Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vi starter året 2014 med en skikkelig langtur
19.11.2013 11:54
Turen går til Cuba 15-27 januar Vil du oppleve verdens eneste retro-nasjon før den fanges av det 21 århundre?

Vil du bli med til en verden du ikke trodde lenger eksisterte?

Pilegrimsfellesskapet St Jakob inviterer deg til en unik reise til Cuba 15 – 27 januar 2014.

Cuba er historie og arkitektur, lukter og salsa, fattigdom og erotikk, religion og sosialisme, Fidel og Che, Jose Marti og Flickan i Havanna. Denne vidunderlige øya er det umulig å bli klok på, og ingen steder er forfallet vakrere. Cubanerne har alle livets ytterpunkter i seg på en og samme tid.

Klisjeer som sigarrøykende bestemødre, amerikanske biler fra 1950-tallet og en beskjegget Castro hører med – naturligvis. Men også afrikanske guder, overtro og spiritisme – og Karibias største pilegrimsmål.


Turopplegg med fotokurs
Cuba byr på sterke visuelle inntrykk! Landskapet imponerer, dagliglivet er bokstavelig talt fargerikt og de gjestfrie cubanerne har liv og rytmer som trygt kan sies å være annerledes enn våre egne. Vi reiser langsomt, lærer å se, lærer å fange øyeblikket, lager bilder som gir en god "etterreise".

Med på turen har vi Torkil Færø og Tone Elin Solholm. De vil holde fotokurs underveis. Du trenger ingen forkunnskaper innen fotografi – dette passer for alle! I tillegg til å være fotograf er Torkil også lege og dokumentarfilmskaper.
Han snakker flytende spansk og er kjent for sine NRK-filmer om pilegrimsveien til Santiago og Trondheim. Torkil har tidligere holdt fotokurs i Frankrike, Marokko og på Svalbard. Tone jobber som fotograf og grafisk designer. Hennes forkjærlighet for fotobøker har gjort at flere fotografer har valgt nettopp henne til å designe bøkene sine. Både Torkil og Tone har hatt separatutstilling og deltatt på flere gruppeutstillinger i inn- og utland. De har gitt ut egne fotobøker – og den siste «Song of Seikilos» var et samarbeidsprosjekt mellom de to.

Torkil og Tone ble bergtatt av Cuba i 1999. De gleder seg til gjensynet! De vil lære deg hvordan fotografering er middel til å være intenst tilstede og observant i øyeblikket. Kameraet er en døråpner både til stedet og innbyggerne, men også til oss selv.

For vi møter oss selv i døren; hvor er vi, hva vil vi, hvem er jeg som tar slike bilder?

For å fotografere godt er du nødt til å ha et oppmerksomt nærvær og bruke sansene dine. Ved å bruke dine egne følelser, erfaringer og indre landskap kan du sette ditt personlige preg på bildene. Selv om de mer opplagte «turistbildene» helt sikkert blir tatt, skal vi motiveres til å trenge litt videre inn i fotografiets verden.


Rent praktisk vil (det frivillige) fotokurset bestå av kurskvelder annenhver dag som innledes med et 45 minutters foredrag om fotografi. Etterpå gjør vi en gjennomgang av kursdeltagernes bilder. De fleste som har vært på kurs før vil være enig i at det er under gjennomgangene de har lært aller mest! Atmosfæren vil være løs og ledig – alle har noe å lære av hverandres bilder. Ta med laptop og minnepinne.
Hovedfokuset med kurset er å bli bedre til å vurdere egne bilder, samt å finne frem til hver enkelt deltakers personlige uttrykk.        

Reiseruten
Vi kjører egen buss. Det betyr flere stopp og avstikkere, noe som gir mulighet til å se et Cuba utenfor allfarvei. Underveis vil vi bo i private hjem, bortsett fra på Trinidad der vi bor på et hotell ved stranden. Så du vil få et innblikk i Cubas dagligliv som du ikke får ved en vanlig hotellferie. Stedene vi besøker er Havanna, Ancon, Trinidad, Camaguey, Bayamo og Santiago de Cuba.


Havanna - verdens vakreste by?
1800-talls-bygningene er som frosset i tid, slitne og med patina. Det hersker liten tvil om at gamle Havanna engang har vært en av verdens vakreste byer. Arkitektoniske juveler varierer fra overdådig barokk til art-deco. Det sies at bare gamlebyen inneholder over 900 verneverdige bygninger!

Vi vandrer gjennom trange pittoreske gater og vakre plazaer, passerer prektige bygg og slitne bolighus. I Teatro Tacon hører vi (medbrakte) toner av Ole Bulls berømte komposisjon "Recuerdos de Habana", mens El Túnel serverer hissige afrocubanske rytmer.

I Havanna finnes mange referanser til Santiago de Compostela. Fasaden på den prangende jernbanestasjonen er smykket med kamskjell. På et av byens torv står et cruzeiro, et steinkors med motiv av St. Jakob. Det er en gave fra regjerningen i Galicia. Gatenavn som Santiago og Compostela er vanlige.

Havanna er myldrende liv overalt, skjønnhet og fattigdom side om side. Vi titter innom små butikker, verksteder, museer – og dørene står åpne til cubanernes egne små leiligheter. Her sitter folk på dørterskelen og følger med på livet i gata. Og overalt, den sensuelle musikken; boleros, salsa og reggae.

Turistene skåler med Hemingways spøkelse på Bodeguita del Medio. På andre siden av byen gransker vi utrangerte atomraketter. De er minner fra det farligste øyeblikket i historien, da vår klode var nærmere 3. verdenskrig enn noensinne.

