Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Fjellstueprestene på Fokstugu
02.07.2013 12:24
Også denne sommeren er det prester tilstede på Fokstugu på Dovrefjell under hele pilegrimssesongen. De leder den daglige tidebønnen i Guds Huset, og er ellers tilgjengelig for pilegrimer og andre farende folk

Fokstugu fjellstues historiske røtter er nært sammenvevd med pilegrimsvandringens begynnelse i Norge. Det var kong Øystein Magnusson som rundt 1120 iverksatte byggingen av sælehus, for å gi de første pilegrimene som var på vei til hellige Olavs grav i Nidaros, en sjanse til å komme levende over Dovrefjell. Overlevelse har siden da vært nøkkelordet for Fokstugus eksistens, akkurat som ansvaret for å ta imot og hjelpe ferdafolk og vandrere. Fjellstua var skysstasjon fram til 1930-tallet.

I dag er sauehold hovednæringen på Fokstugu. Med sin beliggenhet på 1000 m.o.h. midt i Dovres nasjonalparker, er gården Norges høgstliggende helårs jordbruk. Eier Laurits Fokstugu er den ellevte generasjon på gården, og han har sammen med sin kone Christiane de senere årene igjen åpnet opp Fokstugus historiske Fjellstue for pilegrimer og vandrere på vei over Dovrefjell. Ornitologer som besøker det avgrensede Fokstumyra naturreservat, samt gjester som søker stillhet på retreat, er også en del av Fokstugu fjellstues voksende krets av stamgjester.Gjestene bor i Fjellstua fra 1880-tallet. Dette huset er bevart slik det opprinnelig var, og innredet med møbler fra generasjoner av fjellstuedrift. Huset består av individuelt innredde soverom med høy kvalitet på sengene og med håndvask på rommet, delt dusj/wc, samt felles velutstyrt kjøkken, spisestue og romslig stue med peis.

På forsommeren 2010 ble kapellet Guds Huset meget høytidelig innviet. Da hadde den gamle, restaurerte stabbursklokken allerede vært i bruk en tid, og sendt sin vakre klang utover fjellet, nå som kirkeklokke. Vertskapet kaller det for angelusringing, et tegn på at det er tid for å søke roen og freden, enten man oppsøker Guds Huset eller er ute i fjellheimen.

Guds Huset er åpent for alle hver dag. Hele sommeren holdes pilegrimsvandringens tradisjonelle tidebønner her, med prester som bor på stedet en uke av gangen. Hele vandringssesongen er dekket, fra 10 juni og frem til 1 sept.  

Tidebønnene følger ordningen for de økumeniske tidebønner som har vært bruket i Nidarosdomen i mange år, utarbeidet av teolog Margot Abildsnes og førsteamanuensis Irene Bergheim. Messen blir en forenklet gudstjeneste med nattverd etter en liturgi som er spesielt sammensatt for bruk i Guds Huset av biskop Finn Wagle.
 
Andaktslivet følger denne daglige rytmen:
08.00  Laudes
20.30  Completorium

Angelus-ringingen sker hver dag kl 8, kl 12 og kl 18.

 
Her kan du lese mer om Fokstugu.
Hvis du vil lese historien om kapellet og Angelusklokken kan du se her
Og her har vi lagt ut en omtale av innvielsen i 2010

 
Fjellstueprestene 2013 

Uke 27 (1 - 7 juli): Rolf Martin Synnes
Rolf Martin Synnes har lang erfaring som prest og sjelesørger. Han var pilegrimsprest i Nidaros fra 2003 til 2008, og opplevde at lange vandringer gir mulighet for positiv livsforandring. Rolf Synnes er i dag sokneprest i Lindesnes


Uke 28 (8 - 14 juli): Bjarte Leer-Salvesen
Bjarte Leer- Salvesen har vært fungerende sokneprest i Dovre, og ser på Guds Huset som et særdeles viktig kristent, meditativt og økumenisk helligrom hivs betydning strekker seg langt utover vår bygd. Guds Huset har inspirert ham som troende og søkende menneske. Bjarte er 34 år og har disputert på et praktisk-teologisk arbeid om prestens forkynnelse ved gravferd.


 

Uke 29 (15 juli - 21 juli): Biskop emeritus Ole D. Hagesæther 
Ole D. Hagesæther (f. 1941) var biskop i Bjørgvin fra 1994 til 2008. Han har vært sykehusprest, menighetsprest og prost. I seks år var han fakultetslektor ved Menighets-fakultetet, der han underviste i sjelesorg og prekenlære. Han er også en sentral person i arbeidet med pilegrimsveien til Røldal og prosjektet med det nye pilegrimssenteret der. 
 

Uke 30 (22 - 28 juli): Trond Hem Stenersen
Trond Hem Stenersen arbeider med pilegrims-vandring som metode innenfor trosopplæringen i Lunner kirke, og vandrer med 4-åringer, 7. klassinger og konfirmanter.  Gjentatte ganger har han vandret med konfirmanter og menighetsgrup-per til Nidaros. Trond har arbeidet 3 år som områdesekretær for Det Norsk Misjonsselskap i Gudbrandsdalen.

Uke 31 (29 juli - 4 aug): Biskop Solveig Fiske
Solveig Fiske har vært biskop i Hamar bispedømme siden 2006. Hun var tidligere blant annet residerende kapellan i Elverum og sokneprest i Løten i flere år. Biskop Fiske har et engasjement for, og er opptatt av, å utvikle pilegrimsarbeidet i Norge.

Uke 32 (5 - 11 aug): Biskop emeritus Finn Wagle og Ellen Mediaas Wagle
Som biskop i Nidaros arbeidet Finn Wagle aktivt for å fornye pilegrimsarbeidet i Norge, og han tok initiativet til Nidaros pilegrimsgård. Sammen med Ellen har han deltatt i mange vandringer, både nord og sør for Dovre. I tidsrommet 2004-2007 vandret han hele leden fra Oslo til Nidaros.  

Uke 33 (12 - 18 aug): Gunvor Hovland
Gunvor Hovland har bakgrunn som sykehusprest og menighetsprest. Hun har også arbeidet med retreat, pilegrimstradisjoner og åndelig veiledning

Uke 34 (19 - 25 aug): Biskop emeritus Ernst Baasland
Ernst Baasland var professor ved Menighetsfakultetet fra 1982 til 1998, og var biskop i Stavanger frem til 2009. Senere har han forelest ved universiteter i Syd-Afrika og Berlin. Han tok initiativet til Utstein pilegrimsgård i Rogaland.

Uke 35 (26 aug - 1 sept): Leif Sæther
Leif Sæther har vært sykehusprest og menighetsprest, og har nå deltidsstilling som prest ved Ålesund fengsel. Han har tilleggskompetanse og erfaring fra retreatarbeid, og gikk som pilegrim på caminoen i 2010-2011.Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.