Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Fra Munkaþverá til Roma
14.07.2012 23:25
Abbed Nikolas Bergsson ankom Roma i år 1154 etter flere års vandring gjennom Europa. Nå følger fire italienere i abbedens fotspor


Abbeden startet pilegrimsferden fra sitt kloster Munkaþverá på Island i 1151, og seilte derfra til Ålborg – med en tur innom Vestlandet. Han tok seg frem gjennom det som i dag heter Tyskland og Sveits til Italia, og fulgte delvis den pilegrimsveien som senere fikk navnet Via Francigena.

Nikolas fortsatte sin reise den gang, først over til Italias østkyst og deretter til Jerusalem. Hele denne ferden er beskrevet av abbeden selv i boken Leidarvisir, som kom ut på norsk i 2003. Her beskrives hvor han gikk, hva han opplevde og mennesker han møtte. Vi har boken til salgs på Pilegrimskontoret i Oslo for 100 kr.

Her er et kart som viser abbedens pilegrimsreise:

                 Men så var det italienerne, nærmere bestemt Nino, Giovanni, Lucia og Patrizio.
De er akkurat nå på vei hjemover, til Roma. Bare to av dem, Nino og Giovanni, dro til Island og startet på samme sted som Nikolas Bengtsson.

Deres ferd gikk først med fly til Reykjavik 9 juni. De tok seg god tid til å gjøre seg kjent med landet før de startet sin pilegrimsvandring. De fant at landskapet var helt fantastisk, noe de fikk bekreftet på vandringen som startet 18 juni. Men før det fikk de med seg feiringen av Islands nasjonaldag 17 juni, og de ble godt mottatt av representanter for den katolske kirke. Klosteret Munkaþverá ved Akureyri på nordkysten er for lengst borte, og nå ligger en luthersk kirke på samme sted. De besøkte kirken og fikk velsignelse av presten i kirken før de startet på sin lange ferd. De opplevde virkelig et landskap som er anderledes enn det de er vant til:

Den første dagen gikk vi i 11 timer og ca 40 km over endeløse ørken-sletter i vulkansk materiale. Helt svart og svært urovekkende, men fascinerende. Den neste dag så vi vakre innsjøer og fjell, vann med svovel som slipper ut skyer av røyk overalt, og skaper nyanser fra oransje til mørk rød. --- Etter ca 7 timer med vandring og 28 km fant vi et lunt sted å sette opp teltet for natten. Her er vi virkelig i midten av ingensteds, nærmeste nabo er en gård 30 km unna, og en bensinstasjon på en avstand av 120 km. Rundt oss er det bare beitemark og mange sauer. 

Første del gikk altså tvers over Island, til Seydisfjordur lengst ute på østkysten. Ankomst dit var 1 juli, og igjen fikk de to pilegrimene litt tid til å se seg om i det uvante landskapet.

7 juli landet de to pilegrimene i Hirtshals, og de valgt altså å avvike noe fra abbedens reise ved å seile utenom Norge. Dessuten gikk abbedens båt til "Ålaborg" den gang for snart 900 år siden. Nå er pilegrimene på vei sydover gjennom Danmark. De har varslet at de vil krysse Store St Bernhardspasset 15 september, og dermed omsider sette sine føtter på hjemlandets jord.  Ankomst Roma er planlagt 15 november, dvs 5 måneder etter starten på Island. Hele pilegrimsreisen er på  3600 km.

De to andre italienske pilegrimene har nå antakeligvis slått følge med de to første. Det er også varslet at flere vil bli med på vandringen etter hvert som de nærmer seg Roma.

Pilegrimene skriver blogg fra turen, og den kan du finne her. Velg gjerne et annet språk enn italiensk, hvis du ikke er fortrolig med det. Der er det også lagt ut mange fine bilder fra vandringen, foreløpig bare fra Island.

Les også omtalen av abbed Nikolas vandringsguide Leidarvisir på vår nettside her

Her er noen av italienernes bilder fra Island. Vi starter med bilder fra den nye kirken som nå er plassert der Nikolas' kloster lå:Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.