Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimen nr 1 er på vei!
09.03.2014 23:57


Hvis du er medlem av Pilegrimsfellesskapet St Jakob har du snart noe godt i vente: Årets første nummer av vårt medlemsblad havner ganske snart i en postkasse som du har et personlig forhold til. Og hvis dette ikke skjer i løpet av en ukes tid er det all grunn til å reagere. Kontakt Lisbeth Stigen som har ansvaret for medlemsregisteret, og sjekk om vi har rett adresse på deg (lisbeth.stigen<>gmail.com – legg inn @). Kanskje du har glemt å betale kontingenten? Og hvis du fortsatt ikke er medlem vil hun gjerne hjelpe deg med den saken.

Dette er andre utgave med ny layout-medarbeider og ny form på bladet. Vi prøver oss nå litt frem med hele prosessen med utformingen, og justerer litt underveis. Vi tar gjerne i mot innspill fra leserne!

Hva kan dere se frem til denne gang? Vi har produsert et nummer på 52 sider i farver, og som vanlig har vi lagt vekt på stor bredde av temaer, alle knyttet til pilegrimer.

Vi har markert en rekke store og små jubileer i dette nummeret.  Det viktigste for oss her nord er nok markeringen av at det er 1000 år siden Olav den hellige ble døpt i Rouen i Frankenland.

Dessuten er det 1200 år siden Karl den stores død, og i den anledning er det store festligheter i den tyske byen Aachen. Vi forteller om den store herskeren som la et viktig grunnlag for det Europa som etter hvert tok form

Vi har også noen mindre, nasjonale markeringer: Det er i år 100 år siden både Thor Heyerdahl og Alf Prøysen ble født, og begge personer hadde mye av pilegrimstanken i seg.

Vi markerer dessuten at det er 20 år siden Norges eldste pilegrimsherberge, Sygard Grytting i Gudbrandsdalen, startet opp igjen den gamle herbergevirksomheten.

I all beskjedenhet har vi også berørt det faktum at Pilegrimskontoret vårt i Oslo har holdt det gående i 20 år. Vi startet opp i en tid da de færreste hadde noe som helst kjennskap til pilegrimsfenomenet, og kan glede oss over den utviklingen som har skjedd på dette området. Men vårt jubileum er ikke hovedsak i dette nummeret. Det kommer senere!

Våre medlemsreiser har i flere år samlet en engasjert gruppe deltakere. Vi kan allerede se tilbake på en meget vellykket tur til Cuba i år, og nettopp det har vi gjort et stort nummer av i dette nummeret, ikke minst med mange fine bilder tatt av fotogruppen. Dessuten inviterer vi til nye turer i år – til østlige Tyrkia og til Selja, og i tillegg: kanskje en båttur langs kysten?

Apropos Selja. Vi har med flere artikler om dette gamle pilegrimsmålet, både en uttrykt lengsel etter et stille sted på Selja, litt historie om stedet, litt om årets pilegrimsferd, og litt om det nye pilegrimsfellesskapet St Sunniva.  

Og da er vi på Kystleia, og lar padleren Lars Verket fortelle om sin planlagte pilegrimspadletur fra Tønsberg til Nidaros denne sommeren. Han har mange pilegrimssteder på besøkslisten før han er fremme.

Vi hopper naturligvis ikke over Spania. Nå har Bente Berg kommet frem til fjerde og siste del av sin smakfulle serie om spanske mattradisjoner. Denne gang handler det om desserter, kaker og andre søtsaker, og om oster.

Spania er også sentralt i et helt annet tema, Øyvind Lerøs vandring og betraktning rundt en av Spanias største diktere, Federico Garcia Lorca. Lerø tar for seg diktet Regn i Santiago, eller på spansk: Chove en Santiago.En merkelig historisk hendelse fra 1300-tallet omtales også i dette nummeret. Det er en utsending fra den armenske regjeringen som besøker Norge for å få hjelp til ett eller annet, og førsteamanuensis Bjørn Bandlien spekulerer på hva det kan være.

En av kristenhetens eldste pilegrimsveier, Via Francigena fra Canterbury til Roma, har nå fått en ny beskrivelse. Det vil si; den er delt i to like deler med hver sin guidebok som er nærmere omtalt i dette nummeret av Pilegrimen. Der har vi også med en omtale av den kjente boken Harold Frys pilegrimsferd.

Vi har også med en historie om bygging av en kopi av prinsesse Kristinas skip, som brakte henne til Spania for 700 år siden. Og fortellingen om en spesiell, liten kirke, som kanskje er Spanias eldste, på vei til Covarrubias, hvor vi finner nettopp prinsesse Kristinas kiste.

I tillegg til alt dette kan vi gi leserne en historie om Pilegrimsbokhandelen i Kathmandu. Dette var en av verdens største bokhandler som hadde 250 000 bøker fordelt på 30 rom - inntil alt ble ødelagt i en brann.

Vi har også med en rapport fra pilegrimsvandring på Jylland, en personlig beretning om en hyggelig opplevelse på caminoen, Vestfoldveien er omtalt, styret i foreningen vår har hatt en tur til Budapest, og vi har med oppdatert informasjon om Østerdalsledene

Dere har mye å glede dere til!

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.