Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. mai 2017


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
Anbefalt litteraturWeb-kamera
Santiago de Compostela:
Web-kamera på Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela. 
Klikk for større bilde og valg av andre pilegrimsmotiv Spania-magasinet


ANNONSER
Aktiv ferie, på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Harald Olsen:
Havets pilegrimer

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring
Bli med til Luther-byene 30 nov - 3 des

Avduking av pilegrimsskulptur
på Toten
Kr himmelfartsdag
Tilbake til nyhetsoversikten
_______________________________________________________________________


Alle mine veier
15.05.2013 19:46
Anne Kristin Aasmundtveit kan kunsten å skrive pilegrimsbøker. Det har hun tydelig vist med sin siste bok.


De siste årene har vært preget av en økende strøm med pilegrimslitteratur i Norge. Det viser at interessen for pilegrimssaken er stor. Mye er forfattet av entusiastiske amatørskribenter som har oppdaget caminoen og langvandringens gleder. Sånt er gledelig, dette er nemlig et ekte grasrotfenomen.

Alle mine veier (Innbundet)

Anne Kristin Aasmundtveit hører imidlertid til de skrivekyndige pilegrimsveteranene. Hun har lang fartstid som redaktør og har et omfattende forfatterskap bak seg bl.a. bøker som Pilegrimsprat (1999) og Pilegrimen i deg, (2007). Anne Kristin har rett når hun hevder at egne vandringerfaringer er en forutsetning for å formidle noe om det å være pilegrim. Det er derfor med store forventninger jeg har ventet på denne utgivelsen.  

I "alle mine veier" tar Anne Kristin Aasmundtveit oss med på flere av Norges og Europas viktigste pilegrimsruter. Hun reflekterer over det å være pilegrim i motsetning til det å være turist. Finnes det en egen pilegrimsspiritualitet? Vi får en diskurs om sammenhengen mellom den ytre og indre vandring.

Pilegrim er handlingsrettet, noe som gir identitet, noe som griper dypt ned i den som beveger seg. Hun går på hjemlige stier, men like gjerne i utlandet. Og gjerne barbeint. Undrende. Det hender at hun sliter med en vond rygg, men lar seg ikke stoppe. At forfatteren griper fatt i de fysiske anstrengelsene ved vandringen skaper troverdighet. Å være pilegrim er mye mer enn vakre tanker og higen etter stillhet, det inkluderer også såre blemmer, snorking og støle lemmer. Sterke kroppsopplevelser.

Å legge ut som pilegrim på langtur inviterer til sårbarhet. Man er ofte avhengig av andres hjelp, av å bli sett. Man lærer litt om medmenneskelighet, pilegrimsveiens kanskje viktigste budskap. Anne Kristin er glad i de norske salmene som byr på mye livsvisdom, de gir mening på de ensomme stier, de harde motbakker. Men pilegrimen kan også opptre meditativt, det være seg i en hage eller i nabolaget. Nå er det som om symbolene går i dialog med vandreren; stranda, steinen eller mangelen av klokka.

Forfatteren gir oss en bra oversikt over viktige pilegrimsmål, hun tar oss med til Nidaros, Selja, Røldal men også til Santiago de Compostela, Iona og Roma. Alle disse helligstedene har noe til felles, men de er også innbyrdes meget forskjellige. Noen er urbane, fullpakket med besøkende, andre er folketomme, preget av stille natur. Forfatteren er raus med det kulturhistoriske stoffet, men byr også på seg selv, er personlig.
Anne Kristin er ikke bare pilegrim og skribent, hun er også en forteller. Både eventyr og helgenlegender har fått en plass i boken. Også enkelte pilegrimspersonligheter omtales. At hennes mann og livsmedvandrer får noen sider synes jeg er hyggelig. Det gjøres med diskresjon og kjærlig penn.

Mange pilegrimsbøker er navlebeskuende, så er ikke tilfelle med Anne Kristins bok. Hun forteller om flere pilegrimsvenner og deres vandringer. Det er raust og inkluderende. "Alle mine veier" er en bok å bli glad i, den er ærlig og troverdig. Her er fortellerglede, mye erfaring, stor kunnskap og nyttige refleksjoner. Her er både bredde og dybde.
Uten tvil er dette en av de beste pilegrimsbøkene som er publisert i landet.
Løp og kjøp!

Eivind Luthen

Alle mine veier
En pilegrims vandringer
Anne Kristin Aasmundtveit
Luther forlag

Pris kr 359Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Guidebøkene fra Verbum


Santiagobøker


Guidebøker for spanske vandringsveier

Ny norsk guidebok Oslo-Nidaros


Ny engelsk guidebok Oslo-Nidaros


Første norske bok om Via Francigena


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Viktig merknad:

Denne nettsiden administreres på frivillig basis uten noen offentlig støtte. Siden inneholder mange lenker til andre nettsider, og har mye informasjon om vandringer, arrangementer, pilegrimsveier, avstander, herberger med priser og åpningstider osv. Vi tar ikke ansvar for korrekt eller oppdatert informasjon, og tar gjerne imot beskjed hvis noe er feil.Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.