Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. januar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Padlepilegrim fra Tønsberg til Nidaros
07.04.2014 17:58
Lars Verket fra Kristiansand vil denne våren og sommeren bruke tre måneder på å være padlepilegrim. Til fredag sender domprosten i Tønsberg padlepilegrimen av gårde fra VikingoddenUnder utsendelsen kl 12 vil domprost David Gjerp overrekke et pilegrimspass for kystpilegrimer som Pilegrimsfellesskapet St. Jakob har laget. Langs kysten vil det bli mulig å få noen stempler i dette.

- Jeg har drømt om denne turen i nesten 10 år, sier Verket. Naturnærværet, den kroppslige utfordringen, menneskemøtene og all historien som er i landskapet. I kajakk er jeg i en sårbar situasjon, og det er lett å bli ydmyk i forhold til omgivelsene. Naturen er alltid større.


Underveis vil padlepilegrimen besøke fyr, historiske steder og finne frem til leirplasser. Gjennom arbeidet med fem padleguider for Sør-Norge har han lang erfaring med dette, og gleder seg til å se igjen noen av favorittleirplassene mellom Langesund og Egersund. I tillegg står nå en del religiøse steder og kirker på reiseplanen. Både Kystleden og Allemannsretten (i Frilufsloven) er til stor glede og nytte for padlepilegrimen.

- Mange tenker ikke over hvor fantastisk det er at fyr og hytter blir gjort tilgjengelig gjennom Kystleden. Heller ikke hvor viktig allemannsretten er for at vi kan benytte telt til overnatting. Jeg vet om noen steder med «Telt forbudt»-skilt langs kysten av Sør-Norge, og det blir spennende å se om disse kan endres til noe som ønsker oss mer velkommen. Allemannsrett og kystled er vårt tids viktigste herberger for pilegrimene langs kysten, sier Lars Verket.

Norges kyst byr på en utrolig vakker og variert kystlinje. Fra skjermet farvann med et utall av øyer, til svært eksponerte strekninger. Padlepilegrimen har derfor satt av god tid, slik at utsatte steder kan krysses i godt vær. På veien fra Tønsberg til Nidaros er det en del av dem, og Lars Verket forteller at sikkerhet er prioritet nr. 1:

- Gjennom feltarbeidet til padleguidene har jeg ikke opplevd noen farlige situasjoner, men har ligget værfast en del timer i teltet. Denne gangen har jeg satt av ekstra god tid, og har med mye lesestoff.

Å få tid til å tenke er også en viktig del av pilegrimsferden, og derfor er langsomheten mer et gode enn en plage.


Det viktigste delmålet underveis er øya Selja før Stad. Planen er å være fremme her til 8. juli og Seljumannamesse, og så komme frem til Nidaros til Olsok (29.7). Begge disse stedene har vært viktige religiøse steder. I kajakken er det lett å få spirituelle opplevelser - å kjenne på at en er liten i en stor helhet. Langsomheten, rytmen, enkeltheten og stillheten gjør også at undringen kan komme. Pilegrim betyr «fremmed», og da er det nærliggende å skape en undring.
20140405pressefoto1


- I kajakk er det enkelt å undre seg over mysteriet under kajakken, over kajakken, i omgivelsene rundt kajakken og inne i deg selv, sier padlepilegrimen.

Lars Verket har redegjort nærmere for sine planer på sitt nettsted www.padlepilegrim.no. Under pilegrimsferden vil padlepilegrimen fortsette å oppdatere nettstedet med ujevne mellomrom, slik at det er mulig å følge litt med på pilegrimsreisen. Hver natt tegnes leirplass inn på kart under grafikken «Her er jeg», og bilder fra Instagram fylles på fortløpende. Noen pressebilder er også gjort tilgjengelig på nettstedet.

Her kan du lese en omtale av pilegrimspadleren i Vårt Land
Og her har Lars Verket lagt ut en serie med flotte padlebilder

  


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.