Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Padlende pilegrim
16.08.2012 14:45
”Har du en drøm i din sjel, er den også en del av ditt liv,” tenkte pilegrimen Frank Johansen (65). Nå er han på vei fra Drammen til Santiago i kajakk, og han har en lang vei foran seg

 
1. Reisebrev: Skandinavia i motvind og regn.

Allerede i 2000 var Frank fra Svelvik på pilegrimsvandring til Santiago de Compostela. Senere dro han til både Roma og Jerusalem, men det var hele tiden drømmen om ”Den andre reisen” som romsterte rundt i hans tankeomgivelser.

Franks lune humor med en under-tone av alvor skinner igjennom når tankene formuleres, og vi kunne bare ane hva han hadde drømt om i sin sjel og planlagt på konstruk-sjonsbordet i lang tid før han la ut på sin livs pilegrimsreise.

En reise som var kjent i den indre krets av pilegrimer, men som lenge har vært en godt bevart hemmelighet utad.

Frank sammen med Roses hund Netty før avreise fra Drammen 5 mai
Frank hadde denne våren fortalt oss om sine planer, men ønsket selv ikke noen publisitet ved avreisen fra Drammen. Det var derfor bare en liten ”avskjeds- komité” som vinket han farvel da han padlet ut fra Drammen og forsvant langsomt ut fjorden i begynnelsen av mai. Han lovet å sende en sms i ny og ne så vi visste at alt var bra med han.

Dette var et dristig prosjekt som hadde krevd lange nitidige forberedelser, mange avgjørelser skulle taes og likevel hadde prosjektet i høyeste grad, et usikkert utfall. Med dårlig helse var det ikke gitt at første etappe, - kanskje den tøffeste, skulle gå bra. Frank lovet imidlertid å gi beskjed når jeg kunne skrive om hans historie. ”Sånn når jeg har passert Belgia en gang”, antydet han.


Avisoppslag i Danmark
Men for noen dager siden, innrømmet han at han var blitt ”småkjendis” i Kolding etter en helsides artikkel, og det var klarsignalet for en artikkel til pilegrim.no også. Jeg antar; Den første av flere.

Tid for en liten landing

Den danske avisen skriver at nordmannen la ut på pilegrimsreise i kajakk etter at hans lege hadde fortalt ham at han ikke kom til å bli en gammel mann. Dette visste vi, men her kom det altså som en del av Franks sterke historie.

Frank forteller at han allerede i 2001 fikk diagnosen Menieres Syndrom som angrep balansesystemet i øret, og som satte han ut av spill i flere år. Livsdrømmen som aldri forlot ham, måtte settes på vent på ubestemt tid.

Det skulle gå flere år før han kunne realisere sin andre reise. Og da den avgjørelsen ble tatt, var det etter å ha fått enda en alvorlig diagnose.


Diagnosen Kols
Sykdommen Kols og 50% nedsatt lungekapasitet, fikk meg til å innse at jeg ikke kom til å bli en gammel mann," betrodde Frank oss. ”Og skulle jeg gjennomføre drømmen, måtte det bli nå. Om fem år er det for sent.”

Han sukket over tanken på at han skulle sitte hjemme med inhalatoren og fjernstyrer i sofaen og ”vente på at Kolsen tar meg”, som han sa. Det var et alternativ fjernt fra Franks tankebaner. Jeg siterer Frank’s tanker: ”Gamle menn sitter ofte og beskuer sitt eget liv, men rastløse sjeler skriker på mer, uansett alder. Frank vil gjerne markere at han padler en pilegrimskano
Fortiden sliter i kroppen og krever at den omsettes til nåtid. Det er det, det hele handler om.” Og han fortsetter: ”Ditt liv er der dine drømmer er. Lytt og følg din indre stemme.

Disse linjene fra Frank fikk meg til å tenke på gjetergutten Santiago i den kjente boken ”Alkymisten”, av den brasilianske forfatteren Paulo Coelho, som sier:
Lytt til vindene. De vet hvor du skal, og de vil hjelpe deg å virkeliggjøre din historie.”

Nå har Frank vært underveis i tre måneder og lytter både til sin indre stemme og vindene, tenker jeg, mens jeg sitter her og forsøker å formulere et sammendrag av hva han har formidlet på mail, sms og bilder.

Frank følger kartet over en gammel pilegrimsrute som viser vannveien til Santiago de Compostela. Kartet fikk han i den katolske kirken i Drammen under forberedelsene.


