Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Ny engelskguide underveis
31.07.2013 23:10
Alison Raju skriver guidebøker for pilegrimer, og var den første som beskrev pilegrimsveien til Nidaros. Nå er det tid for en oppdatering


En godt voksen dame er nå på vei opp Gudbrands-dalen. Hun er observert med både mavesekk og ryggsekk der hun beveger seg forsiktig i det norske landskapet. Når man ikke ser sine egne føtter må man trå varsomt! Hun går sakte og noterer ned alle detaljer underveis. Hver dag tilbakelegger hun 18 – 20 km, og sitter hver kveld med sin pc og renskriver dagens notater. 

Alison Raju forteller at det er mye endringer av pilegrimsveien siden hennes forrige bok ble skrevet her, og at alle endringer må med. Det er også langt flere overnattingssteder, og hun setter pris på at mange av dem holder lav pris.

Hun er litt overrasket over at været så langt i Norge har vært særdeles varmt. Hittil har hun dratt på det varme tøyet sitt i sekkene.   

Alison har altså vært i Norge før, akkurat som hun også har besøkt mange andre land. Hun ga ut en meget god guidebok for pilegrimsveiene mellom Oslo og Nidaros allerede i 2002. Boken viste seg som et meget godt eksempel på hvordan en guidebok skal være; detaljert beskrivelse av ruten med avstander, kart, overnattingssteder og de viktigste severdigheter underveis. Ingen utenomsnakk, hendig format og solid innbinding.

Den var til uvurderlig hjelp for meg under min første vandring til Nidaros for ti år siden, og ble en verdifull følgesvenn. Boken ble tatt frem utallige ganger underveis for sjekk av rett vei nordover. Da jeg et par måneder senere startet arbeidet med en norsk guidebok sammen med Eivind Luthen var Alisons bok et klart forbilde. 


Den engelske guideboken hadde også et kapittel om norske forhold og beskrivelse av en del norske ord og uttrykk. Dette bidro litt til kveldsunderholdningen for en norsk pilegrim den gang. Alison sier selv at hun har lært seg mer norsk nå, og at hun lærer stadig mer av å vandre alene i Norge. Selv har hun ikke møtt mange andre pilegrimer, og de fleste av dem er tyske. Og tyskerne har sin egen Nidaros-guide på tysk, skrevet av pilegrimsprest Bernd Lohse i Hamburg.  

Cicerone Guide: Via Francigena - Pilgrim trail Canterbury to RomeCover of The Way of St James - FranceCover of The Way of St James - Spain  Via Plata Guidebook.bmp

Pilgrim Guide To Spain: 2 Camino Mozarabe or Via de la Plata, A Seville to Santiago

Få har skrevet flere guidebøker for pilegrimer enn Alison Raju. Hun har bl.a. beskrevet ruten fra Le Puy til Santiago de Compostela, fra Canterbury til Roma, ruten fra Sevilla og andre ruter i Spania. Etter ankomsten til Trondheim drar hun tilbake til Oslo for å starte på den vestlige pilegrimsveien over Ringerike. Den skal også beskrives i hennes guidebok.

Alison Raju har fått økonomisk støtte formidlet gjennom Pilegrimskontor. Nå ønsker vi henne alt godt på veien nordover, og gleder oss til en ny guidebok på engelsk. Den første norske boken til Alison Raju er forlengst utsolgt, og mange har etterlyst en ny utgave.

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.