Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Velkommen til pilegrimsvandring i Spania 2013
14.11.2012 23:48
Jakobskontoret i Trondheim inviterer til pilegrimsvandringer i Galicia og Asturias i 2013. Velkommen til vandring!

I en hektisk og støyende hverdag oppdager stadig flere behovet for langsomhet, for stillhet, for ro, for å ”ta tiden tilbake”. Uttrykket ”slow food” er noe mange etter hvert kjenner, og i Norge har både en by og to landkommuner blitt godkjent som ”cittaslow”.

Jakobskontoret i Trondheim og vandregruppen "Gå deg frisk og glad" er overbevist om at fysisk aktivitet kombinert med langsomhet og tid til seg selv er vesentlige elementer for å gjenoppbygge og opprettholde en god helse i vår travle hverdag.


Legen Torkil Færø og filmprodusenten Sigurd Mikal Karoliussen, som laget TV-filmen ”Veien til Santiago”, har kommet med følgende gullkorn:

Som lege ser jeg at folk lider under for mye tidspress og for lite bevegelse. De kunne ha godt av en langtur som pilegrim.(Torkil Færø)

Det at livet reduseres til å gå, spise og sove gjør det lett å finne fokus i livet.
(Sigurd Mikal Karoliussen)

En travel småbarnsmor og sykepleier uttalte før sin vandring:
Jeg gleder meg slik til å få tid til å tenke ferdig en tanke! (Anne Lein)

Tradisjonen tro inviterer vi derfor til pilegrimsvandringer også i år 2013.


 

Galicia

Galicia ligger nordvest i Spania, og vi skal vandre gjennom det vakre landskapet frem til Jakobskatedralen i Santiago de Compostela.

Vandringene kvalifiserer til Compostelaen, et diplom som bekrefter at vi har gjennomført pilegrimsvandringen.


Røkelseskaret Botafumeiro svaiet fra gulv til tak over pilegrimenes hoder, taktfast håndtert av 8 prester. Lukten av røkelse bredte seg i katedralen, og nærmest avkledde oss til sjelens innerste kammer.

Underveis overnatter vi på private herberger og små private pensjonater og hoteller. Pilegrimsmessen i Santiago er for mange pilegrimer selve høydepunktet på vandringen. Kanskje får vi oppleve det store røkelseskaret når det svinger opp under hvelvingen i katedralen?

 

I april/mai blir det vårvandring fra O'Cebreiro, en sjarmerende liten landsby med en Mariakirke i før-romansk stil. Derfra vandrer vi ned fra fjellene langs Camino Frances frem til Santiago de Compostela
Tid: ca 23/4 - 7/5
Pris: kr 15.400
Påmelding og depositum innen 1 januar 2013


 

I oktober blir det høstvandring langs samme etappe som om våren
Tid: ca 9/10 - 23/10
Pris kr 15.400.
Påmelding og depositum innen 1 juli 2013

  Det er ikke noe rart at folk tar bena fatt for å gjøre seg bedre kjent med et av de vakreste og mest kulturrike områder i Europa. Santiago er en vakker by som byr på en så nær og glad pilegrimsstemning.
Er det noe rart at jeg lengter tilbake til stier og bygdeveier som snor seg gjennom grønne daler, stier som fører gjennom godt bevarte middelalderbyer, over eldgamle broer, fra katedral til katedral.
Pilegrimsveien byr på opplevelser som gir mening og sammenheng. Jeg kan nesten si jeg er blitt fanget av veien.
Marry Dahlen, pilegrim
.


