Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Medlemsturer til Tyrkia og Selja
20.03.2014 23:19


Medlemsturen til Cuba er for lengst historie, og vi som deltok kan glede oss over mange gode minner. I år har imidlertid Pilegrimsfellesskapet St Jakob flere reisetilbud på lager, nemlig en lengre utenlandstur til Tyrkia og en langweekend med buss til Selja.


Anatolia – en annen side av Tyrkia

 

18. september arrangeres tidenes medlemsreise til Anatolia, nærmere bestemt til Trabzon som ligger ved Svartehavet. Herfra fortsetter vi vestover på fine veier mot Erzurum, Dogubejazit, Van, Diyarbakir, Urfa til Gaziantep.

Reiseruten tar oss gjennom skogkledde daler, bølgende grønne vidder, ut på stille innsjøer og opp i dramatiske vulkanfjell, mettet med legender og fortellinger.

De kurdiske landsbyene ligger strødd rundt i landskapet. Saueflokkene voktes av gjetere. Hest og traktor er det vanligste befordringsmiddel blant folk. Dette er en reise utenfor turistløypene – ”østenfor sol og vestenfor måne”.   

Trabzon.Hagia-SophiaSagnomsuste Trabzon var en gang hovedstad i det bysantinske riket. Hit kom silkekaravanene fra Persia. Trabzon var både rik og dekadent, og kulturen blomstret. Byens mektige bymurer og moskeer (ex kirker) vitner om en eksotisk og dramatisk fortid.

Fra Trabzon går turen til pilegrimsmålet Sumela. Det gresk-ortodokse klosteret er fra 400-tallet, og klamrer seg til en stupbratt fjellvegg inne i en skogbevokst bortgjemt dal. Det er som å oppleve Shangri la.

  

Senere på turen har firehjulsdrevne jeeps fraktet oss opp på 3000 meters høyde der vi gransker restene av ”Noahs Ark”. En annen dag rusler vi ute i en forreven ørken, lar oss fange av Ani, de 1001 kirkers by som ble forlatt på 1300-tallet.

Her finnes både moské og zorastertempel, og en ruvende katedral. Rundkirkene er som smykker i stein. En gang rommet denne byen 200 000 innbyggere.

Nær Van venter en ferje som tar oss ut til øya Akdamar kjent for sin vesle 900-talls kirke. Hit strømmer armenske pilegrimer fra hele verden. I Midyat besøker vi kanskje verdens eldste kirke fra det første århundre. Diyarbakirs gamle festningsmur har 82 utkikstårn, og er den lengste etter Den kinesiske muren. I Urfa, patriarken Abrahams by, kommer vi på sporet av det berømte Torinokledet.

Hver dag byr på nye sceneskifter, vi smaker oss gjennom frodige frukt- og grønnsaksmarkeder, drikker chai, studerer kameltepper eller handler tusen år gamle bysantinske mynter for en spottpris. Turen tar 14 dager med en moderne buss som inkluderer opphold på komfortable overnattingssteder.

Vi har med oss to erfarne norske guider (Nils Krister Larsen og Eivind Luthen) og en tyrkisk reiseleder.

Formålet med den kulturhistoriske reisen er blant annet å bli kjent med det tidligere Stor-Armenia, men også kirker og klostre fra andre mer ukjente kirkesamfunn. Interessante besøk i ottomanske palasser, storslåtte moskeer og barske borger hører likeens med.

Det rause og smaksrike tyrkiske kjøkken regnes som en av verdens beste, og kulinariske middager inntas hver dag. Folkedans og lokkende toner fra tabur, kaval og zurna er inkludert i programmet.

Det erfarne svenske reisebyrået King tours er vår formelle operatør. Dette er et all-inclusive opplegg. Prisen er kr 19 990. Enkeltroms tillegg er kr 3800.
Vi regner med at også denne turen vekker stor interesse.


Ny ferd vestover - til Selje og Kinn
En gang strandet et underlig følge av prinsesser og munker på Vestlandets kyster. De hadde flyktet fra sitt hjemland i båter, vårt karrige land tok imot. Fortellingene sier at de måtte slåss for sin tro, og at de valgte døden når overmakten ble for skremmende.

«Gud hjalp dem hjem» - siden kom miraklene, pilegrimene, klostrene, kirken. Vår kirke i Norge var unnfanget. Det var hellige mennesker som hadde drevet i land på Kinn og Selje.

Selja er viktig for pilegrimsfellesskapet. Vi er ambassadører for Sunniva og Seljemennene.

I sommer inviterer vi våre medlemmer og andre interesserte til en ny tur ut mot storhavet. Vi besøker Selje og Kinn og får ny innsikt i fortellingene, historien som ble begynnelsen på det vi kaller «Kirken i Norge». Dette var i miraklenes tid – kanskje gjenfinner vi noe på denne vår ferd i storslagen vestlandsnatur.

Vi har avreise fra Oslo 25.6 og reiser nordover mot Lillehammer, Skjåk, Stryn og videre til Selje for overnatting. (Det er anledning til å stige på underveis). Vi får to netter i Selje med vandring og omvisning på Selje før vi fortsetter til Florø og Kinn. Den 28.6 reiser vi tilbake mot Oslo (forbi Jostedalsbreen og over Hemsedal og Hallingdal). Pilegrimer på veg mot Selje - Foto: Lasse Fløde

Vi håper og tror at vi igjen skal kunne gi dere fortellingen om den hellige Sunniva, Vestlandets vernehelgen.

Dette blir en tur hvor vi deler tanker, trosliv, lengsel og fellesskap, og hvor vi sammen lar oss inspirere av Sunniva og hennes følgesmenn.

Pris for turen 8900 kr pr. pers. 1000 kr enkeltromstillegg. Transport Oslo tur/retur To overnattinger på Selje Hotell, en overnatting på Quality Florø Hotell, full pensjon, guider og foredragsholdere.

Teknisk arrangør: LS Holst-NK Larsens Bureau som stiller med reisegarantien.


For mer informasjon og påmeldning til begge turene: Kontakt Pilegrimskontoret: pilegrim@pilegrim.no, tlf 22 33 03 11.
 Selja – et hellig sted


I Vårt Land sist lørdag kunne vi lese en meget interessant historie knyttet til Selja. Bergenskvinnen Ragnhild Aadland Høen forteller hvorfor klosterøya Selja er viktig, både for henne personlig og for landet vårt. ”Den reisen ble livsforvandlende. Det var en magisk dag!” forteller hun om sitt første møte med Selja i 2004.
Alle kristne i Norge regner Selja som sitt. Dette blir viktig for den store historien som skrives i Norge, for den norske frelseshistorien. Hun sier at hun er full av håp for kristentroen i Norge, og hun har en drøm om at folk skal finne veien hjem til Gud.   
I fjor konkretiserte hun disse tankene ved at hun og mannen hennes kjøpte gården Tunold på Selja, ikke for eget bruk, men for at gården skal brukes til noe stort og viktig.

Selja - Ruinene ved MikaelskirkenRagnhild Høen forteller at det var som om noe sto og dirret da hun kom til Selja første gang. Som om hinnen mellom himmel og jord akkurat der var litt tynnere. Hun konverterte til den katolske kirke for noen år siden, og har nå et sterkt ønske om at Tunold gård skal bli et kloster og pilegrimssted.

Klostrene er en motor i Guds rike, der bønn er hovedoppgaven. Selja er et pilegrimsmål og en turistattraksjon, stedet har en åndelig kraft – det er et hellig sted, rett og slett.  Og hvem vet - kanskje det vokser opp noen menn som vil bli benediktinermunker der?

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.