Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Årets Betlehemsvandring i gang
02.07.2012 23:46
Pilegrimsfellesskapet St Jakobs styreleder har som mål å gå til Betlehem, stykkevis og delt, en bit hver sommer. Nå er han i Kroatia, godt i gang med 8. etappeVenezia ca år 1700Trond Muri reiste til Venezia på St Hans-aften. Det var akkurat så langt han kom i fjor, og her overlot han staven til en dame han traff i Markuskirken. Pilegrimer med vandringsstav passer ikke helt inn i Ryanairs kundekonsept.

Hvis du synes at dette virker litt kryptisk skal jeg prøve å oppdatere deg.


Trond ville sjekke om Jostein Garders bok Julemysteriet kan finne noen som helst forankring i virkelighetens verden.

Han gjorde som Elisabet i den mystiske boken, og startet sin pilegrimsvandring fra Steen og Strøm i Oslo. Dette skjedde 18. juni 2005, og hvert år har han gått en etappe av den lange pilegrimsveien til Betlehem.

Trond Muri startet fra leketøysavdelingen i Steen og Strøm 18 juni 2005

Jostein Gaarders bok er inndelt i 24 kapitler, og Trond har hittil fulgt to kapitler hver sommer. Vi har fulgt han her på nettsiden som en sommerføljetong, og det gjør vi også i år.Julemysteriet –
Elisabets pilegrimsreise
Når Trond nå går for åttende gang, følger han kapittel 15 og 16 i Julemysteriet, og hvis du selv har boken, kan du følge med på årets etappe. I boken går historien baklengs i 24 steg, inntil vi kommer frem til Betlehem i år 0.

Jostein Gaarder forteller at Elisabets pilegrimsfølge reiste gjennom Venezia i år 797. Da hadde man begynt å bygge hus og kirker på 118 holmer i lagunen innerst i Adriaterhavet. Øyfolket hadde samlet seg under en felles leder, Doge, hundre år tidligere. Øyene var ennå ikke knyttet sammen med broer, og gondolene kom mye senere.
Trond i Venezia


Rester av den gamle byen SalonaeI år 718, etter den bakvendte kalenderen, kom pilegrimsfølget til den gamle romerske byen Aquileia ved bunnen av Adriaterhavet. Her hadde det ligget et kloster i mange hundre år allerede. Deretter, forteller Jostein Gaarder, dro de forbi Trieste og ned gjennom Kroatia. De kom til landområdet Dalmatia og stanset foran ruinene etter det gamle palasset til keiser Diokletian i byen Salonae. Han sto bak harde forfølgelser av de kristne, men etter hans død varte det ikke lenge før hele Romerriket var kristnet. Nå var pilegrimsfølget kommet til år 688.  Tronds pilegrimsvandring
Så langt har Trond funnet ut at det faktisk lar seg gjøre å vandre som pilegrim fra Steen og Strøm i Oslo og helt til Betlehem med Jostein Gaarders bok som guide. Han har riktignok skaffet seg både kart og guidebøker i tillegg, for Julemysteriet gir ikke detaljerte anvisninger om veien han skal gå. 

Basilikaen i AquileiaBasilikaen, interiør


Trond Muri hentet altså pilegrimstaven i Venezia forrige lørdag, og har fått stemplet sitt pilegrimspass i den gamle basilikaen i Aquileia.

For noen dager siden rapporterte han at han nærmet seg Trieste, Italias utpost mot øst. Deretter ble det en tur gjennom en bit av Slovenia før han kom inn i Kroatia. Og der skal han gå en stund, sydover langs kysten til byen Salonae, eller Split, som den heter i dag. Han ankommer der ved utgangen av neste uke, og skal gå sammen med slektninger den siste biten. Så følger et velfortjent ferieopphold en uke i Kroatia.

Hvis noen skulle være i tvil; det er langt å gå fra Oslo til Betlehem. Årets etappe, som kanskje ikke ser så lang ut på kartet, er på 60 mil, dvs nesten som en vandring fra Oslo til Trondheim. 

 
Trond forteller i kveld (2 juli) at det er varmt i disse trakter nå, rundt 35 grader. Det er mye asfalt, mye trafikk, mange syklister, og han har ikke registrert noen andre pilegrimer på vei til Det hellige land. Han har nå gått to dager i Kroatia, og er litt over halvveis, de siste dagene har etappene vært på rundt 35 km. Han har det bra, er ved godt mot, men har fått noen gnagsår.

Rapport via sms 3 juli
Her jeg nå står er det 5000 km til Ekvator og 5000 km til Nordpolen. Startet litt over kl 5 i dag, gått 23 km. Er i byen Senj. Må ha mer Compeed før siesta.

 

Vi ønsker Betlehemsvandreren alt godt videre på ferden!
Hvis det kommer nye rapporter fra vår pilegrim, blir de publisert her. 

Under fjorårets høstmøte i Pilegrimsfellesskapet St Jakob fikk vi et interessant møte mellom Jostein Gaarder og Trond Muri om nettopp Julemysteriet. Les om det her 

ToBe
 Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.