Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Drømmen om veien
04.07.2013 21:26
Det er laget mange caminofilmer. Nylig fikk vi kjennskap til en islandsk film som er meget god, og som anbefales på det varmeste


  

Drømmen om veien, del 1: Preludium er en lun, reflekterende og ærlig film, og den gir et sjeldent overbevisende bilde av pilegrimens vandring langs veien til Santiago de Compostela. Her er både dybde og nærhet. "Drømmen om veien" er en av de beste filmene jeg noensinne har sett om dette temaet. Den anbefales på det varmeste. Filmen er regissert av Erlendur Sveinsson, og produsert på Island i 2012.

Thor Vilhjálmsson (1925-2011) gjennomførte en pilegrimsvandring til Santiago de Compostela i 2005. En førti år gammel drøm gikk dermed i oppfyllelse for dikteren som regnes som Islands mest anerkjente etter Halldór Laxness. Thor Vilhjálmssons forfatterskap skaffet ham mange priser, blant annet Nordisk råds litteraturpris. Et filmteam fulgte islendingens 800 km lange vandring fra Saint Jean Pied de Port til Santiago.

Thor Vilhjálmsson er nysgjerrig på caminoen (veien), hva vil den gjøre med ham? Hva slags møter vil han få med andre pilegrimer? Samtidig opplever han caminoen gjennom sine egne bøker, sitt eget forfatterskap. Veien får også liv sett gjennom tekster hentet fra den islandske sagalitteraturen.

Men Thor Vilhjálmsson er ingen selvsentrert øyboer, han behersker engelsk, italiensk, spansk og fransk. Han er derfor trygt forankret til europeisk kultur, hans pilegrimvandring er også en dannelsesreise. I møte med italienske pilegrimer diskuteres både Dante og Snorre Sturlason.

Filmen kommer tett inn på pilegrimen, på mennesket Thor Vilhjálmsson, men uten å bli privat. Pilegrimen liker å ta det med ro om morgenen, han er gammel mann, har rundet 80 år - trenger ikke å haste avsted. Reisen er blitt et mål i seg selv. Dermed får han ikke alltid plass på herbergene, må ofte ty til hotell. Men Thor Vilhjálmsson får med seg de nære tingene, de små møtene langs caminoen. Det blir en vandring med hvilepuls. Samtidig føler han en tilstedeværelse med dem som vandret på caminoen før ham gjennom århundrene.

Gjennom parallellklipping skapes det inntrykk av to forskjellige samtidige handlingsforløp. Pilegrimens vandring i Spania veksler med scener fra Island, vi ser ryggsekken som pakkes altfor tung, vi får et glimt av vandringer i snølandskaper. Hans komponistvenn Atli Heimir Sveinsson sitter ved pianoet hjemme, og sender han vennlige toner gjennom eteren. Ofte ledsages filmen av fortellerstemmen som stundom stiller seg spørrende til pilegrimens handlinger.

    

Naturligvis er "Drømmen om veien" mye preget av det lyriske, skiftende landskapet og kirkene med sin rike gotiske utsmykning. Men her er også plass til trivielle samtaler ved kafébordet. Fjernsynet står alltid på i spanske restauranter. Star Wars-filmen flimrer over skjermen og gir assosiasjoner til Jakob Matamoros stjernekrig med sarasenere. Det reflekteres titt og ofte, det hører med til pilegrimens indre reise, hans reise til selvet. Siestaen byr på utfordringer. Da er solen på sitt sterkeste, da er pilegrimen mest tørst, mest slitsom, mest ensom. Å drikke fra en kald kilde er som å gjøre sjelen utørst.

Musikken er også verdt å nevne - den pendler mellom det sakrale og det profane - får frem vare stemninger i filmens usynlige dimensjon, blir til et bakteppe på noe du ikke ser på lerretet. Verdt å nevne er at Thor Vilhjálmssons forfatterskap ofte er preget av eksistensiell ensomhet, sjelens dybde. De samme horisontene søkes også av pilegrimen. Men kanskje er det bedre å erstatte "ensom" med "solitude", dvs. følelsen av ro, der en kan være for seg selv i et slags lønnkammer? Det gir pilegrimen pusterom, en mulighet for ettertanke. Et viktig mål for vandringen er også å helbrede seg selv, en form for psykoterapi kanskje?

Filmen kan skaffes gjennom Pilegrimskontoret. Her har vi også et eksemplar for dem som måtte ønske å ta en titt.

Eivind Luthen
Pilegrimskontoret


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.