Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
24. februar 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimerWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring
Husk Åpent hus 7 mars og årsmøtet 17 mars

Verdens eldste
pilegrimsmål?
Vi besøker Ggantiji
på Malta!


Påsken 2018:
Bli med til Malta!
22-30 juni:
Vi vandrer til Lindisfarne


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vil du være pilegrim i Valdres i 2014?
13.01.2014 22:41
Pilegrimsvegen i Valdres har middelalderkirker som perler på en snor. Nå er planene klare for sommerens vandring fra Hedalen stavkirke til St Thomas-kirken på Filefjell


Arbeidet med organisering og nymerking startet i 2004. Vi har hatt prøvevandring, åtte fellesvandringer, fire gruppevandringer og fire vandringer med fengselsinnsatte.   

Vegen går gjennom fire kommuner. Du får se seks nyere kirker, fem stavkirker, fire olavsminner, tre middelaldersteinkirker, to relikvieskrin og mange andre kulturminner. Vi går stier, skogs- og bygdeveger i vakre kulturlandskap og flott natur. Opplev Valdres i sakte tempo! Meld deg ut av hverdagen og bli med oss!

Et viktig pilegrimsmål i middelalderen var St. Thomas-kirken på Filefjell, dit vår veg går fra Hedalen stavkirke. Til St. Thomas-kirken med undergjørende kraft kom folk fra hele Sør-Norge med gaver for å få igjen helsen.

Vinden fra vest blåste gjennom Valdres da sagnet om Sunniva på Selja kom over fjellet, da biskopen i Svithuns-kirken i Stavanger var vår biskop, og da Thomas av Canterbury ble skytshelgen på Filefjell. Keltisk åndstradisjon med helliggjøring av naturen var en bærende kraft i kristningen av Valdres, og levde videre her.


 
Organisert fellesvandring langs Pilegrimsvegen 27. juni – 5. juli 2014

Fredag 27. juni:
Frammøte på Ildjarntunet ved Hedalen stavkirke om kvelden. Buss fra Oslo kl. 16 og buss fra Fagernes kl. 17 møtes på Nes i Ådal, felles skyss derfra. Middag, presentasjon og orientering før overnatting.

Hedalen stavkirke

Lørdag 28. juni:
Fra Hedalen stavkirke langs gamle Kongevegen over Graslihøgda til Urdevassetra og Valdreshaugen, vassing over Muggedøla, over Øyvasshøgda til Smørhølet og Timannsbrua ca. 21 km. Sti og skogsveg. Overnatting i gapahuk og telt.

I blant gjør vi det litt enkelt

Søndag 29. juni:
Forbi Hølersetra, Tobakkbrenn og Skar til Reinli stavkirke ca. 17 km. Sti, skogsveg og bygdeveg. Overnatting Reinli skole.

Reinli stavkirke 2013

Mandag 30 juni:
Gjennom Liagrenda til Sundvoll og Aurdal kirke i Nord-Aurdal, langs gamle Valdresbanen til Leira ca. 25 km. Bygdeveg og jernbanetrase. Overnatting Valdres folkehøgskole.

Pilegrimer ankommer Aurdal kirke i 2011

Tirsdag 1. juli:
Forbi Tingnes, der Hellig-Olav kristnet aurdølene, til Fagernes, bratt opp på Fodnesåsen, gjennom Fodnesbygda til Ulnes steinkirke, vestsida av Strandefjorden til Røn i Vestre Slidre ca. 23 km. Gangveg, sti og bygdeveg. Overnatting Furulund pensjonat.

Ulnes kirke

Onsdag 2. juli:
Vestsida av Slidrefjorden til Øyar kapell og Mo kirkeruin, over Einangsbrua til Tingsteinen, der Hellig-Olav kristnet slidringene, og til Maria-kirken eller Slidredomen, middelalderens hovedkirke i Valdres, ca. 12 km. Bygdeveg og gangveg. Overnatting Slidre samfunnshus 

Mo_kirkeruin 2013

Torsdag 3. juli:
Opp til Einangssteinen, runesteinen i Gardbergfeltet, langs Slidreåsen, ned til Lomen stavkirke, videre til Høre stavkirke i Vang, langs Kongevegen til Hensåsen kirke ca. 25 km. Sti, skogsveg og bygdeveg. Overnatting Åsvang skole.

En hvil ved Lomen stavkirke 2010

Fredag 4. juli:
Langs austsida av Vangsmjøsa med gravhauger på Leirhol, Olsholmen, kvernhusa på Vennis, og Leinesanden der Hellig-Olav kristnet vangsgjeldingene, gjennom Kviturda til Øye stavkirke ca. 19 km. Bygdeveg. Overnatting Øye skole.

Øye stavkirke

Lørdag 5. juli:
Fra Øye kirke opp gjennom Rødalen og over fjellet langs gamle Postvegen, videre langs Otrøvatnet til St. Thomas-kirken, ca. 19 km.  Sti og stølsveg. Avslutning. Returskyss til Fagernes. Overnatting ordner du selv.     
Pilegrimsstavene foran alteret i St Thomas kirke

Turleder og prest er med. Presten har enkle samlinger morgen og kveld og i kirkene. Turen er åpen for alle livssyn. Maks 30 deltakere.

Pris kr. 5.500 inkl. guiding, overnatting, god mat, bagasjefrakt og følgebil.    

Fra en deltaker: Etter å ha vært med på noen pilegrimsvandringer må jeg si at deres opplegg er det mest velorganiserte – på alle plan – som jeg har deltatt i.

Med forbehold om at det kan bli skifte av turleder eller prest på enkelte etapper.  


Tilbud for enkeltvandrere eller private smågrupper:

Hvert år går noen pilegrimer alene eller i smågrupper. Gjør det du også! Meld deg ut av hverdagen. Gjør dette til en indre og ytre vandring. Pilegrimsvegen er merket med eget symbol og skilt. Det skal være lett å finne fram. Overnattings-tilbud fra gapahuk, lavvo, fjøs og småhytter til utleiehytter, pensjonat og hotell. Oversikt sendes med 30 overnattingsmuligheter og 10 dagligvareforretninger. 
 

Pilegrim i Valdres
Guideboka Pilegrim i Valdres – På ny veg mellom gamle kirker, skrevet av Jahn Børe Jahnsen kan kjøpes i bokhandelen eller på turen til spesialpris kr. 200
 

Velkommen til pilegrimsvandring i Valdres!

 
Opplysninger og påmelding
Opplysning hos begge, og påmelding til fellesturen til daglig leder før 1. juni

Jahn Børe Jahnsen
Komiteleder
Lislengen, 2918 Ulnes
Tlf:  91 81 79 50 
Epost jbjahnsen@gmail.com 

Trond Øigarden
Daglig leder
Prestegården, 2910 Aurdal
Tlf: 95 07 75 58
Epost: trondoi@online.no


Fotografer: Jahn Børe Jahnsen, Trond Øigarden og Tormod Berger

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.