Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Tiende etappe av Julemysteriet er i gang
14.04.2014 21:41
Trond Muri startet sin Betlehemsvandring i 2005. Snart forlater han Albania og krysser gjennom Makedonia til neste stopp, Thessaloniki i Hellas


   

Det er helt på slutten av 500-tallet. Over den makedonske fjellkjeden stryker et langt pilegrimstog. Nede ved bredden av elven Axios står en sauebonde og løfter sine øyne mot fjellene. Først ser han de sju hellige sauene trille nedover fjellsiden som perler rundt en hals. Omkring dem flakser en hvit fugl. Den er stor, ja den må være større enn en ørn – men den er også hvit som et lam. Bak sauene kommer fire menn, en av dem holder en hyrdestav i hånden. Bak de fire hyrdene følger enda flere.

Fascinasjon og lidenskap
Trond Muri er fascinert av Josteins Gaarders fantastiske bok Julemysteriet. Ja, hans begeistring er så stor at han følger ett eller to av bokens 24 kapitler på sin årlige pilegrimsvandring.

Til daglig er han lærer og dessuten styreleder i Pilegrimsfellesskapet St Jakob, men nå er han igjen på vei til Betlehem. Det har han vært siden 2005, en etappe hver sommer.


Kanskje vi kan kalle det en lidenskap? I år har han lagt vandringen til en mer bekvem årstid, og starter i påskeuken. Dessuten har han valgt ikke å gå helt alene denne gang. Han har med seg kona si, Beate, som kjører følgebil.

Trond har med seg et godt brukt eksemplar av Julemysteriet på sin vandring. Dette er hans guidebok, men han har også forberedt hver etappe grundig med all den informasjonen han kan skaffe seg. I år har han kommet til kapittel 17, og i følge baklengs-klokken i Julemysteriet er han altså kommet til slutten av 500-tallet. Ved årets ankomst til Thessaloniki i Hellas har han nådd tilbake til år 551. Kart hentet fra Jostein Gaarders bok om pilegrimsferden fra Steen og Strøm til Betlehem

Neste år har han planlagt å komme frem til Konstantinopel, og dit må han rekke før kalenderen viser år 500. Og så kan vi jo lure på hvilket år han når Betlehem - i følge bokens tidsregning. 

I likhet med historiens hovedperson Elisabet og bjellelammet startet Trond Muri fra leketøysavdelingen i Steen og Strøm i Oslo. Men i motsetning til Elisabet som allerede ved passering av domkirken opplevde at tiden gikk bakover, må vår vandrer dessverre forholde seg til reell tid.

Trond og Beate har fløyet til Thessaloniki og reist med buss, taxi og leiebil til Tirana i Albania. Der avsluttet Trond fjorårets vandring, og han er alltid nøye på å starte neste etappe på samme sted. Han deponerer pilegrimsstaven på et trygt sted, slik at han skal slippe å ta den med frem og tilbake på fly.

Denne gangen har han levert inn staven på misjonssenteret Stephen Center i Tirana, og etter en hviledag på palmesøndag henter de staven på mandag. Så er det bare å gi seg i kast med årets vandring – i år er den på 450 km.Via Egnatia

Selve pilegrimsvandringen starter altså på tirsdag, og denne gang er det en virkelig historisk vei som skal følges – Via Egnatia. Dette var en romersk vei, konstruert i det 2. århundre f Kr for å muliggjøre militære forflytninger til og fra østlige deler av Romerriket. Veien var en videreføring av Via Appia som gikk sydover gjennom Italia frem til kystbyen Brindisi (på støvelhælen) med båtforbindelse over Adriaterhavet til Durrës (Dyrrachium), ikke langt fra dagens Tirana i Albania.  Der startet Via Egnatia, og den fortsatte inn i landet gjennom Makedonia via byen Thessaloniki i Hellas og videre til Byzantium (Istanbul).  På 300-tallet e Kr mistet denne veien sin betydning og ble erstattet av en nordlig vei via Milano, Singidunum (Beograd) og Serdica (Sofia) til Byzantium.

Den historiske Via Egnatia ryddes og merkes nå som vandrevei gjennom deler av Albania, Makedonia og Hellas. En guidebok er under utgivelse, og Trond håper å få tak i den underveis. Han blir dermed den første som bruker denne nye boken, og innvier på en måte den nye/gamle veien.

 Veien byr på avveksling og mer enn det, med enkelte svært bratte partier. De fleste overnattingene er denne gang bestilt på forhånd. Vel fremme i Thessaloniki, etter tre ukers vandring, blir det en liten avkopling før hjemreisen. Trond og Beate regner også med å delta i påskefeiringen i et kirkesenter underveis.

Litt mer fra Julemysteriet
Etter en stund kom de til en stor by som lå helt innerst i havbukten. Efiriel sa at klokken var 551, at byen het Thessaloniki og at romerne hadde gjort den til hovedstad i Makedonia. 

Allerede 50 år etter Jesu fødsel grunnla Paulus en kristen menighet her. Og vi er ennå langt fra det hellige landet.


Paulus skrev to brev til de kristne i denne byen. Disse kan vi lese den dag i dag, for begge de to brevene står i Bibelen.


Siste nytt
Beate rapporterer på Facebook at de hadde problemer med både taxi og leiebil, og at Trond har mistet (eller blitt frastjålet) lommeboken. Men de har i alle fall kommet seg til Tirana, så da får vi håpe at det ikke dukker opp flere problemer. Bildene under er fra bussturen gjennom fjellområdene i Hellas og en ikke planlagt venting på taxi som tok dem over grensen til Makedonia.

 
ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.