Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Ære være Norwegians nye rute til Bilbao!
06.07.2013 00:33
Ellen Haugvad kom nylig tilbake etter en vellykket pilegrimsvandring alene i Nord-Spania. Hun startet med å fly til Bilbao, noe hun også anbefaler for andre pilegrimer

  
Bilbao er et veldig greit utgangspunkt for å legge ut på vandring til Santiago. Med kun håndbagasje (sekk på under 10 kg) er det lett å gå direkte til "go to gate". Siden dette var første flyet til Bilbao ble flyet hilst velkommen med en skikkelig dusj fra Bilbao airports brannbil. Tilfeldigheter ville at det var sju norske pilegrimer som skulle til Pamplona. Flybussen gikk direkte til busstasjonen hvor det var greit å kjøpe billett videre, ca. 14 Euro for to timers busstur. Fra Pamplona tok vi taxi til Roncevalles, som var mitt startsted. Det kostet 63 Euro - ingen upris når beløpet deles på flere.

           Start fra Puente la Reina en regnværsdag

Standarden på alberguene er gjennomgående bra, med gode madrasser i køyesenger, engangstrekk til madrass og pute.  5 - 10 Euro pr. natt. Toalett og dusjforhold er ok. Alberget i Roncevalles var enten nytt eller totalrenovert.  Veldig flott. Det var også flere private små overnattingssteder, og prisen her var ca 12 Euro.  Eneste stedet før Burgos som var slitent, var San Juan de Ortega, men det er greit å stoppe her når sola skinner fra klar himmel.

Merkingen er god hele veien.  Det var også satt opp to meter høye stolper som viste restdistanse til Santiago - godt synlige for pilegrimen. For de som ikke ønsker å bære ryggsekk, så finnes en ordning på albergene der man kunne legge sju euro i en konvolutt og merke hvilket herberge sekken skal til.  Enkelte benyttet seg av denne ordningen.

Pilegrimene utgjorde en god flerkulturell samling som ristes sammen på albergene. De som ønsker det, lager felles måltider.  Ellers får man kjøpt pilegrimsmeny på nærliggende barer for 10 Euro. Måltidene består av 3 alternative forretter, hovedretter og desserter (inkl. vann og vin). 

(Bildet viser Ellen (th) sammen med Brynhild Lundås, en norsk kvinne som hun traff nå og da på vei til Burgos)

Ellers holder det å kjøpe en halvannenliters flaske med vann en gang. Så kan man fylle den der det er drikkevannsspring, og det er hyppig (obs: ”Agua no potable” betyr ikke drikkevann). Barene langs caminoen var dessuten gode å ha for kaffe og bocadillos med ost og skinke.

Når det gjelder skotøy foretrekker jeg godt inngåtte fjellstøvler, og har dermed unngått blemmer som kan være et problem for noen. Gamasjer for å forhindre vann ned i støvlene kan være bra, men to regndager gir uansett gjennomvåte støvler tross omhyggelig impregnering.  Greit å ha med et par ekstra såler og sokker.  Å skifte til crox om kvelden fungerer godt (lette å ha i sekken). Siden man vasker underveis er det ikke nødvendig med mange klesskift.

Caminovandring gir en egen harmoni. Jeg kjenner ikke til andre steder der man kan gå i ukevis og bare møte vennlighet, velvilje og omsorg for hverandre.  Man vandrer i sitt eget tempo, finner sin egen rytme.  Man møtes igjen ved ujevne mellomrom og det blir mange hyggelige gjensyn.  Kontakter opprettes og vennskap varer.

Man er i en "her og nå tilstand" der de primære behovene for mat og drikke, søvn og hvile er gjensidig avhengige av hverandre. Spanjolene opplever jeg som et hyggelig og vennlig folkeferd som ønsker pilegrimen ”buen camino” og er rede til å veilede om det skulle trenges.  Som medpilegrimer er de hjelpsomheten selv, høflige og hyggelige og interesserte.

   Morgenstemning kl 6

Jeg fulgte en ny rute inn til Burgos. Da fikk jeg elven på høyre side og slapp dermed timevis med gange i trafikken på fortau. Jeg hadde lyst til å fortsette videre forbi Burgos, men ferien er oppbrukt.

Ellen Haugvad


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.