Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Styremøte i gull og glitter
19.02.2014 18:13
Pilegrimer er nøysomme mennesker. Men vi tar gjerne spennende utfordringer på strak arm, og sier ikke nei takk til noen timer i herligheten

Styremøtene i Pilegrimsfellesskapet St Jakob holdes som regel på Pilegrimskontoret. Praktisk og greit, midt i Oslo, men kanskje ikke så spennende. Sist helg bød det seg imidlertid en anledning til å lage en hyggelig vri. Med tilgang på to leiligheter i Budapest til en rimelig penge og flybilletter til laveste pris besluttet styret å legge dette møtet nettopp der – i Budapest.

Det ble et bra og produktivt møte på søndag ettermiddag med fortsettelse mandag morgen. Og i tillegg fikk vi se mye av hva denne byen har å by på. Og vi hadde det fint sammen, opplevde mye av det som er noe av grunntanken med vår forening: Vi skal glede oss! De gode opplevelsene venter på oss; i naturen, i kirker og gamle palasser, i møtene med mennesker. Vi strever og går, men vi søker gleden.

Og akkurat det gjorde styret i vår forening noen dager i Budapest. Og nettredaktøren fikk lov å være med. Takk for det!   


Hvis du nå skulle komme på den tanken at dette var misbruk av foreningens sårt tiltrengte midler kan vi berolige deg. I tillegg til at vi bodde billig, spiste billig og fikk billige flybilletter, betalte vi det meste av egen lomme.


Styremøte i herligheten
Ja, slik følte vi oss. Der vi satt i New York kafe, et av verdens fineste serveringssteder. Et sted man absolutt må besøke i Budapest, og det gjorde selvsagt vi - flere ganger i løpet av helgen. Utsmykningen i gull og glitter, krystall og takmalerier, vridde søyler og nydelige lamper står kanskje ikke helt i stil med pilegrimenes nøysomhet og enkle liv, men vi tar gjerne imot vennlighet og gode gaver med takk og glede.

Og for å være ærlig; vi følte oss faktisk helt hjemme her, selv i disse overdådige omgivelsene.


Årsmøtet og nye vedtekter
Vi hadde flere viktige poster på agendaen: Forberedelse av saker til årsmøtet 29 mars og gjennomgang av forslag til nye vedtekter var det viktigste, men vi tok også opp tjenesten ved Pilegrimskontoret, program for de neste Åpent hus og selvsagt de neste reisene – til Selja og østre Tyrkia i juni og september.

Vi startet arbeidet med justering av vedtektene i samarbeid med St Olavs-foreningen allerede vinteren 2009, den gang de var en lokalforening under vår hovedforening.

Før de planlagte endringene ble vedtatt valgte imidlertid lokalforeningen i Trondheim å skille lag med oss, og vedtektsendringen ble dermed lagt på is. Nå ser vi for oss muligheter for nye lokalforeninger under vår ”paraply” og vi vil sørge for at vedtektene legger et godt grunnlag for dette.


Det er også andre ting som må justeres, og tiden er derfor moden for en større revisjon. Dessuten er det viktig at vi har en løpende diskusjon om målgruppe, prioriteringer, arbeidsform osv. Og ikke minst spørsmålet om pilegrimsfellesskapet vårt skal konsentrere seg om Norge eller utlandet - eller begge deler. Styret mener at vi fortsatt har mange utfordringer på hjemmefronten, så derfor satser vi på begge deler – slik vi har gjort i alle år.

En ungarsk pilegrim og hans pilegrimsapp
Vi hadde en avtale med Csaba Antal; elektroingeniør, karttegner, datafreak og pilegrim, og hadde en arbeidsmiddag sammen med han. Han har stått for publiseringen av John Brierleys guidebøker til Santiago på ungarsk, og er med i en gruppe som arbeider med en egen pilegrimsapp basert på Brierleys bøker. Denne appen dekker i første rekke Camino Francese i Spania, og lanseres i april.

Det er også laget en presentasjon av arbeidet på en egne nettside, og Antal viste oss eksempler fra det som er lagt ut.

Han ønsker at vi i Norge skal henge oss på dette prosjektet, og vi diskuterte muligheter for et forsøksprosjekt her hjemme.


Det er etablert tre ungarske pilegrimsveier i tillegg til en vei som leder til Santiago de Compostela gjennom Østerrike. Den er på 3200 km. De har ingen egen pilegrimsforening slik som vår, men har en interessegruppe på ca 1000 mennesker, og en egen nettside. Finansieringen skjer nesten fullt og helt med støtte fra firmaer. Ellers jobbes det gratis med pilegrimsveier, og det er mange ungarske pilegrimer som ønsker å hjelpe til på herberger (hospitaleros).    


Vakre og sterke inntrykk
Som gode pilegrimer besøkte vi selvsagt flere gamle kirker og minnesmerker, og vi lærte litt om landets historie. Vi besøkte også den store, vakre synagogen og minneparken over ungarske jøder som ble henrettet under andre verdenskrig. Den lille parken har fått navn etter Raoul Wallenberg som reddet mange ungarske jøder fra nazistene.
Ved bredden av Donau er det et meget spesielt minnesmerke som rett og slett består av en mengde sko. Det viser til nazistenes grusomme henrettelse av tusenvis av jøder. De ble avkledd og skutt på elvebredden, og likene ble ført bort med vannet.

Vi gikk også mye rundt omkring i byen., besøkte et av de mange badeanleggene, den gamle borgen med god utsikt over byen, de mange broene og ruinkafeen Szimpla med sin merkelige samling av skrot som har fått nytt liv. Det nye konserthuset er en staselig bygning, og vi fikk med oss en konsert med Goran Bregovic og hans Wedding and Funeral Band. Imponerende rytmer og høyt lydnivå – konstant i to og en halv time!

Vi kan trygt si at vi fikk med oss en god blanding av kultur og historie. Vi fikk også mye uformell tid på kjøpet, og opplevde at fellesskapet i styret er mye mer enn selve styremøtene. Vi er jo tross alt et pilegrimsfellesskap!

Noen av oss vurderer faktisk å vandre sammen på pilegrimsvei i løpet av året.


Det er all grunn til å takke styremedlem Lisbeth varmt for en glimrende organisering av dette meget spesielle styremøtet!

ToBe
  


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.