Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vandring på Nord-veien
18.12.2012 14:12
Herdis Toreid vandret en del av Camino del Norte fra Irun innerst i Biscayabukten til Santander i mai. Turen var på ca 260 km, og hun forteller om en krevende, men opplevelsesrik vandring
    Kystlandskapet mot Biscayabukten. Her går pilegrimsveien like etter Pobena

Camino del Norte: Veien har fristet i mange år. Etter å ha fullført Le Puy - Santiago de Compostela, 5 vandringer i løpet av 6 år, var jeg klar for Camino del Norte. Kyst og fjell fristet, dessuten er det mange på Camino Frances etter hvert. Den første store overraskelsen kom allerede på pilegrimsherberget i Irun, der overnattet 20 -30 personer. Og jeg som hadde lurt på om jeg kom til å treffe andre pilegrimer!

Hovedinntrykkene var disse to: Her gikk det mange flere enn jeg hadde regnet med, og vi opplevde en flott natur.

Veien: Nå gikk jeg nok i den mest kuperte delen av veien langs kysten. Det var mye opp og ned, spesielt fram til Bilbao. Har en vonde knær eller hofter bør en tenke seg godt om før en velger denne caminoen. Veien går en del langs kysten, på nydelige strender, over åser (jeg var ikke høyere opp enn ca. 550 m), av og til innover i landet blant bonde-gårder, gjennom små landsbyer og skoger. Veien går på en del asfalt, på skogsveier og langs idylliske stier. Noe merkelig for en nordmann er asfalterte skogsveier.
Herdis på vei mot Castro Urdiales

Merkingen var stort sett god, det glipper av og til gjennom byene. Merkingen består av gule piler og rød/hvit merking som i Frankrike. I Baskerland er en del av merkingen ca. ½ m høye forseggjorte stolper med utskjæringer og gule piler, andre ganger skilt med en vandrer med stav og gul pil, på begge er teksten på baskisk og spansk. Merking til tross, det er greit å ha med guidebok, evt. kart. Jeg så på flere guidebøker underveis, brukte selv en tysk som beskriver veien nøye, men har dårlige kart. Den er god på oversikt over overnattingssteder m/priser og evt. mat, åpningstider på turistkontorer, kirker, museer o.lign.

Hvilken guidebok en bruker avhenger jo også av språkkunnskapene en har. Så vidt jeg vet finnes det ingen på norsk over denne caminoen. Syntes det var vanskelig å finne guidebok før avreisen. Det er lurt å be om å få kikke på andres guidebøker underveis.

Kysten etter PobenaStranda på vei mot Noja


Overnattingen skjedde på vandrerhjem og pilegrimsherberger, i storbyer og små landsbyer. En del pilegrimsherberger holder bare åpent om sommeren langs denne caminoen. Stort sett må en ha med seg sovepose eller lakenpose, avhengig av årstid.

Mat: Vanligvis er ikke det noe stort problem i Spania. På vandrerhjemmene fikk en frokost, den hørte stort sett med i prisen, flere av dem serverte også middag. Noen pilegrimsherberger hadde frokost, eller en fikk kjøpt i nærheten hvis en ikke ønsket å ordne seg selv. Det samme gjaldt middag, noen herberger har kjøkken hvis en vil lage selv.

Det kan være litt langt mellom butikkene, eller en finner dem ikke, så det er lurt å handle litt mat så en har noe å fylle magen med hvis en er usikker på hvor mye som serveres underveis.

Herdis i pilegrimsherberget i SantanderHerdis utenfor pilegrimsherberget i Güernes

Priser: Bare overnatting 5 - 10 euro, middag 5 - 12 euro, overnatting m/frokost ca. 14 - 22 euro

Været: Det kan være mer ustabilt enn Camino Frances, da nærmeste nabo er Biscayabukta som byr på både regn og vind. Jeg var heldig og hadde knapt nok regn, men en del overskyet vær, temperatur i underkant av 20 gr., men også en dag med 34 gr.

Hvem møter en underveis? Flere med meg synes denne delen av pilegrimsvandringen er spennende. Så mange forskjellige mennesker fra så forskjellige miljøer! En får god kontakt med noen, og får kanskje høre om forhold som er beregnet på få ører. En møter sprudlende mennesker som gleder seg over det meste og må fortelle om det til andre de møter, og en treffer stille mennesker som helst prater på tomannshånd.

Padre Ernesto som står bak pilegrimsherberget i Güemes er en fascinerende skikkelse. Han er 74 år og "still going strong", får håpe han fortsetter med det lenge ennå. Pilegrimsherberget er forøvrig et nydelig sted med oppholdsrom, "spisesal" med peis, fine rom, og ute er det velstelt hage med nydelige blomster.

Padre Ernesto på Güemes


Kirker:

Langs Camino Frances er det mange kirker der en kan delta på kveldsmesse. Det var vanskelig langs kysten. At alle kirker i "Syden" er åpne, er en sannhet med modifikasjoner. En del kirker på små steder så ut som om de nesten ikke var i bruk, høyt gras rundt hele kirken f.eks. I større byer var det mulig å besøke kirkene, men ikke så lett å finne ut når det var messe. Men en stille stund i et lite kirkerom eller stor katedral ble det likevel. I Markina- Xemein ligger en spesiell kirke, Capilla San Miguel de Arretxinaga, kirkerommet domineres av 3 store steiner - et lite alter og ingen sitteplasser.

Reise til og fra: For meg foregikk det med tog - interrailbillett for 22 dager. Båt til Hirtshals i Danmark, tog derfra gjennom Danmark, Tyskland og Frankrike til Irun, den første byen en kommer til i Spania innerst i Biscayabukta. Retur fra Santander med FEVE og Euskotren, private, smalsporete jernbaner tilbake til Irun og samme vei tilbake. Med interrailbillett er jeg mer uavhengig i forhold til returreise, og så er det vel mer miljøvennlig enn fly? Liggevogn på toget koster ca. 200kr. i 6-mannskupe. Men reisemåten avhenger selvfølgelig av hvor mye tid en har til rådighet. Med fly kan en dra til Biarritz i Frankrike, Bilbao, San Sebastian, Madrid m.fl. i Spania.

Til slutt litt om språk: Jo mer spansk en kan, desto bedre. Men det går noenlunde bra med engelsk + kroppsspråk også. Jeg er moderat god i engelsk, kan litt spansk og greier meg rimelig godt. På vandrerhjemmene snakket de bra engelsk. Med fantasi, høflighet og smil kommer en langt.

Hvis leserne lurer på noe kan jeg prøve å hjelpe pr. telefon, SMS eller e-post (ikke Facebook). Nettredaktøren kan formidle e-adressen.

Vennlig hilsen Herdis Toreid

Du kan laste ned Google-kart over hele Camino del Norte her

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.