Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsfellesskapets årskavalkade
31.12.2013 15:36
Året 2013 brakte både utfordringer og gleder for Pilegrimsfellesskapet St Jakob. Den største og viktigste begivenheten var flyttingen til et nytt kontor, og at vi dermed fikk et tydeligere ansikt mot verden - sentralt i OsloÅret startet med en viss frustrasjon og usikkerhet. Pilegrimsfellesskapet St Jakobs gamle og slitte kontorlokaler i Kirkegaten skulle renoveres, og vi måtte ut. Vi startet kartlegging av muligheter for andre kontorlokaler i Oslo, og kom etter hvert over de gamle forretningslokalene i Huitfeldtsgt 11. Der hadde det ikke vært forretning på mange år, men lager for maskindeler.

Lokalene var en god del dyrere enn de gamle, men beliggenhet og adkomstmulighet viste seg å være meget bra. Vi så et klart potensial for en bedre kontakt med publikum med disse lokalene, og i slutten av februar ble kontrakten undertegnet

Det ble utført en fantastisk dugnadsjobb for å sette lokalene i stand. Mange års skitt måtte fjernes og det ble vasket og malt, en gammel mur ble slammet og nytt gulvbelegg lagt. Heldigvis kunne vi overta stoler, bord, hyller og annet kontorinventar som passet som hånd i hanske for vårt behov, så lite ble kjøpt inn.
Ellen Haugvad gjør en innsats for å klargjøre de nye lokalene

Det var også en meget krevende jobb å pakke sammen og flytte ut av de gamle kontorene. Praktisk talt alle de gamle, slitte møblene ble kastet. Eivind Luthen hadde opparbeidet en imponerende boksamling, og denne ble også flyttet og systematisert i de nye hyllene. Alt dette tok tid, og vi holdt helt stengt i et par måneder.

Den offisielle åpningen av de nye kontorene skjedde med Åpent hus og god feststemning 30 april. For sikkerhets skyld gjentok vi åpningsfesten 14 juni. Det var deilig å komme i orden i nye lokaler, selv om det tok veldig lang tid å få tilkoplet telefon og datalinje.  Men det skjedde mye mer i 2013:

Midt oppe i det store kontorprosjektet organiserte vi felles teaterbesøk, og så maratonforestillingen Bibelen på selveste valentinsdagen 14 februar. Det var en spektakulær forestilling som gjorde inntrykk! 22 av våre medlemmer deltok, og de fleste var også med på den etterfølgende middagen.

Årsmøtet forløp raskt og smertefritt. Trond Muri sa seg villig til å fortsette ett år til som styreleder, og styret fikk god støtte for disposisjoner som var gjort det siste året. Vi fikk en overraskelse da forsamlingen i første omgang ikke godtok forslaget til kontingentøkning fra 400 til 450 kr, men ville gå opp til 500! Det var klart at de økte utgiftene til de nye kontorlokalene var utslagsgivende. Vi tok en ny avstemning og landet da på 450 kr.
Trond Muri fortsetter som styreleder

Det er en utfordring å klare den økonomiske utfordringen som ligger i å drifte ”butikklokaler” i Oslo sentrum basert stort sett på medlemskontingent. Folk som besøker oss for å få hjelp og støtte får naturligvis denne hjelpen gratis, men det betyr at vi trenger et støtteapparat i bakgrunnen. Derfor er det viktig for vår forening at ikke medlemmene trekker seg ut nå som vi har hevet kontingenten til 450 kr i året.

Under årsmøtet ble det også markert etablering av en lokalforening i Vestby, og initiativtaker Truls Erik Dahl talte med stor entusiasme om arbeidet på østsiden av Oslofjorden.

Margit Gjørv forteller om Røldals-vandringenHovedprogrammet på årsmøtet, eller rettere det tilstøtende medlemsmøtet, var besøk av Margit Gjørv fra Røldal. Hun har ledet den årlige vandringen fra Seljord til Røldal i flere år, og tok oss med på denne vandringen med hjelp av mange fine bilder.

I april prøvde vi noe som vi ikke har gjort før: et åpent seminar for alle pilegrimsinteresserte, gratis og uten påmelding. Vi hadde samlet flere erfarne pilegrimer med ulik bakgrunn til å fortelle om sine erfaringer og svare på spørsmål. Vi var ca 30 deltakere og tok opp flere aktuelle temaer på dette møtet som ble holdt i den gamle ventehallen på Kjelsås stasjon.


