Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Det er jul igjen!
24.12.2013 23:47
Nettredaktøren ønsker alle pilegrimsvenner en riktig god julAtter en gang samles vi om de gamle tradisjonene og det gamle budskapet. Vi pilegrimer feirer jul på ulike måter, men jeg håper at vi alle kan oppleve fred i våre sinn – samtidig som vi ønsker fred i verden, fred på jord. Det ser ut til at akkurat det ønsket fortsatt er like aktuelt.

Hvordan har ditt pilegrimsår vært? Har du hatt opplevelser som har fått betydning for deg? Har du opplevd et streif av det gode liv, noen øyeblikk eller situasjoner som du vil huske lenge? Jeg opplever ofte noen slike øyeblikk når jeg er på vandring. Ikke hele tiden, men av og til.

Jeg har tenkt litt over de gode følelsene ved pilegrimsvandringen den siste tiden, og jeg skrev en betraktning i Pilegrimen om begrepet ”lykke”. Den gode følelsen er som lyset, du gleder deg mest over lyset når du har opplevd mørket. Motpolene forsterker hverandre, og slik har i alle fall jeg opplevd de gode øyeblikkene i pilegrimstilværelsen. De er mange, og anskueliggjøres for meg med noe så enkelt som å legge meg rett ut i lyngen etter en hard økt med vonde ben og ømme skuldre.

Jeg hadde det slik flere ganger under årets vandring over Dovrefjell. Den herlige følelsen da jeg la meg rett ut på Tingvadet, etter oppstigningen langs Vårstigen sitter fortsatt i meg som et godt minne fra årets pilegrimsvandring.

Jeg vil også føye til  andre minneverdige opplevelser fra min pilegrimsvirksomhet dette året, og da tenker jeg spesielt på to pilegrimshjem. Ja, jeg kaller dem for det, overnattingssteder som tar imot pilegrimer som om de skulle tilhøre familien. Johannesgården i Brøttum, med alltid elskverdige Karen Graaten, og Fokstugu fjellstue på Dovrefjell med ekteparet Laurits og Christiane.

Jeg vet at det er mange flere herbergeverter som tar imot pilegrimer slik, men det ble først og fremst disse to stedene for meg i år.

Jeg har flere ganger skrevet om Guds Huset og tidebønnene og Angelusringingen på Fokstugu her på nettsiden. Og jeg har i flere år hatt en stående invitasjon fra Christiane om å besøke dette herlige stedet. Så fikk jeg anledning til det under sommerens vandring, og jeg opplevde fellesskapet og freden som senker seg over stedet og dem som besøker Fokstugu.

Guds Huset er en åndelig oase, et sted for stillhet og fornyelse. Et sted hvor pilegrimer kan hente kraft og fornyelse. Her leses Bibelens tekster på de språk som snakkes av dem som er til stede, og for meg var dette en sterk og god opplevelse.

Jeg vil ønske alle pilegrimsvenner en god jul, og tenker spesielt på dere som åpner døren for pilegrimer som er på vandring. 

ToBe  

Bildene viser Angelusklokken i vintervær, alteret i Guds Huset og bokhyllen med bibler på mange språk
Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.