Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Ny guidebok for Gudbrandsdalen
05.06.2014 20:48
En liten og hendig guidebok for pilegrimer som søker seg til fjells - og enda lenger!

I 2013 ble det utgitt en guidebok som omfatter vandring fra Brøttum til Dovre, altså den delen av pilegrimsveien mot Nidaros som ligger i Oppland fylke. Boken er utgitt av Gudbrandsdalsmusea og pilegrimssenteret på Dale-Gudbrands gard. Redaktør er Kari Børrud.

Boken er bygd opp med kapitler for dagsetapper på 15 -27 km. For hver dagsetappe er det egne sider med kulturminner og praktisk informasjon om overnattingssteder, butikker og kafeer underveis. Små flagg i tre ulike farver øverst på siden gjør det enkelt å finne den typen informasjon som man er ute etter. Det er også godt mulig å legge opp sine egne etapper uavhengig av kapittelinndelingen i boken.

Veibeskrivelsene starter med kart og høydekurver for den aktuelle etappen. I tillegg er det tatt med en farvekode som viser vanskelighetsgrad med fire nivåer for de ulike delene av pilegrimsveien. Avstandsangivelser i veibeskrivelsen tar utgangspunkt i startpunktet for hver etappe.


Jeg brukte boken på min vandring i dette området sist høst, og jeg fant at den var lettfattelig og praktisk. Boken er meget systematisk organisert, noe som er nødvendig for en guidebok. Veibeskrivelsen er passe detaljert, kulturdelen gir et godt blikk inn i det området hvor man beveger seg, og de praktiske informasjonene ser ut til å gi en korrekt oversikt over det man trenger å vite underveis.

Det er selvfølgelig et sjansespill å angi detaljer om bl a pris på overnattingssteder, og det kan godt hende at det har skjedd endringer allerede denne sesongen. Samtidig vet vi at det også skjer andre endringer når det gjelder overnattingssteder, butikker osv. Det betyr at boken kanskje bør utgis i stadig oppdatert versjon, som med guidebøkene som brukes i Spania og Frankrike.
Mitt eneste viktige ankepunkt er kartmaterialet. Jeg var nødt til å ta med meg en sterk lupe for å kunne lese kartene underveis, og likevel måtte jeg streve med å se det jeg trengte. Ellers merket jeg meg at det bare var brukt tre av fire mulige verdier på vanskelighetsgrad. Jeg fant ingen angivelse av ”hard” vei noe sted gjennom hele Gudbrandsdalen, noe jeg synes er litt besynderlig. Hvis man ikke en gang kan bruke denne sterkeste graden på f eks pilegrimsveien ved Sjoa, kan man like gjerne nøye seg med tre grader. 

Dette til tross; Guideboken anbefales på det varmeste. Jeg kan tilføye at boken er rikt og smakfullt illustrert, og den er meget innholdsrik – til tross for den hendige størrelsen – akkurat passe for en skikkelig brystlomme.

Boken fås kjøpt på pilegrimssentrene.

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.