Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimen nr 3
05.10.2013 23:37
Høstens nummer av vårt pilegrimsblad skal nå være mottatt, og forhåpentligvis lest av alle medlemmene

Som vanlig har vi fått mange eksemplarer i retur, noe som tyder på et forbedringspotensial hos enkelte medlemmer når det gjelder å melde inn adresseendring. Hvis du vet at du har betalt din kontingent, men savner bladet bør du kontakte Pilegrimskontoret. Adresseendringer kan også sendes direkte til Lisbeth Stigen: lisbeth.stigen@gmail.com.

Bladet er fortsatt på 48 sider i farger, og innholdet er like variert som det pleier å være.

Denne gang får vi presentert flere pilegrimsmål og pilegrimsveier som de fleste av oss sikkert ikke er kjent med. Irland er på agendaen denne gang sammen mindre kjente vandringsveier til Santiago de Compostela, som veien fra Porto i Portugal og en av tilførselsveiene til Via de la Plata som går gjennom Spania fra syd til nord.

Portoveien.jpg - 32.32 KB
.

Sognepresten_i_Triacastela.jpg - 25.75 KBBente Berg skriver mer generelt om vandringer i Spania, og slår et slag for vandring i Asturias, med vakre Covadonga som mål. I dette nummeret har hun også med den tredje artikkelen om spansk mat, og en personlig beretning om hvordan hun flere ganger har opplevd et spesielt åpent og raust gudstjenestefellesskap i kirken i Triacastela

Inger Lill Lauvnes har gått caminoen fra Burgos til Santiago sammen med sønnen sin, Julian, og forteller om utfordringer, gleder og gode møter underveis. Hun forteller også om togkatastrofen på Jakobsdagen, om hvordan hun opplevde pilegrimsbyen og møtet med pilegrimer og andre etter denne forferdelige hendelsen. Hun påpeker også det uholdbare med at pilegrimer som faktisk vandrer har et problem med å få overnatting de ti siste milene frem til Santiago fordi turistpilegrimene som reiser med bil og buss legger beslag på plassene og på mange måter ødelegger for pilegrimene. Hun forstår godt at mange velger de mindre brukte caminoene.

Ellers har den erfarne valdresvandreren Jahn Børe Jahnsen prøvd seg på de ti siste milene av Olavsveien til Nidaros, etter at han har skaffet seg vandrererfaring fra caminoen, fra Selja og fra Røldal. Vi får også en historie om premonstratenserordenen i Tønsberg, om det å være lykkelig som pilegrim og om gleden ved å nå et mål, om åpning av pilegrimsveien gjennom Sande, om den planlagte pilegrimsreisen til Cuba i januar og om vandring til Verdens ende – Finis Terre. Vandring.jpg - 11.14 KB

Vi kan dessuten lese Lars Verkets omtalen av den nye boken til Harald Olsen om Havets pilegrimer og den islandske pilegrimsfilmen Drømmen om veien.

Var det alt? Nei, vi må også ta med en interessant historie fra vikingtiden, skrevet av Vigdis L'Orsa. Minst tre ganger herjet vikingene hardt og brutalt i Galicia, og kom helt til O Cebreiro. Det startet en gang rundt år 850, og siste plyndringsraid varte i 30 år, fra 1008 til 1038! Hvert år holder spanjolene i byen Catoria en stor vikingfestival hvor man minnes alt blodet som fløt her for 1000 år siden.

Pilegrimen_2013-3.jpg - 36.81 KB

Hvis du ønsker å følge med på hva som skjer i pilegrimsverdenen gjennom vårt medlemsblad, eller du vil støtte den viktige informasjonsvirksomheten som vi driver, ikke minst fra Pilegrimskontoret i Oslo, er du velkommen som medlem i Pilegrimsfellesskapet St Jakob.

Ta kontakt med Pilegrimskontoret! Bruk gjerne e-post pilegrim@pilegrim.no eller telefon 22 33 03 11.

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.