Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimen nr 4
11.12.2013 21:39
Et nytt og friskere blad - mer innholdsrikt enn noen gang


Årets siste nummer av Pilegrimen har nå landet i min postkasse - og kanskje også i din? Hvis du altså er medlem i Pilegrimsfellesskapet St Jakob. Vi får håpe at bladet ditt ikke er blitt borte i den store mengden av julepost og reklame på denne tiden.

Vi kan glede deg med at Pilegrimen nå kommer i en ny og bedre utgave. Vi har byttet leverandør av layout-tjenester, og dermed har vi også endret mye av utformingen.Men innholdet er minst like godt som du er vant til, bladet er fortsatt på 48 sider, det er mange gode fargebilder, og det er mange dyktige bidragsytere til stoffet i dette nummeret. 

Innholdet i dette nummeret spenner meget vidt, enda mer enn det pleier. Gunnar Hokstad hjelper oss til å bli nærmere kjent med flere mindre vandringsveier i Andalucia, nærmere bestemt området syd for Cadiz, hvor den lokale Jakobs-foreningen er meget aktiv. Disse veiene knytter seg opp mot Via de la Plata som går fra Sevilla og nordover til Santiago de Compostela.

Vi kan denne gang lese mer om den portugisiske kystveien som ble omtalt i forrige nummer, og det er også med en god beskrivelse av en vandring på Via Podiensis, altså den franske delen av Camino Frances, fra le Puy frem til Roncesvalles. Det er Ingrid Marie Liodden som forteller om sine erfaringer fra en vandring på forsommeren i år.

Men det er også informasjon om flere pilegrimsveier i dette nummeret. Solveig Rutsdatter Hansen forteller om sin vandring på St Cuthberts vei, dvs fra Melrose i Skottland til pilegrimsøya Lindisfarne på Englands nordøstkyst.

Vi får også en beskrivelse av den eldste irske pilegrimsveien, The Wicklow Way, og Elisabeth-Kristin Olsen har fortalt om en vandring på Camino de San Olav fra Burgos til Covarrubias, med fine bilder. Fra de nære trakter fortelles det om jernbanetraseen i Lier som ble til en praktisk og grei pilegrimsvei.

En mer eksotoisk historie får vi fra Unni Ottosen som har vandret i Himalayas svimlende høye fjell sammen med sin søster.

Anne Kristin Aasmundtveit tar oss tilbake i historien til Ragnvald Jarl og Erling Skakke som var på pilegrimsferd, eller kanskje det heller var røvertokt, til Jordsalaborg.

Eivind Luthen nøyer seg med noen små betraktninger denne gang; bl a om havets pilegrimer, fenomenet pilegrimslaks og pilegrimssatsing på Selja.

Willie Jarl Nilsen er overlege i psykiatri og delvis uføretrygdet. Han har skrevet en meget tankevekkende artikkel om hvordan det oppleves å endre radikalt livssituasjonen fra et aktivt og intenst arbeidsliv til et liv som pensjonist eller trygdet. Og videre får vi lese om hva det betydde for han å legge ut på pilegrimsveiene. Han har også noen interessante betraktninger om pilegrimsveien som en terapeutisk vei, et tema som vi også har berørt flere ganger tidligere i bladet vårt.

Vi har også med to kortere artikler om arkitektur relatert til pilegrimsvandring, Trond Muri forteller fra årets etappe av sin Betlehems-vandring, vi informerer om at den nye salmeboken inneholder egne pilegrimsliturgier, vi forteller fra en spansk aften på Hamar, om planleggingen av et pilegrimsseminar i Lier på St Hallvards dag 15 mai, om kulturprisen fra Nøtterøy som skal brukes til pilegrimsvei, og om flere vandringsmuligheter i 2014.

Styreleder Trond Muri har også denne gang en pilegrimsrefleksjon, og naturligvis forteller vi om den planlagte pilegrimsreisen til Cuba i januar.

Vi har dessuten fått et intervju med Hans Morten Løvrød, den nye pilegrimsdirektøren i Trondheim,

og vi presenterer den ”ekte pilegrim”, 62-åringen Ole Gjerdrum som stadig er på vandring, og som lager vidunderlige små kunstverk i sine dagbøker fra vandringene.

Det var vel alt? 
Nei, en ting gjenstår:
Vår daglige leder stiller et viktig spørsmål: Blir du med oss videre? Han minner om at vår forening er helt avhengig av medlemmenes støtte. Vi har valgt å satse på et pilegrimskontor som skal være en oase og et samlingspunkt for pilegrimer og andre nysgjerrige sentralt i Oslo. Pilegrimsfellesskapet St Jakob har også et klart syn på at vi skal utgi et medlemsblad med høy kvalitet og relevans for pilegrimsvirksomheten.

Dette koster penger! Siste årsmøte vedtok at medlemskontingenten skal økes til 450 kr fra år 2014. Vi håper at du som er medlem vil betale din kontingent med glede, og at flere ser betydningen av å støtte vårt arbeid.

ToBe   


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.