Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vil du være pilegrim i Valdres 2013?
24.03.2013 22:12
Til sommeren arrangeres det gruppevandring i Valdres for åttende gang. Disse vandringene er populære, og 21 har allerede meldt seg på. Du bør ikke drøye lenge hvis du vil være med i årPilegrimsvegen i Valdres har middelalderkirker som perler på en snor. Arbeidet med organisering og nymerking startet i 2004. Vi har hatt prøvevandring, sju fellesvandringer, fire gruppevandringer og tre vandringer med fengselsinnsatte.   

Vegen går gjennom fire kommuner. Du får se seks nyere kirker, fem stavkirker, fire olavsminner, tre middelalder- steinkirker, to relikvieskrin og mange andre kulturminner. Vi går stier, skogs- og bygdeveger i vakre kulturlandskap og flott natur. Opplev Valdres i sakte tempo! Meld deg ut av hverdagen og bli med oss!

Et viktig pilegrimsmål i middelalderen var St. Thomas-kirken på Filefjell, dit vår veg går fra Hedalen stavkirke. Til St. Thomas-kirken med undergjørende kraft kom folk fra hele Sør-Norge med gaver for å få igjen helsen.

Vandringens mål: St Thomas kirkeVinden fra vest blåste gjennom Valdres da sagnet om Sunniva på Selje kom over fjellet, da biskopen i Svithuns-kirken i Stavanger var vår biskop, og da Thomas av Canterbury ble skytshelgen på Filefjell. Keltisk åndstradisjon med helliggjøring av naturen var en bærende kraft i kristningen av Valdres, og levde videre her.


 
Organisert fellesvandring langs Pilegrimsvegen 28. juni – 6. juli 2013

Fredag 28. juni:
Frammøte på Ildjarntunet ved Hedalen stavkirke om kvelden. Buss fra Oslo kl. 16 og buss fra Fagernes kl. 17 møtes på Nes i Ådal, felles skyss derfra. Middag, presentasjon og orientering før overnatting.

Hedalen stavkirke

Lørdag 29. juni:
Fra Hedalen stavkirke langs gamle Kongevegen over Graslihøgda til Urdevassetra og Valdreshaugen, vassing over Muggedøla, over Øyvasshøgda til Smørhølet og Timannsbrua ca. 21 km. Sti og skogsveg. Overnatting i gapahuk og telt.

I blant gjør vi det litt enkelt

Søndag 30. juni:
Forbi Hølersetra, Tobakkbrenn og Skar til Reinli stavkirke ca. 17 km. Sti, skogsveg og bygdeveg. Overnatting Reinli skole.

Reinli stavkirke

Mandag 1. juli:
Gjennom Liagrenda til Sundvoll og Aurdal kirke i Nord-Aurdal, langs gamle Valdresbanen til Leira ca. 25 km. Bygdeveg og jernbanetrase. Overnatting Furulund pensjonat.

Nord-Aurdal kirke med jernbanetraseen i 1927. Foto: Norsk folkemuseum

Tirsdag 2. juli:
Forbi Tingnes, der Hellig-Olav kristnet aurdølene, til Fagernes, bratt opp på Fodnesåsen, gjennom Fodnesbygda til Ulnes steinkirke, vestsida av Strandefjorden til Røn i Vestre Slidre ca. 23 km. Gangveg, sti og bygdeveg. Overnatting Furulund pensjonat.

Ulnes kirke

Onsdag 3. juli:
Vestsida av Slidrefjorden til Øyar kapell og Mo kirkeruin, over Einangsbrua til Tingsteinen, der Hellig-Olav kristnet slidringene, og til Maria-kirken eller Slidredomen, middelalderens hovedkirke i Valdres, ca. 12 km. Bygdeveg og gangveg. Overnatting Slidre samfunnshus 

Mo kirkeuin. Fra vandringen 2010. Foto: Avisen Valdres

Torsdag 4. juli:
Opp til Einangssteinen, runesteinen i Gardbergfeltet, langs Slidreåsen, ned til Lomen stavkirke, videre til Høre stavkirke i Vang, langs Kongevegen til Hensåsen kirke ca. 25 km. Sti, skogsveg og bygdeveg. Overnatting Åsvang skole.

Lomen stavkirke

Fredag 5. juli:
Langs austsida av Vangsmjøsa med gravhauger på Leirhol, Olsholmen, kvernhusa på Vennis, og Leinesanden der Hellig-Olav kristnet vangsgjeldingene, gjennom Kviturda til Øye stavkirke ca. 19 km. Bygdeveg. Overnatting Øye skole.

Øye stavkirke

Lørdag 6. juli:
Fra Øye kirke opp gjennom Rødalen og over fjellet langs gamle Postvegen, videre langs Otrøvatnet til St. Thomas-kirken, ca. 19 km.  Sti og stølsveg. Avslutning. Returskyss til Fagernes. Overnatting ordner du selv.     
 Pilegrimsstavene foran alteret i St Thomas kirke

Turleder og prest er med. Presten har enkle samlinger morgen og kveld og i kirkene. Turen er åpen for alle livssyn. Maks 30 deltakere.

Pris kr. 5.500 inkl. guiding, overnatting, god mat, bagasjefrakt og følgebil.    

Fra en deltaker: Etter å ha vært med på noen pilegrimsvandringer må jeg si at deres opplegg er det mest velorganiserte – på alle plan – som jeg har deltatt i.
 

Tilbud for enkeltvandrere eller private smågrupper:
Hvert år går noen pilegrimer alene eller i smågrupper. Gjør det du også! Meld deg ut av hverdagen. Gjør dette til en indre og ytre vandring. Pilegrimsvegen er merket med eget symbol og skilt. Det skal være lett å finne fram. Overnattings-tilbud fra gapahuk, lavvo, fjøs og småhytter til utleiehytter, pensjonat og hotell. Oversikt sendes med 30 overnattingsmuligheter og 10 dagligvareforretninger. 
 

Pilegrim i Valdres
Guideboka Pilegrim i Valdres – På ny veg mellom gamle kirker, skrevet av Jahn Børe Jahnsen kan kjøpes i bokhandelen eller på turen til spesialpris kr. 200: 
 

Velkommen til pilegrimsvandring i Valdres!

 
Opplysninger og påmelding
Opplysning hos begge, og påmelding til fellesturen til daglig leder før 1. juni

Jahn Børe Jahnsen
Komiteleder
Lislengen, 2918 Ulnes
Tlf:  91 81 79 50 
Epost jbjahnsen@gmail.com 

Trond Øigarden
Daglig leder
Prestegården, 2910 Aurdal
Tlf: 95 07 75 58
Epost: trondoi@online.noNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.