Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. januar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Pilegrim i pinsen
30.05.2012 00:59
En gruppe pilegrimer startet på en ny pilegrimsvei fra Tomasgården kloss inntil svenskegrensen før pinse. De er nå på vei til Oslo


Like før pinse --
Det nærmet seg pinse, og jeg kan vel vanskelig tenke meg en bedre måte å nærme meg denne høytiden på. Pinse er en kirkelig høytid med mange fasetter, kanskje fordi vi har ulike oppfatninger om hva Den hellige ånd betyr for hver enkelt av oss. Jeg tror at en viktig del er et åpent sinn, og både vilje og evne til å ta imot det Gud vil gi meg. Og da snakker jeg om hele spekteret av hans gjerninger – det er stort og det er viktig!

Og nettopp slik ble det for meg disse dagene. Jeg opplevde hele spekteret av pilegrimsgledene de to dagene som jeg deltok. Den fantastiske naturen, det gode fellesskapet med folk som jeg aldri tidligere har møtt, og de gode møtene Og jeg må tilføye: Gleden over å kjenne at kroppen fungerer, og den herlige følelsen av hvile og ro når dagens vandring er slutt.

Siste rast i sommervarmen på lørdag. Midt på den gamle hovedveien gjennom Idd

Ulla Käll med sin gitar i Prestebakke kirke

Fredag kveld ble et høydepunkt for meg, en stillhetens time i Prestebakke kirke, med Ulla Källs vidunderlige gitarspill, bare for oss, og for roen og freden.

Noen av oss la oss rett ut i kirkebenkene, og lot tankene sveve. Uten ord, uten oppgaver eller program. Det kjentes som det mest naturlige akkurat da.  


  
Min vandring

Tomasgården ligger på en idyllisk plass ved bredden av Nordre KornsjøUtsikt fra Stillhetens hus på Tomasgården

Jeg ble med vandrerne i to varme, gode dager. Jeg møtte opp på Tomasgården, en idyllisk perle i det lille tettstedet Kornsjø, kvelden før avmarsj. Dermed fikk jeg også med meg litt retreat før vi startet vandringen. Ellers var denne pilegrimsvandringen lagt opp som en slags vandrende retreat, med tidebønner og ord for egen refleksjon underveis, og med to stille halvtimer hver dag.

Denne pilegrimsvandringen var organisert av retreat-stedet Tomasgården, og var ett av deres forskjellige programtilbud denne våren. I likhet med mange andre langvandringer var det mulig å delta i kortere etapper, noe alle benyttet seg av, alle utenom de to vandings-lederne, som er de eneste som fortsetter helt til Oslo. Klart for start fra Tomasgården. Foran: Helga, Ulla, Marie, Lene Mari. Bak: Tormod og Mari

Selv ble jeg altså med på de to første etappene, fra Kornsjø til Prestebakke, og videre til Idd kirke. I alt var vi seks som startet første dagen, og andre dag kom det med to nye. Og slik fortsetter det, noen sier farvel og andre kommer til hele veien frem til Oslo.  
 

Flott ledelse

Frokost før start fra pinsevennenes hus på pinseaftenAnsvarlig leder for vandringen er Ulla Käll. Hun er retreatleder på Tomasgården, og har vært engasjert i retreatarbeid i både Norge og Sverige i mange år. Ulla er kjent som poet og musiker, og har gitt ut flere plater med gitarspill. Med seg har hun Mari Kolbjørnsrud, med utdanning og lang erfaring fra friluftsliv og vandringer av mange slag, deltidsansatt i Turistforeningen samtidig som hun nå jobber med masteroppgave i diakoni, - om nettopp pilegrimsvandring.
De to er et flott lederteam, med masse erfaring om det viktigste. 


Ny pilegrimsvei
I 2004 – 2005 ble pilegrimsveien fra Halden til Oslo etablert. Dvs: Pilegrimsveien starter ikke i Halden by, men ved grenseovergangen Holtet, lengst syd, ca 3 mil fra Halden, og har en lengde på 175 km. Dessuten ble en alternativ vei fra Svinesund koplet til denne pilegrimsveien ved Berg kirke. Jeg deltok i prosjektet den gang, og mitt ansvar var å lage en veibeskrivelse av pilegrimsveien. Så vidt jeg vet er det få pilegrimer som har vandret hele denne veien. I de siste årene har imidlertid interessen for dagsvandringer eller kortere vandringer tatt seg opp, og det er gledelig. 

Marie hadde egentlig pakket ned et knekkebrødVandring med freidig mot i varm skog

Når vår vandring startet fra øst, og ikke fra syd, sett fra Halden, var dette en meget interessant variant. Under prosjektarbeidet den gang ble en vandring fra Kornsjø vurdert. Retreatstedet Tomasgården var et mulig startsted, men vi trodde den gang at det var vanskelig å finne en god vandringsvei mot Halden.

Første stopp var Prestebakke kirkeSiste stopp blir Bøler kirke i Oslo


Nå viser det seg altså at vi tok feil den gang. Vår vandringsvei som vi fulgte nå er stort sett grei å finne, den følger stier og småveier, og av de 30 kilometerne frem til Idd kirke er det bare noen få kilometer på asfalt. I tillegg er Tomasgården godt forberedt på å ta imot pilegrimer som vil starte sin vandring der, eller som kommer over fra svensk side. Etter at butikken på Svingen ved Holtet la ned sin virksomhet er det blitt meget vanskelig å få kjøpt mat i hele dette området. Der har Kornsjø en fordel, så lenge det varer. 

Allerede nå kan vi trekke erfaringer som peker på at pilegrimsveien med start fra Tomasgården i Kornsjø kan bli et godt alternativ til vandring fra Holtet. Litt opprydning av et par kilometers skogsparti og noen avtaler med mulige overnattingssteder gjenstår før infrastrukturen er klar for individuell vandring. Så dette blir kanskje mulig fra neste år?
 

Vandringen videre mot Oslo
Pilegrimene vil stort sett følge den etablerte, merkede pilegrimsveien frem til Vestby, men velger derfra en egen variant inn til Oslo. Denne går via Hobøl og Ski og en del av Østmarka frem til Bøler nye kirke hvor siste overnatting skjer. Søndag 3 juni ankommer de Mariaruinene i Oslo, og blir tatt imot av lederen for Oslo pilegrimssenter. 


Vandringsblogg
En av pilegrimene som var med de første dagene, Marie Brøvig Andersen har laget en detaljert beskrivelse av vandringen på sin blogg. Her er det også mange bilder fra pilegrimsvandringen.

Så gjentar jeg en gammel oppfordring: Husk at Østfold har en fantastisk natur og en spennende historie, og en pilegrimsvei som går innom mange av de gamle kirkene. Veien ligger der og bare venter på deg!

ToBe
Det finnes fortsatt ville dyr i Østfold, selv om akkurat denne karen var ganske tam


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.