Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. april 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Velkommen til vandring
fra Sandefjord
til Helgeroa
11-12 mai


Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Troen sitter i beina
30.07.2013 12:57
Anne Kristin Aasmundtveit utga en pilegrimsbok i våres. I juni ble hun lørdagsintervjuet i Vårt Land

I boken hennes: Alle mine veier – en pilegrims vandring gir Anne Kristin Aasmundtveit en bred, men tydelig definisjon av hva det vil si å være pilegrim. Hun knytter dette til egne opplevelser og egne tanker. Og dessuten: Boken gir leseren lyst til å gå, til å ta del i noen av de samme opplevelsene, og ikke minst: Møte sine egne opplevelser.

I intervjuet, som er gjennomført med journalist Alf van der Hagen, belyses sentrale temaer som Guds nærvær og gudsopplevelsen i naturen, om vandring som terapi, og om hva det innebærer å være en gjest på et sted man besøker. Hun sier om troen at den ble enklere, ”En del av hele meg. Jeg merket at kroppen min også har en tro. Jeg kjente smaken av den fysiske åndeligheten.”
Forestillingen om at en pilegrim får god tid til meditasjon stemmer slett ikke, og i alle fall stemte det ikke for henne. Hun realiserte fort og hardt at det å være pilegrim består i å forholde seg til de essensielle faktorene: spise, drikke og sove. Det er grunnrytmen for alle pilegrimer.

Badevann.jpg - 28.64 KBAnne Kristin snakker om forskjellen på å være turist og pilegrim, og refererer til den svenske forfatteren Owe Wikström: Turisten søker stadig nye opplevelser, sterkere følelser. Man trekkes utover, som i en slags sentrifugalkraft. Pilegrimen, derimot søker ikke seg selv, men noe utenfor. Man trekkes innover, mot det sentrale. Hun har opplevd dette selv, og siterer presten som sier at han under sin pilegrimsvandring aldri hadde tenkt så lite på Gud, og samtidig vært så nær Gud.     


Hun forteller i boken sin om pilegrimsvandring til mange ulike mål, og bekrefter i intervjuet at møtet med Santiago de Compostela var en skuffelse. Etter mange fine opplevelser langs pilegrimsveien i Frankrike og Spania var det en nedtur å møte ”katedralfromheten”, som hun kaller det. Santiago er kommersiell og full av plast-souvenirer.Butafumeiro - røkelseskaret i katedralen, Santiago

Hun har klare tanker om utviklingen innen pilegrimsvirksomheten også her i landet, og gir et spark til Trond Giske og hans iver etter å få til en pilegrimsturisme i Norge. Den tidligere kulturministeren var helt ”på bærtur” og manglet fullstendig kontakt med det virkelige pilegrimslivet.

Av alle pilegrimsmål holder Anne Kristin Aasmundtveit en knapp på Lindisfarne, et keltisk kloster fra 600-tallet som ligger på en øy på nordøstkysten av England. Vandringen dit, og ikke minst oppholdet på denne øya gir en opplevelse av noe som er spesielt beåndet, dette gir et vindu mot evigheten.

Nidaros som pilegrimsmål er et ønske hos Anne Kristin, men hun har ennå ikke gått den mest kjente av våre nasjonale pilegrimsveier. Men hun vet at veien til Nidaros er tøff, når det gjelder landskapet, men også når det gjelder problemet med manglende overnattingssteder med overkommelige priser. Samtidig som man som pilegrim bør satse på å klare seg med lite underveis.

Pilegrimsvandring er ikke en sammenhengende rekke av idyll og fred og gode opplevelser. Vi er ikke bare laget for å spise snop, som Anne Kristin uttrykker det. Hun sier i intervjuet at hun savnet blod, svette og tårer i de eksisterende bøkene. Hun ville gi en helhet, og det har hun klart. Dette har kanskje noe med lykke å gjøre, og hun mener å ha fått et glimt av hva det er. Lindisfarne-2.jpg - 150.33 KB
Hun avslutter intervjuet med en klar beskjed: ”Pilegrimsvandring er å komme seg ut å gå. Våge den fysiske utfordringen. La kroppen be i stedet for munnen! Prøve kreftene! Se om du har det som skal til. Kjenne på egne grenser, og ikke gi seg over til mismotet om knærne svikter eller ryggen ikke vil mer.”

Slik kan det sies, og helt til sist kommer utfordringen fra Anne Kristin Aasmundtveit: Ut å gå!

Her har vi omtalt boken Alle mine veier – en pilegrims vandring


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.