3 måneder fra startstedet til tyskegrensen
Siden jeg er ”postkassen hans” mens han er borte, blir alt han ikke trenger lenger, sent hit. Av brukte sjøkart over norskekysten, svenskekysten og Danmark, ser jeg at ruten gikk ut Drammensfjorden, gjennom det trange sundet ved Svelvik, forbi Holmsbu med overnatting rett utenfor Rødtangen. Etter å ha passert Tofte og Filtvedt fikk han ”haik” med en båt over Oslofjorden til Son. Haikingen over fjorden var ikke planlagt, men ”Veien blir til mens du går”, heter det. Eller rette sagt; "Mens du padler".

Innseiling til Gõteborg

Ferden gikk videre forbi Moss, Larkollen og Engelsviken. Videre innaskjærs forbi Hvaler til Strømstad. Langs svenskekysten og over til Danmark, og videre Atlanterhavssiden fra Hirtshals, forbi de kjente feriestedene for nordmenn Løkken og Blokkhus og videre sørover.

 Jeg skal ikke røpe de innerste hemmeligheter, for vi håper det vil komme en bok fra Franks penn som er mer detaljert, om et år eller to.


Skandinavia i regn og motvind
Frank forteller at han har hatt sterk motvind de fleste dager og mye regn. For folk flest ser det ut som om det er liten plass i en kajakk, men Frank har god plass til telt, kokeutstyr, pc, luftmadrass, dagbøker, kamera og GPS. Minnebrikker og små sammendrag av opplevelser kommer hit til ”postkassen”, og jeg vil følge opp med noen ”Reisebrev fra Frank” og bilder til pilegrim.no i tiden fremover, så vi kan følge pilegrimen på hans vannveier til Santiago.

De første ukene kom det en sms eller to i uken. Så kom mailer som stadig ble lengre og det lar seg ikke skjule at mellom linjene pipler det optimisme og godt humør. Det er et godt tegn!

I siste mail kunne han fortelle at mavemålet hadde krympet 10cm og jeg forstår det også sånn, omstendighetene tatt i betraktning, så er formen god! Mavemålet er mindre, bildene viser at håret er hvitere og ansiktsfargen nøttebrun! Meget lovende!

Jeg tenker at Frank bruker entusiasmens språk når han skriver. Språket som tilhører lyst og kjærlighet til drømmen og det du tror på. ”Det er mulighetene til å virkeliggjøre drømmen som gjør livet spennende,” husker jeg han sa. Livet er bestemt ikke ensomt selv om det foregår på havet, forteller Frank. Dagene er fulle av uforutsigbare opplevelser og møter med hyggelige mennesker som han skriver om.
Alt tyder på at turen hittil har gjort ham godt
Her kommer et eksempel:
Fredag 13: ”Havet ligger der, rett utenfor teltet, med all sin velde og prakt. Kjempedønninger! Motvind som er umulig å padle imot. Jeg besluttet å ligge i ro et par dager, og fant en koselig plass å slå opp teltet. Jeg satt og sang litt for meg selv i teltet den kvelden, da det plutselig dukket opp en hyggelig mann. Jeg hadde ikke mer brød igjen, så det var lite å servere han.Gubben forsvant og kom tilbake etter kort tid. Og hva hadde han med seg?Brød, eggeomelett, kjøttkaker og brus! For en kveld! Jeg treffer så mange koselige mennesker, som det nesten er vemodig å forlate.”

Franks suite på vei til SantiagoFlott utsikt fra teltet

En reise som kan ta ett år eller to. Eller tre….

Noen spør hvor lang tid det tar å padle fra Drammen til Santiago. Tja, tid har Frank nok av, og vil trolig komme frem til Frankrike før vinteren setter inn og overvintre i Frankrike et sted. Tiden vil vise. Men kanskje er han fremme om ett år eller to. Eller tre.

De neste ukene og kanskje måneder tar han seg gjennom Tyskland, Nederland og Belgia på elver og kanaler, og slipper dermed å kjempe mot havets krefter på samme måte som han har gjort til nå. Dog har havet vært fascinerende og uforutsigbart, skriver han.

Danmark er nå tilbakelagt, tyskergrensen er krysset, og stempler i pilegrimspasset har han fått enten i kirker eller på politistasjoner der han har vært innom. Dette er første del av Franks eventyrlige reise, og vi får håpe at del 2 kommer om ikke så alt for lenge med nye opplevelser og erfaringer.

Men viktigst av alt, er likevel at Frank hver dag gjør sitt livs drøm til sin virkelighet!
Eller som gjetergutten Santiago sa det: ”Der hjertet ditt er, er også skatten din.”

Omtale i tyske aviser
Frank har sendt to tyske avisomtaler hjem til "Postkassen". Den ene er fra Nordzee Zeitung (Bremerhaven), den andre er Schleswiger Nachricten.

Hilsen ”Postkassen”
Rose Zavodny

     Frank fant stillhet i skjærgården


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.