25 kilometer utenfor Havanna ligger kirken El Rincon, nær den vesle Santiago de Las Vegas. Dette er et viktig helligsted, og hit strømmer mange syke pilegrimer i håp om at St Lazarus skal gjøre dem friske. I virkeligheten fremstår dette som en afro-cubansk Santeria-kult der guden Babalu-Aye til forveksling minner om St Lazarus.

For Hemingway Cuba was a place to relax (the waters off Cojimar where he docked his fishing boat the Pilar) and a place to write.
Hemingway

Fiskelandsbyen Cojimar utenfor Havanna byr på litterært møte med "Den gamle mannen og havet". Senere skal vi besøke Finca Vigia, Hemingways hjem som ligger på en åsrygg over byen. Etter Havanna reiser vi til et strandhotell ved Ancon, ikke langt fra Trinidad. Her venter badelivet, vaiende palmer og turkis hav!


Trinidad og Camaguey
I fargerike Trinidad har tiden stått stille siden 1800-tallet. Vi spaserer på brostensbelagte gater mellom husene hvor vinduene kun består av gitter med smijern og treverk. Trinidad oppleves som et spill levende museum, og møtet med hestevognene gir følelsen av å befinne seg i en annen tid.

Du får anledning til å handle flotte håndarbeider, malerier og andre minner fra Cuba.

Vi har også en utflukt med damplokomotiv til en av de store plantasjene. Og om kvelden får de lokale danseløvene blodet til å bruse!


Camaguey er kjent for sine "tinajones". Det er store røde leirkrukker som kom fra Europa med olje og vin, men som siden ble brukt til å samle inn regnvann. Det bemerkelsesverdige med Camaguey er byens gatenett. Det er bl.a. mange blindgater som hadde som formål å forvirre og fange pirater som ville plyndre byen!

 Byen har et spennende historisk sentrum med vakre, pastellfargede bygninger fra kolonitiden. Gamlebyen er vernet av UNESCO.


Bayamo
Ferden går videre til Bayamo som er vennskapsby til Fredrikstad, og vi kan regne med en flott mottakelse der. Den store landsbyen har lav bebyggelse, vakre hus og gater, og livet pulserer roligere her. I Bayamo bor en av Cubas store kunstnere, nemlig maleren Alexis Pantoja. Kanskje får vi tid til et besøk i hans atelier.

Vi tar en vandretur i byen, og besøker Cespedes-museet. I Casa de Cultura opplever vi sang, musikk og dans.Santiago de Cuba og pilegrimsmålet Cobre

Vårt neste stoppsted er Santiago de Cuba, også kalt "Revolusjonsbyen". Dette er den mest karibiske delen av Cuba. Det var her slavene ble ført i land, og dermed ble religionene, musikkarven, mytene og ritualene smeltet sammen. Santiago de Cuba er tilbakelent, levende, autentisk, vibrerende. Her dyrker de ikke bare sin musikk, men også sine politiske helter. Det vil vi se ved æreskirkegården Santa Ifigenia. Gardistenes seremonielle vaktskifte er nærmest et skuespill.
I denne byen startet Castro revolusjonen mot det hatede Batistaregimet. De angrep Cubas nest største bastion, Moncada, den 26. juli 1953. Selv om overfallet mislyktes, ledet opprørsforsøket til "26. juli-bevegelsen". En bevegelse som førte til diktatorens fall i januar 1959.

I dag er Moncadagarnisonen et museum tilegnet Cubas revolusjonære historie.

Det er ikke til å unngå at man gripes av den dramatiske stemningen når man ser kulehullene i garnisonens murer og vegger. Vi tar også en spasertur i Santiago sentrum og den livlige Céspedes-parken. Parken er oppkalt etter plantasjeeieren Carlos Manuel de Céspedes, som ga slavene sine friheten tilbake i kampen for Cubas frigjøring fra Spania.

Vi håper også på muligheten til å besøke Santa Clara. Dette stedet er et samlende symbol på revolusjonen, og her finner vi det store monumentet over Che Guevara, med sin helgendyrkelse og relikviekult.

Hemingways berømte roman om “Den gamle mannen og havet” fører oss til katedralen i Cobre, en times kjøring utenfor Santiago. Her finnes knapt turister, men mange cubanere reiser hit.

Katedralen i Cobre er nemlig Karibias største pilegrimsmål! Også her møter vi et annerledes Cuba enn det reiselivsmagasinene kjenner. Dette er eneste sted på Cuba hvor politiske mishagsytringer blir tålt 


Hør og se mer fra Cuba:
Buena Vista Social Club er en verdenskjent seniorgruppe som presterer herlig musikk. Du finner mye av dem på youtube, f eks denne videoen med flotte bilder fra Cuba Arrangør og pris
Denne kulturhistoriske fotoreisen vil bli arrangert i samarbeid med velrenommerte Svane Reiser, som har lang erfaring med Cubareiser.

Vi har med oss erfarne lokalguider som snakker engelsk. I tillegg har Eivind Luthen god kunnskap om Cuba fra egne besøk. Som nevnt snakker Torkil Færø også flytende spansk.

Pilegrimsfellesskapet St Jakobs medlemsreiser er ettertraktet og blir fort fullbooket. Vi setter et tak på femten personer.

Pris for turen er kr 23. 900. Dette dekker flyreisen fra/til Oslo, all overnatting med frokoster, bussreiser, innganger og tips. Middager kommer i tillegg, men maten er billig.Velkommen til en eventyrlig reise!


   Map of Cuba


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.