Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Nytt nummer av Pilegrimen på vei ut
26.04.2012 22:49
Trykkingen er avsluttet og den glade dugnadsgjengen har gjort sitt. Om noen få dager lander et nytt, innholdsrikt og informativt nummer av Pilegrimen i de 1060 postkassene

Denne gangen blir nr 1 og 2 slått sammen til ett nummer på 64 sider i farger.

Dere som er medlemmer har mye å glede dere til, og alle dere andre kan velge om dere vil melde dere inn eller oppsøke Pilegrimskontoret og kjøpe bladet der.  


Under antikken var Trier sterkt knyttet til den romerske keisermakten på 300 tallet, mens Aachen hadde en sentral administrativ posisjon under Karl den store fem hundre år senere. Begge byene var, og er fortsatt, viktige pilegrimsmål.

Nylig ble 25 års-jubileet for europeiske Jakobsforeninger feiret nettopp i den gamle pilegrimsbyen Aachen.


De fleste av oss kjenner til den franske pilegrimsveien, Camino Frances, til Santiago de Compostela. Knud Helge Robbestad forteller om denne og fem andre av de vanligste pilegrimsveiene i dette nummeret av Pilegrimen.

Bente Berg syntes at det var tid for et annet pilegrimsmål i Spania, og tar oss med på pilegrimsveien til Oviedo. Hun møtte noen få mennesker, en av dem var en ung mann som  hadde gått fra Avilés via Oviedo og skulle til León, og så videre til Santiago. Han følte seg helt alene i verden; de siste dagene hadde han bare snakket til kuer, og de responderte så dårlig. Du kan lese resten av historien i siste nummer av Pilegrimen

Det som har skjedd i nyere tid er at veien har fått større betydning i åndelig forstand enn den hadde i den tusenårsperioden vi kaller middelalderen. Pater Olav Müller har gjort seg en del tanker omkring moderne og middelalderske pilegrimer, om veien og målet, om åndelig innhold og om kirkens rolle, ikke minst Den norske –

Plaza del Obradoiro, den store plassen foran katedralen i Santiago de Compostela, er selve målet for mange pilegrimer. Drømmenes sted. Eivind Luthen har reflektert litt over hva det betyr for pilegrimene å komme frem til akkurat denne plassen. Hva skjer egentlig her? Hva tenker de?

I 2009 laserte den italienske regjeringen et prosjekt for å revitalisere den italienske delen av Via Francigena - et initiativ som ble fremmet av regionen Toscana som er ”vert” for 40 av de 100 milene. Else Asplem og Reidar Fossen bestemte seg for å vandre denne pilegrimsveien fra Bourg St. Pierre i Sveits, via St. Bernard-passet til Roma. De brukte seks uker på denne turen, og deler sine bekymringer, gleder og gode opplevelser med oss i siste nummer av Pilegrimen. 

Eivind Luthen har skrevet mange småstykker denne gang: To artikler om rundkirken i Tønsberg, om forlengelsen av pilegrimsveien gjennom Vestfold, noen betraktninger fra havnen i Plymouth, om pilegrimer på havet, om spor etter Hellig Olav i Amsterdam og om dyrehagen Nordens Ark syd for Strömstad. Og selvsagt har han fortalt om Postens utgivelse av pilegrimsfrimerker, en stor og hyggelig begivenhet!

Formannen i Det norske vandrelaug, Leiv Arne Grimstad, har gitt ut mange vandrebøker. Den ferskeste utgivelsen er “Blåne til blåne”. I Pilegrimen forteller han om sine vandringer, og spesielt om møtet med Santiago.

Truls-Erik Dahl har vandret på Gran Canaria, Kari Dalane har vært frivillig medarbeider i pilegrimsherberget i Saint-Jean-Pied de Port og Stein Thue har sett Santiago-filmen The Camino Documentary. Vi kan lese om en pilegrimserfaring knyttet til et møte med den franske pilegrimsbyen Conques, og vi får også en presentasjon av Solåsen pilegrimsherberge i Son.

 

I år kan vi markere at det er 20 år siden Eivind Luthen ga ut sin vakre bok I pilegrimenes fotspor, noe som også ga støtet til den pilegrimsrenessansen som vi har opplevd i vårt land disse årene Dessuten fylte han 60 år i all stillhet midt på sommeren i fjor. Det var altså flere gode grunner til å lage et intervju med han i hans eget blad, og kanskje vi har klart å gi et bredere og klarere bilde av vår meget allsidige og  ressurssterke pilegrimsleder?  

 

Flott dugnadsinnsats!


Hele dugnadsgjengen på ti glade firvillige samlet rundt kaffebordet. Rundt bordet sitter Bente Eliassen, Elisabeth Nyblin Kjekstad, Rose Zavodny, Ellen Haugvad, Torlaug Margit og Tore E Corneliussen, Hege Slyngstad, Anders Drengsrud Førde, Trond Muri og Frank Gunnar Johansen. (Foto: Trond Muri)


Som vanlig ble det mobilisert til bladdugnad for medlemmer i Drammensområdet så snart Pilegrimen kom fra trykkeriet sist mandag. 10 glade frivillige møtte opp hjemme hos vår formann Trond Muri og klarte ganske raskt å få adressert og pakket de 1060 bladene. Resten av kvelden ble brukt til hyggelig prat over en god kopp kaffe.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.