I mai ventet årets store begivenhet: Medlemsturen til Armenia og Georgia. Det ble en skikkelig pilegrimsreise med stort innhold og mange opplevelser. Dette var ingen standard turistreise, men et skreddersydd opplegg for vår gruppe. Reiseledere var Jussi Biørn, som har armenske røtter og er lokalkjent i landet, og Eivind Luthen, som har studert armensk historie og kultur, og besøkt landet tidligere. I høst møttes deltakerne til et gjensynstreff  i Tønsberg.

Vår forening har i mer enn 10 år arbeidet med klargjøring og merking av pilegrimsveien gjennom Vestfold. I fjor fortalte vi om Holmestrand og Re, denne sommeren ble veien gjennom Sande offisielt åpnet. Dette betyr at mesteparten av pilegrimsveien fra Tønsberg til Oslo (eller skal vi si omvendt?) nå er klar. I 2013 fikk vi også beskjed om at Vestfold fylkeskommune har opprettet en arbeidsgruppe for det videre arbeidet med pilegrimsveien i dette fylket.

13 september var en stor dag, eller rettere: natt, i Oslo. Oslo kulturnatt er en årlig begivenhet med en lang rekke store og små arrangementer. I tillegg har en rekke organisasjoner og virksomheter åpent hus denne natten.

Dette passet ypperlig for oss med de nye lokalene sentralt i Oslo, og Eivind hadde laget lysløype med fakkelbokser nedover Huitfeldts gate, nesten fra Slottsparken til Pilegrimskontoret. Besøket var også meget bra, og mange fikk gode svar på hva det vil si å være pilegrim - og mye annet.     


Samme kveld startet årets grasrotseminar på Johannesgården i Brøttum. Disse seminarene er ikke arrangert av vår forening, men i år var vi sterkt inne i bildet. Vi tok opp mange temaer som er aktuelle både for folk som arrangerer vandringer eller som er deltakere.

Høstens tradisjonelle medlemsmøte ble avlyst og erstattet med to kvelder med Åpent hus i lokalene i Huitfeldts gate. Den første kvelden fortalte Trond Muri fra årets etappe av Betlehemsvandringen, og på den siste "kvelden" viste vi bilder fra Armenia-turen. Deltakerantallet var 10-15, altså passe for våre lokaler - og stemningen var meget god.

Styret i foreningen har ønsket at Pilegrimskontoret skal være mest mulig åpent på hverdagene, også de dagene hvor kontorsjef Eivind Luthen ikke er i Oslo. Vi fikk engasjert 5-6 frivillige medarbeidere til å hjelpe til med kontortjenesten, og fikk en ordning med åpent kontor nesten daglig fra mai måned, også gjennom sommeren. Dette har fungert bra, og kontoret har vært godt besøkt, også av folk som bare stakk innom. Ann-Mari Ruud (bildet) er en av de frivillige som betjener kontoret vårt.

Vi må også ta med at vi i høst fikk besøk på vårt kontor av den nytilsatte direktøren for Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim, Hans Morten Løvrød. Han og vår kontorsjef Eivind Luthen hadde et meget hyggelig og konstruktivt møte.

Pilegrimsbøker er et tema som har stått sentralt i Pilegrimsfellesskapet St Jakobs virksomhet helt fra oppstarten i 1996. Det gjelder selvsagt de mange bøkene som er skrevet av kontorsjef Eivind, men også en lang rekke andre bøker. Mange av dem er til salgs fra Pilegrimskontoret, andre kan lånes.

Jakobskontoret i Trondheim, med Bente Berg og Gunnar Hokstad, arrangerer årlige vandringer i Spania, og de har utgitt i alt seks guidebøker for noen av de mindre brukte pilegrimsveiene mot Santiago de Compostela. Vi har også prøvd å skape interesse for noen av de andre pilegrimsbøkene som er utgitt i 2013.


Den eneste engelskspråklige guideboken for pilegrimsveien fra Oslo til Nidaros, Pilgrim Road to Nidaros, kommer snart i nytt opplag, og vi samarbeider med forfatteren Alison Raju i dette prosjektet. Denne høsten har hun vandret både den østlige og vestlige veien nordover fra Oslo.

Vår norske guidebok som dekker strekningen fra Hamar til Nidaros er også under oppdatering, og det er tanken å gi ut et tillegg til guideboken før neste sesongstart.


Til slutt må vi nevne vårt medlemsblad Pilegrimen som også i år har kommet ut med fire meget innholdsrike nummer. Stoffet er hentet fra både pilegrimshistorie og aktuelle saker som berører dagens pilegrimer i Norge og utenlands.  

ToBe

Pilegrimen_2013-3.jpg - 36.81 KB
  

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.