdi i å gå inn i den kulturen i Europa som har formet samfunnet vårt i tusen år.
– Jeg sier til alle at de skal gå så sakte de kan. Det er ingen byer i Europa som er som Santiago de Compostela. Det er ikke fordi den er vakrest eller eldst, men fordi pilegrimene som kommer gående bringer med seg en stemning som bare en vandrer kan gjøre.

Vårt Land har besøkt Eivind Luthen på Pilegrimskontoret i Oslo.


            314050_NP.jpg
Onsdag 2 juli:
– Det pilegrimen gjør, er på flere måter å lenke seg på den kjeden av minner og tradisjoner som finnes der. Man ser betydningen av igjen å være del av en større historisk linje, og lengre linjer enn den man har i sitt eget liv. Det er med på å danne identitet og sammenheng, og gi en opplevelse av tilhørighet og mening, sier professor ved Menighetsfakultetet Jan-Olav Henriksen. 

Søndag 6 juli:
Padlepilegrimen Lars Verket har kommet til Selja: Vårt Land har laget en video hvor han reflekterer over pilegrimslivet og pilegrimsstedet Selja. Lars Verket besøker klokketårnet og synger den keltiske pilegrimsvelsignelsen i Mikaelshulen
Søker stillhet på Selja

Mandag 7 juli:
Sola har så vidt begynt å få tak, og veien slynger seg langs gårder og løvskog til en skikkelse i rødt kommer ut i asfaltveien. Han har sekk på ryggen, og kommer gående. Det er Lars Verket, og mannen kommer oss i møte med stort glis i brunbarket ansikt.

Mandag 22 juli:
Årets vandring ledes som vanlig av Jahn Børe Jahnsen. Det er ingen selvfølge at han skulle være leder på årets vandring etter en alvorlig hjerteoperasjon sist høst. Men Jahn Børe har trent aktivt med nettopp dette som mål: å gjennomføre årets vandring fra Hedalen til Filefjell. Og han klarte det! Sliten, men fornøyd!

Fredag 25 juli:
Fredag ettermiddag la skipet MS Gamle Salten fra kai i Bodø. Målet er feiring av Olsok den 29. juli i Nidarosdomen. Dette er første gang i vår tid at en gruppe reiser på pilegrimsseilas mot Trondheim nordfra.

316288_NP.jpg

Men båtpilegrimene er ikke alene. Også fra Stavanger er pilegrimer på vei langs kystleia.


Torsdag 31 juli:
Det finnes ingen pilegrimstradisjon, mener historieprofessor Arne Bugge Amundsen. Tvert i mot har vi hatt 500 år med en lutherdom som gikk til felts mot slike kultsteder.

316698_NP.jpg

Torsdag 31 juli:
Vårt Land har undersøkt hvem som vandrer til Europas største pilegrimsmål, Santiago de Compostela, som også er en ledestjerne for den norske kulturarvpolitikken.

Og av de 215.880 pilegrimene som ble stemplet inn i protokollene på det spanske pilegrimsmottaket i fjor, var det kun 2,55 prosent som var arbeidsløse.

316842_NP.jpg

Lørdag 2 august:
Ordfører Jan Opdahl i Odda kommune vil besøke miljøvernminister Tine Sundtoft for å få staten med på å finansiere et nytt pilegrimssenter i tilknytning til stavkirka i Røldal. Senteret er beregnet til å koste 30 millioner kroner.
– Det offentlige har jo engasjert seg i Nidaros og brukt mye midler der. Og når vi har et nasjonalt senter i Trondheim, synes jeg vi skulle hatt et i Røldal.


Lørdag 2 august:
– Jeg synes ikke resultatene står i forhold til de pengene som er brukt, sier pilegrimsgründeren Eivind Luthen.
De siste årene har norske myndigheter satset hardt på pilegrimsvirksomhet. Men nå anklager Luthen pilegrimspolitikken for å være feilslått. Han mener pilegrimsarbeidet har ført til en konkurranse om å ha det eldste, største og beste.
316900_NP.jpg

Lørdag 2 august:
– Vi har fire departementer som er med på å finansiere oss, og har derfor fire ulike perspektiv å ivareta: Kirke, kultur, næring og miljø. Alt dette griper inn i hverandre og er del av den totale pilegrimsvirksomheten. Noe av kjernen i vår virksomhet er å koordinere ulike interesser, og å få aktørene til å gå i samme retning, sier pilegrimsdirektør Hans Morten Løvrød.Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.