Asturias

Asturias ligger nord i Spania, og grenser til Galicia, Castilla y León Cantabria og Biscayabukten. Det Spania vi kjenner hadde sin ”fødsel” i Asturias, da kong Pelayo 1. i år 718 startet gjenerobringen av landet. Ved hjelp av jomfru Maria seiret han over maurerne i et slag i Covadonga. Dette stedet er blitt et pilegrimsmål, og Marias helgendag den 8. september feires hvert år. I september vandrer vi noen dager langs Camino del Norte. Vi starter i Llanes, vandrer om Covadonga, og deltar i feiringen av Hellig år, før vi vandrer videre til Villaviciosa.
Tid: ca 3/9 - 13/9
Pris: kr. 16.400 
Påmelding og depositum innen 1 mai 2013 
Å være pilegrim i Spania

På vandringen bærer vi vår egen sekk. Den må derfor være så lett som mulig. Det er viktig at man bare tar med det helt nødvendige; alt det andre gjør sekken for tung. Det er fullt mulig å komme ned i 6 – 7 kg på ryggen, og du vil få en veiledende pakkeliste etter påmelding. Gode og inngåtte sko/støvler er helt avgjørende for en vellykket pilegrimsvandring.

Distansene vi skal vandre er overkommelige, men vi anbefaler absolutt noen treningsturer på forhånd for å herde føttene, og dermed lette vandringen. Sykling er ikke godt nok, da vandring gir en helt annen belastning på tær, heler og føttenes tråputer. Moralen er: minst mulig i sekken og mest mulig i beina!

På Caminoen vil du møte mange forskjellige pilegrimer fra Europa, Amerika, Australia og Asia. Fellesnevneren i dette miljøet er at vi søker enkelhet og gjensidig omsorg. Alle hjelper hverandre frem mot målet.Det åndelige liv underveis

Å være pilegrim er å bryte opp fra hverdagen. Vandringen er i seg selv en slags retreat, der man kan slippe fri fra hverdagens krav og plikter, og ha mulighet til å søke noe utenfor seg selv. Denne gangen gjør vi det både i fellesskap og i ensomhet.

Vi starter dagen med et ”ord for dagen”, som gir oss et tema man kan reflektere over under dagens vandring. På kvelden kan de som ønsker det delta i messe i den lokale kirken, der dette er mulig.

 

Økonomi og påmelding

Prisen dekker all transport og overnatting.
Det kreves minimum 6 deltagere for å kunne gjennomføre vandringene til disse prisene. I tillegg kommer hver enkelt deltagers utgifter til reise/avbestillingsforsikring, og mat underveis. Vi tar forbehold om evt. prisjusteringer hos overnattingssteder og fly-/busselskaper, og forbehold om evt små endringer i reisetidspunkt, avhengig av flyselskapene.
Etterpåmelding så lenge vi kan skaffe transport og overnatting.  

For nærmere opplysninger ta kontakt med
Jakobskontoret i Trondheim, e-post:  St.Jakob.Trondheim@hotmail.com, eller
Bente Berg, e-post bergbente@hotmail.com, eller mobil 97 65 04 95

Andre vandringer
Stadig flere oppdager gleden ved å ri. Vi er behjelpelig med kontakt med spanske rideoperatører for pilegrimer som har lyst til å ri Camino primitivo, fra Oviedo til Santiago de Compostela.

Vi kan også arrangere vandringer til andre tidspunkt, og langs andre strekninger, for dem som ønsker dette.

Anbefaling
Fra en av våre tidligere deltagere har vi fått følgende uttalelse:
Det opplegget som var laget for pilegrimsvandringen til Santiago de Compostela føltes veldig betryggende helt fra første stund. Reise, innkvartering og gjennomføring ble gjort på en solid og ansvarsfull måte. Vi følte oss svært godt ivaretatt, samtidig som vi fikk ta ansvar selv når vi ønsket det. Under vandringen var det mulighet til både å søke fellesskapet og å gå i stillhet. Ord for dagen hver morgen ga anledning til refleksjon, noe som ofte kan bli salderingsposten i en ellers travel hverdag. Og den indre reisen er minst like spennende og viktig som den fysiske vandringen. Hensikten med en pilegrimsvandring kan være så mangt, men mottoet "Gå deg frisk og glad" er uansett et supert utgangspunkt. Anbefaler på det sterkeste å slå følge med Bente og Gunnar på pilegrimsvandring.
Anne Margrete Susegg, pilegrim, Steinkjer

Pax et bonum!
Jakobskontoret i Trondheim
Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.